Skip to content

Hoe stuurprogramma’s in Windows bij te werken

8 de juli de 2021
windows 10 update drivers install from disk 5a908711ff1b780037b94942

Mogelijk moet u stuurprogramma’s in Windows bijwerken wanneer een nieuw stuk hardware dat u hebt geïnstalleerd niet automatisch werkt of misschien na het upgraden naar een nieuwe versie van Windows. Het bijwerken van stuurprogramma’s is ook een geweldige stap voor het oplossen van problemen wanneer het apparaat een probleem heeft of een fout genereert, zoals een foutcode van Apparaatbeheer. Een stuurprogramma-update is ook niet altijd een fix-it-taak. Een bijgewerkt stuurprogramma kan nieuwe functies voor de hardware mogelijk maken, iets wat we regelmatig zien bij populaire videokaarten en geluidskaarten. Het duurt meestal ongeveer 15 minuten om een ​​stuurprogramma in Windows bij te werken, zelfs minder tijd als het stuurprogramma zelf kan worden geïnstalleerd of als u het via Windows Update krijgt (meer hierover hieronder). Zelf drivers updaten is niet moeilijk, maar er zijn programma’s die het min of meer voor je doen. Bekijk onze lijst met gratis hulpprogramma’s voor het bijwerken van stuurprogramma’s voor beoordelingen van de beste die er zijn. Deze stappen kunnen worden gebruikt om stuurprogramma’s bij te werken in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP:

Hoe stuurprogramma’s in Windows bij te werken

Optionele walkthrough: Als u het onderstaande proces wilt volgen, maar met meer details en schermafbeeldingen voor elke stap, gebruik dan onze Stapsgewijze handleiding voor het bijwerken van stuurprogramma’s in Windows.

 1. Zoek, download en extraheer de nieuwste stuurprogramma’s voor de hardware. Je zou moeten altijd neem contact op met de hardwarefabrikant eerste bij het zoeken naar een bijgewerkt stuurprogramma. Wanneer u rechtstreeks van de hardwaremaker downloadt, weet u dat de driver zowel geldig als de meest recente is voor de hardware. Als er geen drivers beschikbaar zijn bij de hardwaremaker, controleer dan Windows Update of zelfs de schijf die bij de computer of het onderdeel is geleverd van hardware, als u er een hebt ontvangen. Er zijn ook verschillende andere downloadopties voor stuurprogramma’s als die ideeën niet werken. Veel stuurprogramma’s zijn geïntegreerd met software die ze automatisch installeert, waardoor de onderstaande instructies overbodig zijn. Als daar geen indicatie van staat op de downloadpagina van het stuurprogramma, is het een goede gok dat u een stuurprogramma handmatig moet installeren als het in het ZIP-formaat is. Via Windows Update verkregen stuurprogramma’s worden automatisch geïnstalleerd.

 2. Open Apparaatbeheer. Er zijn verschillende manieren om in Windows naar Apparaatbeheer te gaan, maar dit vanuit het Configuratiescherm (de methode die in de link wordt beschreven) is vrij eenvoudig.

  Apparaatbeheer is een van de snelkoppelingen in het hoofdgebruikersmenu in Windows 10 en Windows 8. Druk gewoon op WIN+X om dat handige hulpmiddel te openen.

 3. Selecteer met Apparaatbeheer geopend de > of [+] pictogram (afhankelijk van uw versie van Windows) om de categorie te openen waarvan u denkt dat deze het apparaat bevat waarvoor u de stuurprogramma’s wilt bijwerken.

  Pijl omlaag naast de lijst met stuurprogrammacategorieën in Windows 10

  Als u het apparaat dat u zoekt niet kunt vinden, opent u gewoon enkele andere categorieën totdat u dat wel vindt. Windows categoriseert hardware niet altijd zoals u zou denken over een apparaat en wat het doet.

 4. Zodra u het apparaat hebt gevonden waarvoor u de stuurprogramma’s bijwerkt, hangt de volgende stap af van uw versie van Windows:

  • Windows 10 & 8: Klik met de rechtermuisknop of houd de naam of het pictogram van de hardware ingedrukt en kies Stuurprogramma bijwerken (W10) of Stuurprogrammasoftware bijwerken (W8).
  • Windows 7 & Vista: Klik met de rechtermuisknop op de naam of het pictogram van de hardware, kies Eigendommen, dan de Bestuurder tabblad, gevolgd door de Schijf bijwerken knop.

  De Stuurprogramma’s bijwerken of Stuurprogrammasoftware bijwerken wizard zal beginnen, die we volledig zullen doorlopen om de driverupdate voor dit stuk hardware te voltooien. Zie Welke versie van Windows heb ik? als u niet zeker weet welke u gebruikt.

  Stuurprogramma-menu-item bijwerken in Apparaatbeheer

  • Alleen Windows XP: Klik met de rechtermuisknop op het hardware-item, kies Eigendommen, de Bestuurder tabblad, en dan de Schijf bijwerken knop. Van de Wizard Hardware-update, Kiezen Nee niet deze keer naar de Windows Update vraag, gevolgd door Volgende >. Van de zoek- en installatieopties scherm, kies Niet zoeken Ik kies de driver om te installeren optie, opnieuw gevolgd door Volgende >. Ga naar stap 7 hieronder.
 5. Naar de Hoe wilt u stuurprogramma’s zoeken? vraag, of in sommige versies van Windows, Hoe wilt u stuurprogramma’s zoeken?, Kiezen Zoek op mijn computer naar stuurprogramma’s.

  'Blader op mijn computer naar stuurprogramma's' knop in Apparaatbeheer

 6. Selecteer in het volgende venster Laat me kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma’s op mijn computer (Windows 10) of Laat me kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s op mijn computer, die zich in de buurt van de onderkant van het venster bevindt.

