Skip to content

Hoe stromend water te fotograferen

1 de mei de 2023
GettyImages 580726625 5a3b28fcb39d03003780db10

Wat te weten

  • Zet een statief op. Kies een lange sluitertijd (minimaal 1/2 seconde) en een klein diafragma (minimaal f/22).
  • Gebruik een filter met neutrale dichtheid (ND) en stel de ISO in op 100. Maak foto’s bij zonsopgang of zonsondergang, of maak foto’s op een bewolkte dag.
  • Om water in zijn natuurlijke staat te fotograferen, schakelt u over naar een kortere sluitertijd, zoals 1/60ste van een seconde.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je stromend water fotografeert met een DSLR-camera.

Gebruik een statief

Balanceer uw camera stevig op een statief, rots, vlakke muur of vergelijkbaar stabiel oppervlak. Om het zijdezachte effect in veel stromend waterfoto’s te krijgen, gebruik je een lange belichtingstijd, dus de camera moet stil en stabiel blijven. Als u een camera bij deze langere belichtingen vasthoudt, ontstaat er een wazig beeld.

DSLR-video kan het beste worden gemaakt met een statief.

Gebruik een lange sluitertijd

Meet uw sluitertijd indien mogelijk met een lichtmeter. Als je er geen hebt, geef je camera dan een belichtingstijd van minimaal 1/2 seconde en pas van daaruit aan. Een lange sluitertijd vertroebelt het water en geeft het dat hemelse gevoel.

Gebruik een klein diafragma

Diafragmeren tot een diafragma van minimaal f/22. Dit zorgt voor een grote scherptediepte om alles in het beeld scherp te houden. Het vereist ook het gebruik van een langere sluitertijd. Deze twee factoren werken samen om de beste watervalfoto’s te maken.

Gebruik een filter met neutrale dichtheid (ND).

ND-filters verminderen de belichting en zijn erg handig bij het bereiken van die lange sluitertijden terwijl ze een grote scherptediepte mogelijk maken.

Man met ND-filter met gradiënt met neutrale dichtheid op de achtergrond van de zomerzonsondergang.

Gebruik een lage ISO

Hoe lager de ISO, hoe minder ruis het beeld zal hebben. Gebruik altijd de laagst mogelijke ISO om afbeeldingen van de hoogste kwaliteit te maken. De lage ISO zal ook de sluitertijd vertragen. Een ISO van 100 is het beste voor watervalopnamen.

Gebruik weinig licht

Door de sluitertijd te vertragen, verhoog je het licht dat in je camera valt, waardoor je het risico loopt op overbelichting. Minder natuurlijk licht helpt dit probleem te voorkomen. Maak opnamen bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer de kleurtemperatuur van het licht vergevingsgezinder is. Als dit niet mogelijk is, kies dan een bewolkte dag in plaats van een heldere, zonnige dag.

Neem de tijd

Inmiddels is het je misschien opgevallen dat strategieën voor het fotograferen van stromend water centraal staan ​​in het vertragen van de sluitertijd. Bij dit soort fotografie draait alles om geduld, dus neem de tijd. Bereken elke stap en let goed op compositie en perspectief. Oefen vaak, en voordat je het weet, heb je dat dromerige watervalbeeld dat je voor ogen had. Om water in zijn natuurlijke staat te fotograferen, schakelt u eenvoudig over naar een kortere sluitertijd, zoals 1/60ste van een seconde. Dit zal water laten zien zoals het menselijk oog het waarneemt en elke beweging stoppen. Overweeg ook om een ​​polarisatiefilter te gebruiken om de diepte en levendigheid van uw foto te vergroten.