Skip to content

Hoe snel is kabelinternet?

16 de juli de 2021
124247099 56a1ad9e3df78cf7726cfc61

Kabel blijft een van de meest populaire soorten snelle internettoegang in de VS, Canada en andere landen. Lees meer over internetsnelheden via de kabel en hoe die snelheden kunnen variëren, afhankelijk van de omstandigheden.

Hoe snel is kabelinternet?

De nominale verbindingssnelheden van kabelinternetverbindingen liggen doorgaans tussen 20 Mbps en 100 Mbps. In de begindagen van het internet ondersteunden kabelinternetproviders breedbandnetwerksnelheden tot 512 Kbps (0,5 Mbps) voor downloads. Deze snelheden zijn in de loop der jaren met een factor 100 toegenomen door verbeteringen in de internetnetwerktechnologie. De werkelijke datasnelheden variëren, afhankelijk van de provider en de netwerkomstandigheden.

De rol van kabelmodems bij de snelheid van internet via de kabel

Kabelmodemtechnologie volgt de industriestandaard Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS). Oudere DOCSIS 2.0-kabelmodems ondersteunden downloadsnelheden tot ongeveer 38 Mbps en uploads tot ongeveer 27 Mbps. Deze modems werkten goed toen kabelinternetproviders abonnementen aanboden met datasnelheden van 10 tot 15 Mbps of lager. Naarmate de kabeltechnologie is verbeterd, leidde de behoefte aan snellere kabelmodems tot de introductie van DOCSIS 3.0, dat de modemprestaties verbetert in vergelijking met oudere DOCSIS-versies. DOCSIS 3.0 (en nieuwere 3.x) kabelmodems ondersteunen verbindingssnelheden van meer dan 150 Mbps. Veel kabelinternetproviders verkopen abonnementen voor service die sneller is dan 38 Mbps (meestal 50 Mbps voor downloads). Grotere providers verkopen of verhuren DOCSIS 3.0-modems om ervoor te zorgen dat klanten de gewenste prestatieniveaus op thuisnetwerken bereiken. Consumenten kunnen desgewenst ook modems kopen.

Dingen die internet via de kabel vertragen

De kabelsnelheid varieert afhankelijk van het gebruikspatroon. Een enkele kabellijn maakt verbinding met veel huishoudens en de totale beschikbare netwerkbandbreedte wordt gedeeld tussen abonnees in die plaats. Als meerdere van je buren tegelijkertijd internetten, is het mogelijk dat de kabelsnelheden voor jou (en voor hen) in die tijd afnemen. Anders zijn de oorzaken van vertragingen vergelijkbaar met die van DSL of andere snelle internetdiensten:

  • Servicestoringen: Kabelsnelheid kan plotseling dalen als de serviceprovider technische problemen heeft met hun netwerk. De snelheden zouden na een paar minuten of uren weer normaal moeten zijn (afhankelijk van de ernst van het probleem).
  • Bandbreedtelimiet: Providers kunnen de prestaties van de internetverbinding van een individuele abonnee beperken op basis van hun servicevoorwaarden. Voor een klant die bijvoorbeeld de maandelijkse bandbreedte overschrijdt, kan de maximale downloadsnelheid worden beperkt tot een lagere waarde dan normaal.
  • Verkeerd geconfigureerde of defecte router: Thuisrouters zitten tussen thuiscomputers en de internetverbinding. Bij overbelasting, oververhitting of defect kan een router de snelheid beperken waarmee apparaten gegevens via internet streamen of downloaden.
  • Trage verbinding met de router: Vanwege dynamische snelheidsschaling werken sommige Wi-Fi-verbindingen onder bepaalde omstandigheden onder de 10 Mbps. Hoe snel de kabelmodem en zijn internetpijp ook zijn, de snelheid van internet voor dat apparaat wordt beperkt door de trage wifi-verbinding.
  • Problemen met apparaten: Oude computers die onvoldoende rekenkracht of geheugen hebben, kunnen een snelle internetverbinding niet bijhouden. Apparaten kunnen ook apps hebben die op de achtergrond worden uitgevoerd en deze bronnen verbruiken.

Als uw kabelinternet niet naar verwachting presteert, kan de verbinding van de serviceprovider al dan niet de oorzaak zijn. Voer een aantal elementaire internetproblemen uit voordat u contact opneemt met uw serviceprovider.