Skip to content

Hoe Spotify verhalen ertoe kan brengen

19 de juni de 2021
GettyImages 1224786282 262c823eb98447b5a427e1eaf4015406

Belangrijkste leerpunten

  • Spotify test een Stories-functie op bepaalde afspeellijsten.
  • Als het correct wordt gebruikt, kan het de kloof tussen artiesten en hun luisteraars helpen overbruggen.
  • Verdere evolutie van de functie zou kunnen helpen om van Spotify een actievere sociale applicatie te maken.

De nieuwe Stories-functie van Spotify kan een goede katalysator zijn om de app naar een actievere sociale hub te duwen die de kloof tussen artiesten en luisteraars overbrugt. Om het seizoen te vieren, heeft Spotify een functie geïntroduceerd, voorlopig alleen in tests, vergelijkbaar met Instagram’s Stories, die luisteraars een klein bericht biedt van enkele van hun favoriete artiesten. Experts geloven dat het zou kunnen helpen om van Spotify een actievere sociale applicatie te maken en minder een passieve app die mensen aanzetten en vergeten. “Ik denk dat Spotify zichzelf de plaats moet en probeert te maken om verhalen van je favoriete muziekartiesten te zien”, zei Amanda Clark, een digitale mediastrateeg voor Charlene Shirk Public Relations, via e-mail. “Meer informatie over nieuwe albums, tourdata en misschien zelfs een voorproefje van een nieuw nummer horen.”

Passief versus actief gebruik

Het leuke van Spotify, en de grote aantrekkingskracht die Clark vindt dat veel gebruikers ermee hebben, is de passieve mogelijkheid om gewoon je muziek te laden en de app te vergeten. Het gebruik van afspeellijsten en albums stelt gebruikers in staat om op een zeer passieve manier de nieuwste nummers in te halen. Het geeft hen de vrijheid om muziek te ontdekken zonder te hoeven wachten tot het op de radio verschijnt, of zonder naar advertenties te hoeven luisteren als ze een premium gebruiker zijn. Met een Stories-functie zou Spotify het tij echter een beetje kunnen keren en meer actieve gebruikers naar zijn platform kunnen halen.

Vrouw dansen en muziek luisteren in de ochtend in haar keuken.

“Ik denk dat dit een slimme/goede zet is voor Spotify”, zei Clark in onze e-mail. “Ze moeten hun app fris houden en afstemmen op nieuwe trends en wat mensen willen, anders kunnen ze eindigen als Google Play Music of Pandora.” Pandora, ooit een koning onder de streamingdiensten, is nog steeds erg populair, hoewel het de afgelopen jaren een daling heeft gezien in maandelijks actieve gebruikers. Dit neerwaartse spoor is goed gedocumenteerd in een artikel op BusinessofApps, waarin de strijd van de app om enige vorm van winst te maken, wordt doorbroken. Pandora zelf heeft onlangs een Verhalen-achtige functie geïntroduceerd, waarbij de snelle videoclips worden gebruikt als een manier om podcasts en andere audioservices in de app op de markt te brengen. Natuurlijk heeft Google Play Music sindsdien een veel grimmiger lot gekend, waarbij het bedrijf het vanaf augustus 2020 sloot ten gunste van YouTube Music, een andere muziekstreamingservice onder de Google-paraplu. Als Spotify soortgelijke valkuilen wil vermijden, dan is Clark van mening dat het moet intensiveren en optimaal gebruik moet maken van de beschikbare functies, inclusief de recent geteste Stories-functie.

De kracht van verhalen

“Er is een reden waarom al deze belangrijke apps ons verhalen vertellen”, zei Clark later in onze e-mail. “Dat komt omdat de tijd die aan de app wordt besteed door verhalen is toegenomen. Duidelijk en eenvoudig.” Dit is echter niet de eerste keer dat Spotify een videofunctie in zijn app heeft opgenomen. Dit jaar en de voorgaande jaren hebben gebruikers en artiesten Wrapped-verhalen ontvangen, een overzicht van de favoriete artiesten, nummers van gebruikers en hoeveel muziek ze hebben geluisterd in de app. Artiesten krijgen ook een overzicht van hoeveel hun nummers zijn gespeeld. Met sommige gebruikers die melden dat er bijna 16.000 minuten aan inhoud wordt beluisterd op hun accounts, zou het geen verrassing moeten zijn dat Spotify de app zou willen ontwikkelen en zoiets als Stories zou introduceren. Sommige gebruikers waren er snel bij om de functie af te wijzen, terwijl anderen de waarde ervan kunnen zien. “Ik stond op het punt te klagen over de Spotify Stories, maar ze hebben Paul aan het praten gekregen over McCartney I en II.” Twitter-gebruiker @longhairedladyy schreef op 1 december.

Anderen op Twitter deelden soortgelijke gevoelens over het potentieel, terwijl sommigen zoals @TmartTn tweeten dat het moest stoppen.

“Veel gebruikers zeggen dat ze niet van verhalen houden of ze op Spotify willen”, zei Clark in de e-mail. “Maar de gegevens sterk[ly] suggereert het tegenovergestelde.” Ze wees op een artikel op MediaKix, waarin werd beschreven dat in november 2018 meer dan 400 miljoen mensen Instagram Stories elke dag gebruikten. de functie en focus op waar het het beste in is – zijn gebruikers alles wat met muziek te maken heeft brengen – dan zouden we kunnen zien dat de app zijn actieve gebruikers steeds meer laat groeien.