Skip to content

Hoe spyware op uw computer of telefoon terechtkomt

19 de juli de 2021
GettyImages 535497739 58b381b53df78cdcd80a96c1

Spyware is een algemene term die verwijst naar verborgen softwarepakketten die de activiteit van computergebruikers controleren en gebruiksgegevens naar externe websites sturen. Spyware kan de werking van apparaten aanzienlijk verstoren vanwege de netwerkbandbreedte en andere bronnen die ze verbruiken.

Voorbeelden van spyware

Een keylogger controleert en registreert toetsaanslagen op een computertoetsenbord. Sommige bedrijven en overheidsorganisaties kunnen keyloggers gebruiken om legaal de activiteiten van werknemers te volgen die gevoelige apparatuur gebruiken, maar keyloggers kunnen ook op afstand worden ingezet voor nietsvermoedende personen via internet. Andere controleprogramma’s volgen de gegevens die zijn ingevoerd in webbrowserformulieren, met name wachtwoorden, creditcardnummers en andere persoonlijke gegevens, en verzenden die gegevens naar derden. De voorwaarde adware wordt vaak toegepast op gewone internetsystemen die het browse- en winkelgedrag van een persoon controleren met het doel gerichte reclame-inhoud aan te bieden. Adware wordt technisch gezien beschouwd als een apart soort malware en over het algemeen minder opdringerig dan spyware, maar sommigen vinden het toch ongewenst. Spywaresoftware kan op twee manieren naar een computer worden gedownload: door gebundelde applicaties te installeren of door een online actie te starten.

Spyware installeren via webdownloads

Sommige soorten spywaresoftware zijn ingebed in de installatiepakketten van internetsoftwaredownloads. Spyware-applicaties kunnen worden vermomd als nuttige programma’s, of ze kunnen andere applicaties vergezellen als onderdeel van een geïntegreerd (gebundeld) installatiepakket. Spywaresoftware kan ook op een computer worden geïnstalleerd door het downloaden van:

  • Werkbalken of invoegtoepassingen voor webbrowsers van derden.
  • Hulpprogramma’s zoals videospelers of advertentieblokkers.
  • Pakketten die worden gepromoot zijn “anti-spyware”- of antivirussystemen die in feite spywaresoftware bevatten, ook wel scareware genoemd.
  • Andere “freeware” toepassingen.

Elk van deze soorten internetdownloads kan ertoe leiden dat één of soms meerdere spywaretoepassingen ook worden gedownload. Door de primaire applicatie te installeren, worden de spyware-applicaties automatisch geïnstalleerd, meestal zonder medeweten van de gebruiker. Omgekeerd zal het verwijderen van een applicatie over het algemeen niet de spywaresoftware verwijderen. Om te voorkomen dat u dit type spyware ontvangt, moet u de inhoud van online softwaredownloads zorgvuldig onderzoeken voordat u ze installeert en er altijd voor zorgen dat u software downloadt van hun officiële website, in plaats van websites van derden.

Spyware activeren via online acties of pop-ups

Andere vormen van spyware kunnen eenvoudig worden geactiveerd door bepaalde webpagina’s met schadelijke inhoud te bezoeken. Deze pagina’s bevatten scriptcode die automatisch een spywaredownload activeert zodra de pagina wordt geopend. Afhankelijk van de browserversie, beveiligingsinstellingen en toegepaste beveiligingspatches, kan de gebruiker al dan niet detecteren dat de prompt spywaregerelateerd is. Om te voorkomen dat spyware wordt geactiveerd tijdens het surfen op het web:

  • Houd het besturingssysteem van het apparaat en de webbrowsersoftware up-to-date.
  • Lees alle pop-upberichten van de browser zorgvuldig – sluit de installatie af – klik niet op “accepteren” of “OK” als er onbekende prompts op het scherm verschijnen.
  • Als de pop-ups uw browser bevriezen, sluit u uw app geforceerd af en start u uw computer opnieuw op.