Skip to content

Hoe Siri de toekomst van spraakinteractie zou kunnen aangeven

21 de juni de 2021
omid armin AGRtDoZlpYw unsplash d8b17699bd264015bbba2762b9fc3452

Belangrijkste leerpunten

  • Siri voegt twee nieuwe Amerikaans-Engelse stemmen toe.
  • De iPhone zal niet langer standaard een vrouwelijke Siri-stem gebruiken.
  • Spraakinteractie is misschien nooit zo goed als in de films.
Siri heeft zojuist twee nieuwe stemmen toegevoegd in de VS en zal niet langer standaard een vrouwelijke bediende zijn, maar zijn stemassistenten echt de toekomst? In sciencefiction hebben mensen altijd met robots en computers gesproken. Een deel daarvan heeft zeker te maken met de dramatische eisen van film en tv: spreken is altijd interessanter dan typen. Naarmate spraakassistenten competenter worden, is het gemakkelijk te geloven dat de toekomst van computers allemaal spraak is. Maar is dat mogelijk? En is het überhaupt wenselijk? “Op dit moment zijn spraakassistenten ongelooflijk populair”, vertelde Stefan Chekanov, CEO van Brosix, een bedrijf voor extern werken, via e-mail aan Lifewire. “Alle commando’s die naar de assistent gaan, zijn echter vrij eenvoudig en duidelijk.” “Als het gaat om subtielere invoer, zal spraaktechnologie veel meer fouten maken en daarom geloof ik niet dat het dominant zal worden. Voor acties die veel precisie vereisen, zoals coderen of ontwerpen, is dit soort interactie helpt niet veel.”

Te menselijk

In de films zijn computers net zo slim als mensen. C3PO is net zo intelligent – ​​en net zo neurotisch – als elk mens. Iron Man’s JARVIS lijkt meer op een gewone stemassistent, omdat hij in een wolk leeft, niet in een robotlichaam, maar hij kan ook alle instructies van Tony Stark zonder fouten interpreteren. Vergelijk dat eens met Siri, dat moeite heeft met zelfs de meest elementaire taken. Het is gemakkelijk om de assistent zelf de schuld te geven, maar een van de grootste problemen zijn onze verwachtingen. Tussen de geschiedenis van filmcomputers en de beloften van Apple, Google, Amazon en andere leveranciers van virtuele assistenten, verwachten we te veel. Als een computer klinkt als een mens, verwachten we dat hij zich ook zo gedraagt.

Een kind dat de hand van een robot vasthoudt op een drukke markt.

Dit is waar onze gendervooroordelen van pas komen. In de VS gebruikt Siri standaard een vrouwelijke stem, hoewel dat niet overal het geval is. Als we verwachtingen hebben van een computer omdat hij menselijk klinkt, dan volgt daaruit dat die verwachtingen onze bestaande maatschappelijke vooroordelen zullen nabootsen. “Vanwege diepgewortelde stereotypen over vrouwen, is de meerderheid van de stemassistenten vrouwelijk”, vertelde online echtscheidingsspecialist Andriy Bogdanov via e-mail aan Lifewire. “Vrouwenstemmen worden gebruikt om de gebruiker de indruk te geven dat de robot behulpzaam, vriendelijk en betrouwbaar is, allemaal eigenschappen die vaak worden geassocieerd met vrouwen.” Q is een geslachtsloze computerstem die is ontworpen om te worden gebruikt in virtuele assistenten. Het wordt gegenereerd uit opnames van mensen die zich niet identificeren als mannelijk of vrouwelijk en vervolgens verder verwerkt om het in een toonhoogtebereik te brengen dat niet diep of hoog is. In iOS 14.5 moeten nieuwe gebruikers een stem voor Siri kiezen. In de huidige bèta worden die stemmen gelabeld met nummers in plaats van te worden geïdentificeerd als mannelijk of vrouwelijk. Dit is in zekere zin lovenswaardig, maar ook vervelend. “Als het gaat om subtielere input, zal spraaktechnologie veel meer fouten maken en daarom geloof ik niet dat het dominant zal worden.” Door de opties te nummeren, verandert u uw houding of voorkeuren niet, maar het zal het moeilijker maken om de gewenste stem te kiezen. Het is alsof je mensen dwingt een zoekmachine te kiezen. De meesten van ons zullen gewoon gaan met de meest bekende: Google. Het is misschien beter om de stem standaard op een niet-binaire optie te zetten en mensen te dwingen in de instellingen te graven om deze te wijzigen.

Complexe en eenvoudige taken

Spraakgestuurde computers moeten een stuk beter worden voordat ze voor alles kunnen worden gebruikt. Het instellen van een timer, het toevoegen van een kalendergebeurtenis en zelfs het beantwoorden van inkomende sms-berichten zijn allemaal vrij naadloos met de huidige assistenten. Maar voor alles wat complexer is, wilt u misschien overschakelen naar een andere invoermethode. “Hoewel Siri of Google Assistant geen moeite hebben om te wisselen bij het vinden van een Netflix Comedy-special, kunnen veel complexere invoer de gebruiker meer hinderen dan het gemakkelijker maken”, vertelde computerbeveiligingsanalist Eric Florence via e-mail aan Lifewire. “Als iemand die eerder met duizenden regels code heeft gewerkt, kun je alleen zo specifiek worden voordat bepaalde commando’s beginnen te concurreren of andere commando’s overschrijven, wat leidt tot storingen in het systeem die de gebruiker alleen maar frustreren.”

Iemand die een iPhone vasthoudt waarop Siri is geactiveerd.

“Er is een kans van nul procent dat de interactie tussen mens en computer in de eerste plaats een spraakinterface wordt”, vertelde Naomi Assaraf, oprichter en CMO van CloudHQ, via e-mail aan Lifewire. “De reden is dat we onze computers, telefoons en andere apparaten op allerlei plaatsen gebruiken waar het niet praktisch is om heen en weer te praten met computers.” Tijdens het autorijden, afwassen of werken in de winkel is spraakbediening handig. Maar sci-fi kan ons hier ook iets over leren: “Zelfs de mensen op hun stations in Star Trek hadden aanraakinterfaces, naast de beroemde ‘computer'”, zegt Assaraf. Spraakassistenten zullen blijven verbeteren en misschien zullen ze ooit echt zo goed zijn als hun tegenhangers op het scherm. Maar onze relaties met deze apparaten moeten ook veranderen. Siri zelf maakt het misschien niet uit als je het beledigt met geslachtsgerelateerde beledigingen, maar het zegt veel over de persoon die de belediging doet.