Skip to content

Hoe STOP 0x0000008E-fouten te herstellen

12 de augustus de 2021
blue screen of death bsod windows 56a6faab3df78cf772913ee6 5c7d89d346e0fb0001d83daf

STOP 0x0000008E (afgekort als 0x8E) is een STOP-fout die op het blauwe scherm van de dood verschijnt. De STOP 0x8E-fout kan als volgt verschijnen:

 • STOP: 0x0000008E
 • KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Als Windows kan starten na de STOP 0x8E-fout, ziet u mogelijk het volgende bericht: Windows is hersteld van een onverwachte afsluiting
Probleem Gebeurtenisnaam: BlueScreen
BCCode: 8e

De informatie in dit artikel is van toepassing op alle Microsoft-besturingssystemen, waaronder Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 en Windows NT.

Oorzaken van STOP 0x8E-fouten

STOP 0x8E-fouten worden meestal veroorzaakt door computergeheugenstoringen en, zeldzamer, door problemen met apparaatstuurprogramma’s, virussen of andere hardwarestoringen dan uw RAM.

Hoe STOP 0x8E-fouten te herstellen

Als het probleem niet is opgelost door uw computer opnieuw op te starten, probeert u deze stappen in volgorde totdat de fout is opgelost: Raadpleeg de volledige lijst met STOP-foutcodes voor hulp bij het oplossen van andere fouten met een blauw scherm.

 1. Recent geïnstalleerde hardware verwijderen. Als u zojuist nieuwe hardware hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat de door u aangebrachte wijziging de STOP 0x8E-fout heeft veroorzaakt. Probeer de hardware correct te verwijderen en opnieuw te installeren.

 2. Windows-updates installeren. Sommige servicepacks en patches kunnen STOP 0x8E-problemen oplossen, dus controleer op Windows-updates en installeer ze.

  Deze specifieke oplossing lost waarschijnlijk uw probleem op als de fout is opgetreden tijdens het aanbrengen van wijzigingen in de hardwareversnelling op uw grafische kaart.

 3. Rol uw stuurprogramma’s terug. Als de STOP 0x8E-fout is begonnen na het updaten van een bepaald hardwareapparaat, zet u de apparaatstuurprogramma’s terug naar een oudere versie.

  Roll Back Driver-optie in het Windows-hardware-eigenschappenmenu

  Op Windows 7 en eerder kunt u uw pc starten met de laatst bekende goede configuratie om gerelateerde register- en stuurprogrammawijzigingen ongedaan te maken.

 4. Gebruik Systeemherstel om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken. Als u vermoedt dat de STOP 0x8E-fout is veroorzaakt door recente wijzigingen in een belangrijk bestand of belangrijke configuratie, gebruikt u Windows Systeemherstel om uw Windows-pc te herstellen.

  Systeemherstel in het menu Windows Systeemeigenschappen

 5. Voer een virus-/malwarescan uit. De STOP 0x8E-fout kan te maken hebben met een vijandig programma, dus scan uw computer op malware om eventuele bedreigingen te verwijderen.

  Avira antivirusprogramma voor Windows

 6. Test en vervang uw geheugen. Test uw RAM met een gratis geheugentesttool. Als de test niet-werkende geheugenmodules detecteert, vervangt u het geheugen van uw computer.

  Een illustratie van een computer die geheugentests ondergaat.

 7. Controleer of het systeemgeheugen correct is geïnstalleerd. Alle moederborden hebben vrij strenge eisen voor het configureren van RAM-modules. Raadpleeg bij twijfel over de juiste geheugenconfiguratie voor uw computer de handleidingen van uw computer en moederbord.

  Foto van een Gigabyte AMD AM1 FS1b Socket HDMI D-Sub mATX-moederbord (GA-AM1M-S2H)

 8. BIOS-instellingen terugzetten naar hun standaardniveaus. Het is bekend dat overgeklokte of verkeerd geconfigureerde geheugeninstellingen in het systeem-BIOS STOP 0x8E-fouten veroorzaken. Als je verschillende aanpassingen hebt gemaakt aan je BIOS-instellingen en niet de standaardinstellingen wilt laden, probeer dan in ieder geval alle BIOS-geheugentiming, caching en schaduwopties terug te zetten naar hun standaardwaarden.

  Persoon die BIOS op zijn computer gebruikt

 9. Test en vervang uw harde schijf. Gebruik een gratis testprogramma voor de harde schijf om te controleren op hardwaregerelateerde problemen. Als de hardware een van uw tests niet doorstaat, vervangt u de harde schijf zo snel mogelijk of brengt u uw pc naar een professionele computerreparatieservice.

  Stappen voor het vervangen van een harde schijf