Skip to content

Hoe sommige bedrijven de technische diversiteit proberen te vergroten

27 de juni de 2021
GettyImages 932767346 269d0b84790c433aa8ee5d383173136c

Belangrijkste leerpunten

  • Groepen bieden trainingen aan minderheden om ze in de technische wereld te brengen.
  • Zelfs te midden van een sombere economische voorspelling, nemen technologiebedrijven nog steeds mensen aan.
  • Minderheden en vrouwen hebben te maken met aanzienlijke belemmeringen om technische banen te krijgen, zo blijkt uit studies.

Non-profitorganisaties en kleine bedrijven in het hele land proberen meer ondervertegenwoordigde mensen op te leiden voor banen in de technologie terwijl de economie in een recessie afglijdt. Minderheden en vrouwen vertegenwoordigen slechts een klein percentage van de technologiewerkers en worden geconfronteerd met obstakels om deel te nemen aan het groeiende veld. De pandemie van het coronavirus toont ook aan dat minderheden hun technologische vaardigheden moeten verbeteren naarmate er meer banen online komen. “Wij geloven dat veel van het talent van onze natie in het volle zicht verborgen is.” “Als alleenstaande moeder die probeerde in de technische industrie te komen, zag ik niet veel mensen zoals ikzelf”, zei Krista Peryer, mede-oprichter en president van The Geek Foundation in Springfield, MO, in een telefonisch interview. “Er is gewoon een enorme behoefte aan mensen die niet passen in de typische beschrijving van een blanke techneut met een hbo-opleiding.”

Nog steeds banen, maar weinig gekleurde mensen om ze te vervullen

Informatica is het snelst groeiende beroep in de VS, maar degenen die in het veld werken, weerspiegelen niet de demografie van het land. Slechts 3,1 procent van de Amerikaanse techwerkers, en slechts ongeveer 3 procent van de werknemers in Silicon Valley, is zwart. Zelfs Black en Latinx computerwetenschappers van topuniversiteiten worden vaak niet ingehuurd door big tech. De vijf grootste technologiebedrijven (Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft) hebben slechts een personeelsbestand van ongeveer 34,4% vrouwen. De vertegenwoordiging van vrouwen in computerbanen is sinds 1990 afgenomen. “Als alleenstaande moeder die probeerde in de technische industrie te komen, zag ik niet veel mensen zoals ik.” Het gebrek aan ondervertegenwoordigde groepen in de technologie is niet noodzakelijk te wijten aan een gebrek aan kansen. Zelfs te midden van een verduisterende economische voorspelling, nemen technologiebedrijven nog steeds mensen aan. En traditionele banen maken in toenemende mate gebruik van technologie omdat mensen tijdens de pandemie vanuit huis werken. Amazon neemt bijvoorbeeld 33.000 zakelijke en technische functies aan, waarvan de meeste op afstand zullen werken.

Aanzienlijke barrières

Grote technologiebedrijven hebben beloofd hun personeelsbestand te diversifiëren door middel van training en aanwerving, maar ze zijn vaak tekortgeschoten. De Black Lives Matter-protesten van deze zomer dwongen sommige technologiebedrijven om kennis te nemen van ongelijkheden. Best Buy heeft onlangs aangekondigd dat het in de komende twee jaar meer dan 1.000 nieuwe technische werknemers zal aannemen, waarvan 30 procent gekleurde mensen of vrouwen. Nadat George Floyd werd vermoord door de politie van Minneapolis, schreef Corie Barry, CEO van Best Buy, een open brief aan klanten, waarin hij beloofde rassendiscriminatie aan te pakken. “Wat doen we om de cyclus te veranderen waarin zwarte mannen of vrouwen, met tragische frequentie, worden geschaad door degenen die geacht worden hen te beschermen? Of de hartverscheurende waarheid dat een persoon van kleur in Amerika vaak niet volledig veilig, gezien of gehoord voelen?” schreef ze op de website van het bedrijf. “Voor mij begint het met de situatie te zien voor wat het is, deze ervaringen te erkennen voor wat ze zijn en, heel eenvoudig, mijn excuses aan te bieden omdat ik niet genoeg heb gedaan.”

Goede banen krijgen bij bedrijven als Best Buy was moeilijk voor ondervertegenwoordigde groepen. Minderheden en vrouwen worden geconfronteerd met aanzienlijke barrières voor technische posities, zo blijkt uit studies. Studenten van kleur worden vaak ontmoedigd om informatica na te streven en velen zien dat computergebruik een blank mannenberoep is. Ouders en leerkrachten ontmoedigen meisjes en minderheden vaak om computergerelateerde activiteiten te ondernemen. Bedrijven verdelen minderheden vaak in minder bekwame rollen. “Ze zijn niet blootgesteld aan technologische carrières en ze hebben al een vooropgezet idee van hoe het eruit ziet.” Peryer’s Geek Foundation is een van de groepen die deze stereotypen proberen terug te dringen. De organisatie werft vrouwen en minderheden en biedt hen gratis trainingen aan in onderwerpen variërend van IT tot webontwikkeling. Ze richtte de organisatie op in 2015 en heeft nu twee docenten en ongeveer 30 studenten die zijn gerekruteerd uit non-profitorganisaties die werken met ondervertegenwoordigde groepen. Lokale bedrijven doneren laptops, terwijl studenten, die thuis vaak geen internet hebben, op het hoofdkantoor van de stichting gebruik kunnen maken van wifi. “Door onze lessen gratis te maken, maken we deze toegankelijker voor mensen die geen toegang hebben tot technologie,” zei Peryer. “Het gaat erom de cirkel van armoede te doorbreken.”

