Skip to content

Hoe snel is een gsm-modem voor draadloos internet?

15 de augustus de 2021
GettyImages 549595187 57c703423df78c71b6d7ca8a

Als ze correct op uw computer zijn aangesloten, kunnen smartphones functioneren als netwerkmodems voor algemene doeleinden. Als je je telefoon als modem gebruikt, krijg je mobiel internet wanneer andere opties, zoals wifi-hotspots, niet werken. De prestaties van deze mobiele verbindingen voldoen echter mogelijk niet aan de behoeften van elke gebruiker. De theoretische maximale overdrachtssnelheid van netwerkgegevens die door een gsm-modem wordt ondersteund, is afhankelijk van de communicatiestandaarden die uw telefoonservice ondersteunt.

Prestaties over generaties van mobiele technologie

Moderne celnetwerktechnologieën vallen onder de classificaties 3G, 3.5G, 4G en 5G. Deze omvatten LTE, HSPA, EV-DO en EDGE. 3G-technologieën bieden tussen 0,5 Mbps en 4 Mbps voor downloads. 3.5G en 4G bieden tot 10 Mbps voor downloads. Nieuwe 5G-snelheden variëren van 50 Mbps tot meer dan een gigabit/s. Daarentegen bieden oudere celtechnologieën zoals GPRS, CDMA en GSM lagere snelheden van ongeveer 100 Kbps of lager, vergelijkbaar met de prestaties van een analoog inbelinternetmodem. De prestaties van mobiele verbindingen variëren per serviceprovider, geografische locatie en belasting (aantal actieve abonnees) op een bepaalde locatie. Om deze redenen zijn gemiddelde of pieknetwerksnelheden vaak niet van toepassing.

Theoretische versus werkelijke celmodemprestaties

Zoals bij veel netwerkstandaarden, mogen gebruikers van gsm-modems in de praktijk niet verwachten dat ze dit theoretische maximum zullen bereiken. De werkelijke bandbreedte die u zult genieten, hangt af van verschillende factoren:

  • De kwaliteit van het draadloze signaal van de telefoon (meestal de afstand tot de dichtstbijzijnde zendmast).
  • Concurrerend netwerkverkeer op het netwerk van de mobiele provider.
  • De versie van het netwerkcommunicatieprotocol dat door de provider wordt gebruikt, samen met eventuele technische beperkingen of uitbreidingen die ze implementeren.
  • De mix van upstream- en downstream-verkeer die u genereert (mobiele telefoonmodems ondersteunen minder bandbreedte voor uploads dan voor downloads).

Bedenk dat de snelheid van elk netwerk afhangt van de hoeveelheid ondersteunde bandbreedte en ook van de latentie. Een gsm-modem lijdt aan een hoge latentie gezien de aard van de communicatie in de open lucht. Wanneer u uw mobiele telefoon als modem gebruikt, kunt u trage vertragingen en uitbarstingen van gegevensoverdracht verwachten, die de waargenomen snelheid van uw verbinding nog verder verlagen.