Skip to content

Hoe robothuisdieren AI kunnen gebruiken om je emoties te voelen

12 de juli de 2021
DSC09567 47e266bf4d814980a299befa5bcff30a

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe KODA-robothond gebruikt kunstmatige intelligentie om te reageren op menselijke emoties, beweert de maker.
  • De KODA, die ongeveer $ 45.000 kost, kan worden gebruikt als waakhond, metgezel of waakhond.
  • Een andere robothond, gemaakt door Boston Dynamics, verkoopt voor ongeveer $ 75.000 en kan zelfstandig door obstakels navigeren.
De volgende beste vriend van de mens zou een nieuwe robothond kunnen zijn die kunstmatige intelligentie gebruikt om menselijke emoties te voelen en erop te reageren. De KODA-hond kan worden gebruikt als gezelschapshond of waakhond, beweert de fabrikant. Het is een van een groeiend aantal high-end robothonden. Maar de KODA-hond verschilt van concurrenten omdat hij AI gebruikt om zijn baasjes te leren kennen. “De robothond is bedoeld om een ​​groot aantal doelen te dienen: gezinsvriend, blindengeleidehond, een waakzame waakhond of een krachtige supercomputer die complexe problemen kan oplossen”, zei Emma Russell, CEO van KODA, in een e-mailinterview.

Netwerken met je hond

Elke KODA is verbonden met een beveiligd blockchain-netwerk dat gedecentraliseerde verwerking mogelijk maakt. Het netwerk kan gegevens delen, oplossingen verwerken en nieuwe vaardigheden leren, terwijl het overbodige informatie weggooit, beweert het bedrijf. Russell zei dat het genetwerkte “brein” van elke hond niet alleen de uitdagingen verwerkt die ze gedurende de dag tegenkomen, zoals traplopen of lopen op grind, maar ook de uitdagingen van elke robothond in de roedel. Om te bewegen, gebruikt de KODA 14 motoren met hoog koppel, met twee motoren in de nek voor dierlijke mobiliteit. Het heeft ook een display met hoge resolutie en sensoren die beweging en het loopvlak meten. De microfoons kunnen spraakherkenning vastleggen met een nauwkeurigheid van 97%, beweert het bedrijf.

De Koda-robothond.

“Via KODA’s baanbrekende gedecentraliseerde AI-netwerk zal een KODA-hond met een eigenaar in Arizona misschien nooit een ijzige weg of sneeuwval tegenkomen”, zei Russell. “Dus zal hij nooit de kans krijgen om te leren lopen in die winterse omgeving. Maar via het netwerk kan de hond uit Arizona leren lopen op ijs van een KODA in Alaska. Zonder ooit een ‘poot’ te hoeven zetten in een winters klimaat zal de hond in Phoenix hebben geleerd hoe hij op ijs moet lopen.” De KODA-hond kan zijn baasje gaan begrijpen, beweert het bedrijf. Russell zei dat de robothond zijn netwerkmogelijkheden en sensoren gebruikt om te leren wanneer een eigenaar verdrietig, depressief, blij of opgewonden is en op de juiste manier reageert.

KODA’s $ 75.000 concurrent

High-end robothonden hebben een moment. Boston Dynamics heeft onlangs aangekondigd dat zijn robothond, Spot, te koop is. Het kan tot 3 mph lopen, terrein beklimmen, obstakels vermijden, 360 graden zien en geprogrammeerde taken uitvoeren. “Bij Boston Dynamics hebben we tientallen jaren besteed aan het creëren en verfijnen van robots met geavanceerde mobiliteit, behendigheid en intelligentie, omdat we geloven dat behendige robots een breed scala aan problemen in de echte wereld kunnen oplossen”, zei Marc Raibert, voorzitter en oprichter van Boston Dynamics, in een persbericht.

De Boston Dynamic Spot robothond.

“De combinatie van de geavanceerde software van Spot en het krachtige mechanische ontwerp stelt de robot in staat om moeilijk of gevaarlijk menselijk werk uit te breiden”, aldus Raibert. “Nu kun je Spot gebruiken om de veiligheid van mensen te vergroten in omgevingen en taken waar traditionele automatisering niet succesvol is geweest.” Voor degenen die een geavanceerder speeltje willen dan een robothond, is er ook de Tombot Puppy van $ 399. De fabrikant beweert dat de Tombot het “meest realistische robotdier ter wereld” is. Deze hond is bedoeld voor mensen met gezondheidsproblemen die niet voor een echte hond kunnen zorgen. Het maakt geluiden die zijn opgenomen van een echte Labrador-puppy en heeft sensoren waarmee het kan reageren wanneer het wordt aangeraakt. Tombot CEO Tom Stevens zei op de website van het bedrijf dat hij op het idee voor de puppy kwam nadat bij zijn moeder de ziekte van Alzheimer was vastgesteld. “Mijn moeder verloor haar vermogen om voor zichzelf te zorgen, maar slaagde er tegelijkertijd in haar Goldendoodle-puppy ‘Golden Bear’ te trainen om agressief te zijn tegenover haar verzorger,” zei hij. “Gouden Beer was de beste vriend van mijn moeder; haar verliezen droeg bij aan haar ernstige eenzaamheid en depressie.” Pond-puppy’s zijn misschien bijna gratis, maar robothonden zijn niet goedkoop. De Boston Dynamics-hond kost ongeveer $ 75.000, terwijl de KODA-hond naar verluidt ongeveer $ 45.000 kost. Een robothond is misschien niet goedkoop, maar denk aan de besparingen op brokjes en hondensnoepjes. Een AI-aangedreven hond die op blockchain-technologie draait, zou de perfecte metgezel kunnen zijn voor degenen die een moord hebben gedaan met het verhandelen van Bitcoin.