  'Laat me kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer'

 7. Selecteer Heb schijf, rechtsonder, onder het tekstvak.

 8. Op de Installeren vanaf schijf venster dat verschijnt, kies Bladeren in de rechterbenedenhoek van het venster.

  Knoppen 'Bladeren' en 'Schijf hebben' in Apparaatbeheer Stuurprogramma's bijwerken

 9. Op de Vind het bestand venster dat u nu ziet, gaat u naar de map die u hebt gemaakt als onderdeel van het downloaden en uitpakken van het stuurprogramma in stap 1.​ Er kunnen verschillende geneste mappen zijn in de map die u hebt uitgepakt. In het ideale geval is er een gelabeld met uw versie van Windows (zoals Windows 10, of Windows 7, enz.), maar als dat niet het geval is, probeer dan een weloverwogen schatting te maken op basis van waarvoor u de stuurprogramma’s bijwerkt, in welke map de stuurprogrammabestanden mogelijk zijn.

 10. Selecteer een INF-bestand in de bestandenlijst en kies vervolgens Open. INF-bestanden zijn de enige bestanden die Apparaatbeheer accepteert voor informatie over het instellen van stuurprogramma’s en dat zijn ook de enige soorten bestanden die u te zien krijgt.

  • Vindt u meerdere INF-bestanden in één map? Maak je hier geen zorgen over. De driver-updatewizard laadt automatisch informatie van alle INF-bestanden in de map waarin u zich bevindt, dus het maakt niet uit welke u kiest.
  • Vind je veel mappen met INF-bestanden? Probeer een INF-bestand uit elke map totdat u de juiste hebt gevonden.
  • Heb je geen INF-bestand gevonden in de map die je hebt gekozen? Kijk door andere mappen, als die er zijn, totdat je er een vindt met een INF-bestand.
  • Geen INF-bestanden gevonden? Als u geen INF-bestand hebt gevonden in een map die is opgenomen in de uitgepakte driverdownload, is het mogelijk dat de download beschadigd is. Probeer het stuurprogrammapakket opnieuw te downloaden en uit te pakken.
 11. Kiezen OK terug op de Installeren vanaf schijf venster.

 12. Selecteer de nieuw toegevoegde hardware in het tekstvak en druk vervolgens op De volgende.​ Als u een waarschuwing krijgt nadat u op . heeft gedrukt De volgende, zie stap 13 hieronder. Als u geen foutmelding of ander bericht ziet, gaat u verder met stap 14.

 13. Er zijn een aantal veelvoorkomende waarschuwingen en andere berichten die u op dit punt in het stuurprogramma-updateproces kunt krijgen, waarvan er verschillende worden geparafraseerd en hier worden vermeld, samen met advies over wat u moet doen:

  • Windows kan niet controleren of het stuurprogramma compatibel is: Als u zeker weet dat dit stuurprogramma de juiste is, selecteert u Ja om door te gaan met installeren. Kiezen Nee als u denkt dat u de driver voor het verkeerde model of iets dergelijks heeft, in dat geval moet u zoeken naar andere INF-bestanden of misschien een geheel andere driverdownload. Het controleren van de Compatibele hardware weergeven box, indien beschikbaar, die zich op het venster van stap 12 bevindt, kan dit helpen voorkomen.
  • Windows kan de uitgever van deze stuurprogrammasoftware niet verifiëren: Kiezen Ja om door te gaan met het installeren van dit stuurprogramma alleen als u het rechtstreeks van de fabrikant of van hun installatieschijf hebt ontvangen. Kiezen Nee als u het stuurprogramma ergens anders hebt gedownload en uw zoektocht naar een door de fabrikant geleverd exemplaar niet heeft uitgeput.
  • Dit stuurprogramma is niet ondertekend: Net als bij het bovenstaande uitgeversverificatieprobleem, kiest u: Ja alleen als u zeker bent van de bron van het stuurprogramma.
  • Windows vereist een digitaal ondertekend stuurprogramma: In 64-bits versies van Windows ziet u de bovenstaande twee berichten niet eens, omdat Windows u geen stuurprogramma laat installeren met een probleem met de digitale handtekening. Als u dit bericht ziet, beëindigt u het updateproces van het stuurprogramma en zoekt u het juiste stuurprogramma op de website van de hardwarefabrikant.
 14. terwijl op de Driversoftware installeren scherm, dat slechts enkele tot enkele seconden zou moeten duren, zal Windows de instructies in het INF-bestand van stap 10 gebruiken om de bijgewerkte stuurprogramma’s voor uw hardware te installeren. Afhankelijk van de stuurprogramma’s die u installeert, moet u mogelijk aanvullende informatie invoeren of bepaalde keuzes maken tijdens dit proces, maar dit is niet erg gebruikelijk.

 15. Zodra het updateproces van het stuurprogramma is voltooid, ziet u een: Windows heeft uw stuurprogrammasoftware met succes bijgewerkt venster. Selecteer Dichtbij. U kunt nu ook Apparaatbeheer sluiten.

 16. Start uw computer opnieuw op, ook als u hier niet om wordt gevraagd. Windows dwingt u niet altijd om opnieuw op te starten na het bijwerken van een stuurprogramma, maar het is een goed idee. Updates van stuurprogramma’s omvatten wijzigingen in het Windows-register en andere belangrijke onderdelen van Windows, dus opnieuw opstarten is een goede manier om ervoor te zorgen dat deze update geen negatieve invloed heeft op een ander deel van Windows. Als u merkt dat de update van het stuurprogramma een probleem heeft veroorzaakt, draait u het stuurprogramma gewoon terug naar de vorige versie en probeert u het opnieuw bij te werken.