Skip to content

Hoe sommige staten goedkope openbare breedband voorkomen?

9 de juli de 2021
GettyImages 113174155 1bf8e12b27714b5db0b235f7d9b14ead

Belangrijkste leerpunten

  • Gemeentelijke breedband zou internettoegang goedkoper en breder beschikbaar kunnen maken, maar staatswetten blokkeren deze vaak, zeggen experts.
  • Uit een nieuwe studie blijkt dat 18 staten restrictieve wetgeving hebben die het opzetten van breedband voor de gemeenschap bemoeilijkt.
  • De FCC schat dat meer dan 21 miljoen mensen in de Verenigde Staten geen breedbandverbinding hebben.
De digitale kloof wordt groter, ook al worden de inspanningen om breedband meer beschikbaar te maken, gehinderd door bureaucratie. Volgens een nieuw rapport van BroadBandNow, een belangenorganisatie voor internet, blokkeren staten inspanningen om lokaal breedband te ontwikkelen dat miljoenen mensen zou kunnen helpen om sneller en goedkoper verbinding te maken met internet. Uit de studie blijkt dat 18 staten restrictieve wetgeving hebben die het opzetten van breedband voor de gemeenschap bemoeilijkt. “Gemeentebreedband is een cruciale brug die de digitale kloof overbrugt in enkele van de meest achtergestelde gebieden in de VS”, zei Tyler Cooper, hoofdredacteur van BroadbandNow, in een e-mailinterview. “Vooral in plattelandsgemeenschappen is particuliere concurrentie schaars, als die al bestaat.”

Velen leven zonder breedband

De behoefte aan breder beschikbaar internet is groot. De FCC schat dat meer dan 21 miljoen mensen in de Verenigde Staten geen breedbandverbinding hebben. Dat omvat bijna drie op de tien mensen (27%) die in dergelijke landelijke gebieden wonen en 2% van degenen die in steden wonen. “…We hebben eenvoudigweg geen goede informatie over wie wel en niet verbonden is, waardoor het moeilijk is om interventies te richten op gebieden waar de behoefte het grootst is.” Breedbandtoegang is van cruciaal belang voor ons dagelijks leven, zei Lamell McMorris, een burgerrechten- en bedrijfsleider, in een e-mailinterview. “Breedband stelt ons in staat om vanuit huis te werken, contact te maken met dierbaren, een baan te vinden, onze kinderen op afstand op te voeden en virtueel medische hulp te krijgen”, voegde hij eraan toe. “Te veel mensen in het hele land leven zonder breedband, hetzij omdat het niet beschikbaar, betaalbaar of toegankelijk is, en dit moet veranderen.” Tres Roeder, de vice-burgemeester van Shaker Heights, Ohio, zei dat zijn stad onlangs heeft gekeken naar het installeren van internettoegang voor de hele gemeenschap. “De kosten waren onbetaalbaar voor een stad van onze omvang”, zei hij in een e-mailinterview. “Een regionale, staatsbrede of zelfs nationale oplossing zou beter zijn.”

Killing Competitie

Cooper zei dat een belangrijk knelpunt voor meer en goedkoper breedband de staatswetten zijn die de concurrentie tussen ISP’s en gemeentelijke breedbandnetwerken beperken. Sommige staatswetten verbieden gemeenten om breedbanddiensten aan te bieden aan inwoners als er al één commerciële aanbieder is in het rechtsgebied. “Gemeentebreedband wordt al lang tegengewerkt door zowel de particuliere sector als de beleidsmakers van de staat, wiens belangen vaak op één lijn liggen”, zei Cooper. Een andere veel voorkomende belemmering voor gemeentelijk breedband is de prijsstelling, volgens het rapport van BroadbandNow.

Iemand die een laptop gebruikt terwijl hij op een motor zit in het midden van een landelijk veld.

Sommige staatswetten schrijven voor dat elke gemeentelijke breedbanddienst de prijzen moet matchen met die van een gevestigde ISP. Dat maakt het voor het gemeentelijk breedbandnetwerk moeilijk om meer concurrentie op de lokale markt te brengen. Het bieden van uitgebreidere breedbandtoegang wordt bemoeilijkt omdat overheidsinstanties het er in de eerste plaats niet over eens kunnen worden, zegt Mark Buell, vice-president van de Internet Society, een non-profitorganisatie die zich richt op internetbeleid, in een e-mailinterview. “De manier waarop de FCC breedbandtoegang in kaart brengt, is hopeloos ontoereikend en onnauwkeurig”, voegde hij eraan toe. “Als gevolg hiervan hebben we simpelweg geen goede informatie over wie wel en niet verbonden is, waardoor het moeilijk is om interventies te richten op gebieden waar de behoefte het grootst is.” Buell zei dat breedbandfinanciering open moet staan ​​voor alle soorten providers, zoals gemeenschaps- of gemeentelijke netwerken. “Breedbandkaarten moeten ook informatie over betaalbaarheid bevatten. Service moet dan routinematig worden geëvalueerd en openbaar worden gerapporteerd om ervoor te zorgen dat ze betaalbaar blijven voor gemeenschappen”, voegde hij eraan toe. “Te veel mensen in het hele land leven zonder breedband, hetzij omdat het niet beschikbaar, betaalbaar of toegankelijk is, en dit moet veranderen.” McMorris stelt dat de regelgeving die de concurrentie beperkt, moet veranderen. “Hoewel het voor gemeenten niet logisch is om gebieden te overbouwen waar breedbandaanbieders al diensten aanbieden of van plan zijn aan te bieden, kunnen er niet-bediende gebieden zijn waar een gerichte gemeentelijke aanpak een nuttig hulpmiddel is”, voegde hij eraan toe. Er is bewijs dat gemeentelijke breedbandnetwerken beter kunnen werken dan traditionele ISP’s, zeggen experts. Colorado heeft bijvoorbeeld een wet aangenomen die de concurrentie voor ISP’s beperkt, en heeft vervolgens een ontsnappingsclausule voor lokale rechtsgebieden voorzien om het staatsverbod op te heffen, zei internetcommunicatie-expert Jim Isaak in een e-mailinterview. “Steden als Longmont en Loveland hebben de overrides gepasseerd en zijn begonnen met het uitrollen van hun eigen glasvezel naar de woning, inclusief landelijke en bergachtige gebieden in de Rocky Mountains,” voegde hij eraan toe. “Vervolgens verlagen gevestigde exploitanten de prijzen om het gebruik van de gigabit, full-duplex, $ 90/maand diensten die worden geleverd te minimaliseren.”