Skip to content

Hoe OS X Bluetooth draadloze problemen op te lossen

17 de juli de 2021
GettyImages 900246278 5a96ffb56edd6500365d4ae0

De kans is groot dat u ten minste één draadloze Bluetooth-randapparatuur met uw Mac gebruikt. Veel Mac-gebruikers hebben een Magic Mouse of een Magic Trackpad gekoppeld aan hun desktop-Macs. Velen hebben ook draadloze toetsenborden, luidsprekers, telefoons of andere apparaten die zijn aangesloten via een draadloze Bluetooth-verbinding. Bluetooth is handig voor randapparatuur die altijd op je Mac is aangesloten en die je maar af en toe gebruikt. Bluetooth-connectiviteit kan echter problemen veroorzaken wanneer dingen niet meer werken zoals verwacht. Deze correcties kunnen helpen. De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met macOS High Sierra (10.13), maar de meeste correcties werken ook in oudere versies van het besturingssysteem.

Oorzaken van problemen met de Bluetooth-verbinding

U weet dat u een probleem met de Bluetooth-verbinding heeft wanneer uw via Bluetooth aangesloten randapparaat niet meer werkt. Soms treedt het probleem op wanneer u macOS of OS X upgradet of de batterijen in het randapparaat vervangt. Soms gebeurt het zonder duidelijke reden. De oorzaak is waarschijnlijk een corrupte Bluetooth-voorkeurenlijst (.plist-bestand) die door de Mac wordt gebruikt. De corruptie verhindert dat de Mac de gegevens in het bestand bijwerkt of de gegevens uit het bestand correct leest. Elk van deze kan tot problemen leiden. Er zijn echter ook andere oorzaken, en deze kunnen bijna allemaal eenvoudig worden verholpen.

Hoe OS X Bluetooth draadloze problemen op te lossen

Voordat u direct een voorkeursbestand op uw Mac verwijdert, probeert u deze eenvoudige oplossingen die het probleem kunnen oplossen.

  1. Schakel het Bluetooth-randapparaat uit en weer in.

  2. Controleer of de batterijen goed zijn of vervang oude batterijen door nieuwe batterijen.

  3. Controleer of het Bluetooth-randapparaat is aangesloten op de Mac. Open Systeem voorkeuren > Bluetooth en zoek het woord Verbonden onder het randapparaat in de apparatenlijst. Als het niet is aangesloten, klikt u op de Aansluiten knop ernaast of koppel het apparaat opnieuw volgens de instructies die bij het apparaat zijn geleverd.

  4. Schakel het Bluetooth-systeem van de Mac uit. U kunt Bluetooth uitschakelen in Systeemvoorkeuren of via het Bluetooth-pictogram op de menubalk van de Mac. Wacht een minuut en zet hem weer aan. Start de Mac en het Bluetooth-apparaat opnieuw op. Als u het Bluetooth-pictogram niet in de Mac-menubalk ziet, gaat u naar Systeem voorkeuren > Bluetooth en selecteer de Toon Bluetooth in menubalk selectievakje.

  5. Reset NVRAM of PRAM op de Mac. NVRAM (Non-Volatile RAM) is een nieuwere versie van het PRAM (Parameter RAM) dat in oudere Macs wordt aangetroffen, maar beide bevatten kleine hoeveelheden geheugen en de verschillen tussen de twee zijn klein.

  6. Verwijder de Bluetooth-voorkeurenlijst. In Bibliotheek > Voorkeuren, zoek het bestand met de naam com.apple.Bluetooth.plist. Sleep het naar het bureaublad om een ​​kopie van het bestaande bestand te maken, dat dient als back-up van uw gegevens. Verwijder het Bluetooth.plist-bestand in de Bibliotheek > Voorkeuren map en start de Mac opnieuw op. Het bibliotheekbestand is standaard verborgen op een Mac. Om toegang te krijgen, ga naar Vinder > Gaan > Ga naar map, voer in ~/Bibliotheeken selecteer vervolgens Gaan. Wanneer de Mac opnieuw wordt opgestart, wordt een nieuw Bluetooth-voorkeurenbestand gemaakt. Omdat het voorkeurenbestand nieuw is, moet u mogelijk uw Bluetooth-randapparatuur opnieuw koppelen met de Mac.

  7. Gebruik het verborgen Bluetooth Debug-menu. Houd de . ingedrukt om dit menu te openen Verschuiving en Keuze toetsen en klik op de Bluetooth-pictogram in de Mac-menubalk. Selecteer het apparaat dat u problemen geeft uit de lijst en kies Fabrieksinstellingen.

  8. Reset de Bluetooth-module. Ga naar het verborgen Bluetooth Debug-menu, klik op Debuggenen selecteer Reset de Bluetooth-module. Dit is van invloed op elk Bluetooth-apparaat dat u met de Mac gebruikt, maar deze apparaten maken meestal automatisch opnieuw verbinding.

Als geen van deze oplossingen helpt, neem dan contact op met Apple Support of breng je Mac naar de dichtstbijzijnde Apple Store voor hulp.