Skip to content

Hoe politieke teksten te stoppen

22 de juni de 2021
Electionmobilephonescreen CarmenMurillo iStock Getty 3a3742394c034a719de0c066d614c198

Wat te weten

  • Blokkeer het nummer op zowel Android als iOS.
  • Als je de afzender kunt identificeren, antwoord dan met HOU OP, Afmelden, annuleren, Stoppen, of Afmelden. Volg deze tips om ook spamberichten te blokkeren.
  • Uw nummer kan op de lijst van meerdere campagnemedewerkers staan, dus het kan zijn dat u zich meerdere keren heeft afgemeld voor dezelfde campagne.

Politieke sms-berichten nemen dramatisch toe tijdens het verkiezingsseizoen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom u deze teksten mogelijk ontvangt en hoe u spam van politici met verkiezingsteksten kunt blokkeren.

Hoe verkiezingsteksten te stoppen

Er is geen Bel-me-niet-register dat politieke teksten stopt die één voor één worden verzonden via P2P-technologie. Omdat u echter weet waar het bericht vandaan komt, is er een eenvoudige manier om toekomstige ongewenste berichten te stoppen: beantwoord de ongewenste tekst met een variatie van HOU OP, Afmelden, annuleren, Stoppen, of Afmelden. Beantwoord nooit een sms als u de afzender niet kunt identificeren. Als het oplichterij is, vertelt dat de oplichter alleen maar dat uw nummer actief is en wordt u het doelwit van meer oplichtingsberichten. In het geval van politieke teksten moet u weten welke campagne de tekst verstuurt en moet het goed zijn om te reageren.

U krijgt waarschijnlijk een bevestigingsbericht waarin staat dat u van de lijst bent verwijderd. U moet dit doen bij elke campagne die contact met u opneemt. Mogelijk moet u zich een aantal keren afmelden voor dezelfde campagne, omdat uw telefoonnummer mogelijk op de telefoonlijsten van meerdere medewerkers staat. Als die optie niet werkt, kunt u ook het volgende proberen:

  1. SMS-filtering: iOS heeft een functie ingeschakeld waarmee gebruikers een extra tabblad in de berichten-app kunnen toevoegen (in wezen een “ongewenste” map) die onbekende afzenders verplaatst en meldingen blokkeert. Bovendien kunnen apps van derden in deze service worden geïntegreerd voor extra bescherming.
  2. Oproep blokkeren: iOS/Android hebben beide ingebouwde oproep-/meldingsblokkering.
  3. Sms/mms-spambeveiligingsapps van derden: Er zijn talloze opties beschikbaar voor iOS/Android-platforms.
  4. Doorsturen naar een SPAM-analysator: Providers bieden klanten de mogelijkheid om spam-sms/mms-berichten door te sturen naar short code 7726 (SPAM) om te worden geanalyseerd en de spambeveiliging op mobiele platforms te verbeteren.

Waarom krijg ik politieke teksten?

Sommige mensen kiezen ervoor om sms-updates te ontvangen van een kandidaat of omdat ze het steunen. Veel mensen hebben echter geen idee waarom er politieke teksten op hun telefoon verschijnen. De waarheid is dat campagnes echt van sms’en houden. Kiezers negeren politieke advertenties op tv of sociale media grotendeels en het is gemakkelijk om politieke e-mails te verwijderen. Politieke teksten zijn echter een manier om potentiële kiezers direct te bereiken. Mensen kijken vrijwel direct naar nieuwe teksten en reageren eerder op een tekst dan op enige andere vorm van communicatie. Sms’en is gemakkelijk, goedkoop en effectief voor campagnevoerders. Politici weten dat ze hun publiek informatie geven vanaf de bron, niet gehinderd door de verwarrende stemmen van sociale media en politieke experts. Met directe teksten sturen campagnevoerders het verhaal voor potentiële kiezers, zamelen ze geld in, mobiliseren ze steun en bieden ze informatie over stembureaus aan. Hoewel politieke teksten een geweldige innovatie zijn voor campagnes, zijn de ontvangers niet zo enthousiast. Kiezers kunnen het gevoel hebben dat hun persoonlijke ruimte is binnengevallen wanneer ze worden overspoeld met teksten waar ze nooit om hebben gevraagd. De meeste mensen beschouwen sms’en als een essentiële en persoonlijke communicatiemethode. De reden waarom u niet wilt dat politieke campagnes u op deze manier bereiken, is de reden waarom ze deze methode willen gebruiken.

Hoe krijgen campagnes mijn telefoonnummer?

Wanneer u een onverwachte politieke tekst ontvangt, maakt u zich misschien zorgen dat uw persoonlijke gegevens op de een of andere manier zijn gecompromitteerd of dat u het slachtoffer bent van een datalek. Er is waarschijnlijk niets subversiefs aan de hand. Telefoonnummers worden over het algemeen gehaald uit kiezersregistraties, die openbaar beschikbaar zijn. Ook als je hebt gedoneerd aan een campagne of een goed doel, of je hebt aangemeld voor een nieuwsbrief, wordt je nummer automatisch in de administratie opgenomen. Het is ook mogelijk dat uw telefoonnummer op een lijst stond die aan de campagne werd verkocht.

Zijn politieke spamteksten illegaal?

Technisch gezien doen actievoerders niets illegaals door deze politieke sms-berichten te sturen. Hoewel de wet op de bescherming van de telefoonconsumenten tot doel heeft mensen te beschermen tegen ongevraagde robocalls en sms-berichten, geldt deze bescherming alleen voor automatisch gekozen oproepen en sms’jes. De slimme campagnevoerders van tegenwoordig gebruiken een technologie die peer-to-peer (P2P) sms’en wordt genoemd. P2P-sms-software stuurt sms-berichten één voor één naar een groot aantal mensen. Omdat actievoerders niet één sms tegelijk naar groepen mensen sturen, piept het gebruik van deze P2P-platforms door de wettelijke bescherming van de Telefonische Consumentenbeschermingswet, zelfs bij het verzenden van tienduizenden sms’jes per uur. Er zijn veel P2P-sms-platforms. Met Get Thru kan een campagnemanager bijvoorbeeld een lijst uploaden, een bericht maken, het sms-werk onder veel campagnevoerders verdelen en de voortgang bijhouden.