Talent verborgen in het volle zicht

De Foundation is ook niet het enige gratis initiatief voor technologietraining. Er is ook Per Scholas, met locaties in het hele land die intense, korte programma’s aanbieden die leiden tot technische certificering. “Wij geloven dat veel van het talent van onze natie in het volle zicht verborgen is”, zei Damien Howard van Per Scholas. “Mensen uit wat wij noemen talentpools en gemeenschappen over het hoofd gezien, missen gewoon de mogelijkheid, niet de motivatie of intellectuele nieuwsgierigheid, om zich bij de groeiende technologiesector van ons land aan te sluiten.”

Jong zwart stel, vrouw op computer

Veel van de studenten van de Geek Foundation zijn alleenstaande moeders met een voltijdbaan, dus lessen worden ’s avonds aangeboden en er is gratis kinderopvang. “We proberen zo flexibel mogelijk te zijn om de studenten in hun eigen tempo te laten gaan als dat nodig is”, zei Peryer. “In traditionele technische lessen is er een zeer strikt schema, maar we begrijpen dat onze studenten nog een miljoen andere dingen in hun leven hebben.”

Bedrijf tot bedrijf

Sommige ondernemers starten bedrijven die specifiek gericht zijn op het opleiden van minderheden voor technische carrières. Joshua Mundy leidt de Pivot Technology School in Nashville, TN, die is gericht op ondervertegenwoordigde studenten. De school rekent studenten $ 6.500 aan voor computercursussen, ongeveer de helft van wat ze normaal zouden kosten, zei hij in een telefonisch interview. “We denken dat door studenten te laten betalen, ze hun opleiding serieuzer nemen”, zei hij. “Ze hebben de huid in het spel.”

Pivot Technology School COO/President Quawn Clark (links) en CEO Joshua Mundy (rechts)

Pivot Technology School COO/President Quawn Clark (links) en CEO Joshua Mundy (rechts).

De school werkt samen met lokale bedrijven om beurzen te verstrekken die de helft van het collegegeld voor veel studenten betalen. Pivot Tech biedt online cursussen aan op het gebied van data-analyse, datavisualisatie, webontwikkeling, codering en andere onderwerpen. Om studenten te lokken die anders misschien niet naar een technische opleiding zouden gaan, adverteert de school in de lokale zwarte gemeenschap en biedt flexibele betalingsplannen. “We willen niet dat geld een rol speelt”, zei Mundy. “En ik denk dat dat de reden is geweest waarom veel mensen niet in het technische carrièrepad zijn gekomen. Een andere reden is gewoon over blootstelling. Ze zijn niet blootgesteld aan technologische carrières en ze hebben al een vooropgezet idee van hoe het eruit ziet En ze zien zichzelf niet in dat soort positie en rol.”

Voor Pivot Technology-studente Mariah Beverly waren de kosten een probleem bij de beslissing om een ​​cursus webontwikkeling te volgen. Ze zei in een telefonisch interview dat ze veel andere opleidingsmogelijkheden had onderzocht, maar die waren te duur, en voegde eraan toe: “Ik was er zeker van dat ik geen schulden zou maken.” Beverly, een 28-jarige moeder van drie kinderen, werd onlangs ontslagen uit een van haar twee banen als server bij een hotelbaan vanwege de coronavirusgerelateerde neergang. Ze werkt nog steeds fulltime in de technische ondersteuning van Asurion, een verzekeringsmaatschappij voor mobiele telefoons. “Ik had gewoon niet het geld voor veel plaatsen,” zei ze. “Bovendien was Pivot online en bood het een flexibel schema, en met kinderen is dat erg belangrijk.”

Vader werkt thuis terwijl zijn twee kinderen in de woonkamer spelen

Beverly heeft een middelbare schooldiploma, maar is niet afgestudeerd en ze zei dat ze hoopt dat de extra training haar carrière bij Asurion zal helpen ontwikkelen. “Ik ben altijd op zoek naar banen en veel van hen zijn software-ingenieurs en webontwikkeling”, zei ze. “Dus ze hebben veel van die functies beschikbaar en ik hoop ooit door te groeien. Maar ik werk ook aan mijn eigen persoonlijke nevenactiviteit als webdesigner en logo-ontwerper.” Voor werknemers als Beverly kunnen betere banen in de technologie komen van kleine bedrijven en non-profitorganisaties die opleidingen aanbieden in plaats van de grootmoedigheid van grote bedrijven. Ondertussen werkt ze toe naar haar volgende promotie.