Skip to content

Hoe Starlink landelijke gezinnen online kan krijgen

1 de juli de 2021
GettyImages 143917299 6a0eafbc744a4927b696021db79a31e9

Belangrijkste leerpunten

  • De Starlink-service van Elon Musk wordt uitgerold naar gebruikers, en onder degenen die hiervan kunnen profiteren, zijn plattelandsfamilies die vaak geen breedbandtoegang hebben.
  • De Starlink-service kost naar verluidt $ 99 per maand plus $ 499 initiële kosten om de starterkit te bestellen.
  • Waarnemers in de sector zeggen dat Starlink de glasvezellijnen niet zal vervangen.

Gezinnen op het platteland die geen breedbandservice hebben, kunnen eindelijk een snelle internetverbinding krijgen dankzij de recente uitrol van de satellietinternetservice Starlink. Door County, Wisconsin is een van de gebieden die openbare bètatestsites voor Starlink zijn geworden. Starlink beweert dat het “in 2021 bijna wereldwijde dekking van de bevolkte wereld” zal hebben, volgens zijn website. De dienst is hard nodig in meer afgelegen gebieden, zeggen experts. “Er zijn veel landelijke gebieden in de VS waar het installeren van uitgebreide bekabelde infrastructuur logistiek gezien weinig zin heeft”, zei Tyler Cooper, hoofdredacteur van BroadbandNow, een vergelijkingssite voor internetdiensten, in een e-mailinterview. “Starlink en andere breedbandinitiatieven in een lage baan om de aarde zullen een cruciale rol spelen in deze gemeenschappen, omdat ze niet afhankelijk zijn van een bestaande infrastructuurruggengraat om te werken.”

Duizenden in een baan om de aarde draaiende hotspots

Starlink is een satelliet-internetnetwerk dat wordt gebouwd door Elon Musk’s SpaceX, bedoeld om satelliet-internettoegang te bieden. De constellatie zal bestaan ​​uit duizenden in massa geproduceerde satellieten en snelle toegang bieden tot gebieden over de hele wereld. Onder zijn klanten zouden de vele Amerikanen kunnen zijn die op plaatsen wonen waar breedband moeilijk te verkrijgen is. Volgens een rapport van de FCC heeft bijna een kwart van de bevolking – 14,5 miljoen mensen – geen toegang tot deze breedband in landelijke gebieden. In tribale regio’s heeft bijna een derde van de bevolking geen toegang. “Er zijn veel landelijke gebieden in de VS waar het installeren van uitgebreide bekabelde infrastructuur logistiek gezien weinig zin heeft.” Volgens CNBC kost de Starlink-service $ 99 per maand plus $ 499 initiële kosten om de Starlink Kit te bestellen. De kit bevat een gebruikersterminal om verbinding te maken met de satellieten, een montagestatief en een wifi-router. De prijs is misschien de moeite waard voor sommige landelijke klanten die moeite hebben om breedbandservice te vinden. “Uiteindelijk komt de beste connectiviteit van glasvezelkabel, omdat deze de hoogste gegevenssnelheden ondersteunt”, zei Barry Matsumori, CEO van BridgeComm, een bedrijf dat gespecialiseerd is in optische draadloze communicatie, in een e-mailinterview. “De kosten van glasvezelkabel maken het echter onbetaalbaar voor woningbouwregio’s met een lage dichtheid.”

Maar Starlink zal glasvezellijnen niet vervangen, zeggen waarnemers uit de industrie. Carl Russo, CEO van Calix, een softwarebedrijf voor communicatieproviders, schatte dat de totale capaciteit van Starlink’s voorgestelde satellietinternet een Gigabit-verbinding zou kunnen leveren aan slechts 4.800 breedbandabonnees in de hele Verenigde Staten. “In vergelijking met een enkel glasvezelnetwerk dat in staat is tot Petabits per seconde aan capaciteit, is er geen vergelijking”, zei hij in een e-mailinterview. “Dus waar het zakelijk zinvol is om abonnees via glasvezel aan te sluiten, is de wiskunde heel duidelijk.”

Hoog, maar snel

Starlink streeft ernaar snelheden en latentie te bieden die vergelijkbaar zijn met een bekabelde verbinding – een primeur voor op satellieten gebaseerd internet, zei Cooper. Omdat de satellieten zich in een lage baan om de aarde bevinden, kunnen gebruikers profiteren van zaken als videoconferenties, streaming, online gaming en andere bandbreedte-intensieve toepassingen. “De kosten van glasvezelkabel maken het onbetaalbaar voor woningbouwregio’s met een lage dichtheid.” De Starlink-service zou beter moeten worden naarmate meer satellieten in een baan om de aarde worden gebracht. Het bedrijf heeft aangegeven dat het ergens dit jaar een uitgebreidere release wil nastreven, zei Cooper. “Hoewel er momenteel geen andere service in een lage baan om de aarde beschikbaar is voor residentiële klanten, is Amazon’s Project Kuiper een ander initiatief dat van plan is om vergelijkbare service aan te bieden aan onderbezette gebieden wereldwijd,” voegde hij eraan toe. “Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf vanaf nu geen commerciële satellieten in een baan om de aarde [right now].”

twee boeren die een tablet gebruiken terwijl ze in een veld staan

De hoofden van Starlink en Project Kuiper raakten onlangs in een woordenstrijd verwikkeld, wat de groeiende concurrentie om internet vanuit de lucht aangeeft. De twee bedrijven vechten om interferentie tussen hun constellaties van satellieten. Amazon heeft geprotesteerd tegen de orbitale parameters van Starlink en beweerde dat het zijn activiteiten zou verstoren. Musk zei dat het protest van Amazon de Starlink-breedbandsatellieten van SpaceX zou belemmeren, terwijl Amazon antwoordde dat SpaceX de concurrentie wilde smoren. Landelijke internetgebruikers kunnen een snelheidsboost krijgen als Starlink zijn beloften nakomt. Laten we hopen dat de Starlink-ambachten geen paden kruisen met de satellieten van Amazon.