Skip to content

Hoe systeemfoutgeheugendumpbestanden te verwijderen

26 de mei de 2023
how to delete system error memory dump files 4766895 12 eff9f89c3dca4bfb83c1311a5e406049

Wanneer uw computer crasht en u zoiets als het blauwe scherm des doods (BSOD) tegenkomt, voert het Windows-besturingssysteem een ​​geheugendump uit naar een locatie op de harde schijf. Verwijder zo nu en dan deze systeemfoutgeheugendumpbestanden om schijfruimte vrij te maken.

Systeemfout Instellingen geheugendumpbestand

Als er een BSOD-fout optreedt, dumpt Windows het RAM-geheugen in een bestand op de harde schijf. Dit betekent dat als uw systeem 8 GB RAM gebruikt op het moment van de crash, het geheugendumpbestand 8 GB zal zijn. In andere gevallen kan Windows een kerneldumpbestand maken, dat alleen het geheugen bevat dat is toegewezen aan de Windows-kernel voor zaken als stuurprogramma’s en actieve toepassingen. Dit geheugendumpbestand is aanzienlijk kleiner dan een volledige systeemgeheugendump. Dit is de standaardgrootte van een geheugendump wanneer u een systeem instelt om een ​​automatische geheugendump uit te voeren. Het Windows-team of de softwareontwikkelaars analyseren dit bestand om problemen op te lossen. De geheugendumpinstelling controleren:

 1. Type sysdm.cpl in Windows zoeken en druk vervolgens op Binnenkomen openen Systeem eigenschappen.

 2. Selecteer de Geavanceerd tabblad.

 3. In de Opstarten en herstellen sectie, selecteer Instellingen.

  Opstart- en herstelinstellingen

 4. Selecteer de Foutopsporingsinformatie schrijven vervolgkeuzepijl en kies Automatische geheugendump zodat elke keer dat de computer een geheugendump uitvoert, er alleen een back-up van de kernel wordt gemaakt en ruimte op de harde schijf wordt bespaard.

  De instelling Automatische geheugendump

 5. Selecteer Overschrijf elk bestaand bestand zodat het dumpbestand in de loop van de tijd niet blijft groeien.

  De optie Overschrijf elk bestaand bestand

 6. Selecteer OK om uw wijzigingen op te slaan.

  De OK-knop

Hoe systeemfoutgeheugendumpbestanden te verwijderen met behulp van Schijfopruiming

Als het geheugendumpbestand in de loop van de tijd is gegroeid, verwijdert u het bestand om ruimte op de harde schijf te herstellen. De gemakkelijkste manier om dumpbestanden op te ruimen, is door een verhoogde opruiming uit te voeren met behulp van het Windows-hulpprogramma voor het opschonen van schijven. Als u niet de juiste verhoogde opruiming uitvoert tijdens het uitvoeren van het hulpprogramma voor het opschonen van schijven, kan het hulpprogramma het geheugendumpbestand niet verwijderen.

 1. Selecteer de Begin knop en typ schijf opruiming in de zoekbalk van Windows.

 2. Klik met de rechtermuisknop Schijf opruiming en selecteer Als administrator uitvoeren. Door het hulpprogramma Schijfopruiming als beheerder uit te voeren, wordt het in verhoogde modus gestart en kan het hulpprogramma het geheugendumpbestand verwijderen.

  De opdracht Uitvoeren als beheerder

 3. Het hulpprogramma scant station C: (of het station dat het besturingssysteem bevat) en geeft een venster weer waarin u de bestanden kunt selecteren die u wilt verwijderen. Selecteer alle opties, of selecteer in ieder geval Systeem heeft Windows Foutrapportage gemaakt of Systeemfout geheugendumpbestanden.

  Het selectievakje voor opties voor Schijfopruiming

 4. Selecteer OK om het hulpprogramma de opruiming te laten voltooien en start het systeem vervolgens opnieuw op om te voltooien. Het hulpprogramma Systeemopruiming verwijdert het geheugendumpbestand niet altijd met succes, vaak vanwege bestandsmachtigingen of lokale beleidsinstellingen op het systeem. Als het niet werkt, gaat u naar de volgende methode hieronder.

  De OK-knop

Gebruik Uitgebreide schijfopruiming om het systeemfoutgeheugendumpbestand te wissen

Een ander Windows-hulpprogramma dat het systeemgeheugendumpbestand opschoont, is het hulpprogramma Extended Disk Cleanup. Start dit hulpprogramma vanaf de opdrachtprompt.

 1. Selecteer de Start menutypen Opdrachtprompt in de zoekbalk en klik met de rechtermuisknop Opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren.

  De opdracht Uitvoeren als beheerder

 2. Voer de opdracht uit Cleanmgr /sageset:65535 & Cleanmgr /sagerun:65535.

  Het hulpprogramma Uitgebreide schijfopruiming uitvoeren in Windows

 3. Met deze opdracht wordt het hulpprogramma Schijfopruiming geopend met extra opties voor het verwijderen van bestanden. Selecteer alle opties om op te ruimen, of selecteer in ieder geval Systeemfout geheugendumpbestanden En Systeemfout minidump-bestanden.

  Fouten bij schijfopruiming

 4. Selecteer OK om de opruimprocedure te voltooien en start de computer opnieuw op om de opruiming te voltooien. Uitgebreide schijfopruiming is meestal succesvol bij het verwijderen van de geheugendumpbestanden omdat de extra opties zowel de geheugendumpbestanden als de minidumpbestanden omvatten. Door deze te selecteren en het hulpprogramma uit te voeren, moeten alle geheugendumpbestanden met succes van het systeem worden verwijderd. Het opnieuw opstarten van de computer voltooit het proces.

  De OK-knop

Gebruik software om het Memory Dump-bestand te verwijderen

Als u het moeilijk vindt om het systeemgeheugendumpbestand te verwijderen met behulp van de opschoonprogramma’s van Windows, gebruikt u in plaats daarvan alternatieve softwareoplossingen. Een van de meest populaire hulpprogramma’s voor het opschonen van Windows is CCleaner. Download de gratis versie van CCleaner, die een functie bevat om geheugendumpbestanden op te schonen. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn, aangezien het de installatie van nieuwe software vereist. Het is echter meestal het meest succesvol bij het verwijderen van geheugendumpbestanden van een systeem, evenals tijdelijke bestanden en andere onnodige gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen en die buitensporig veel ruimte innemen. Het is goed om zo’n hulpprogramma regelmatig uit te voeren om ervoor te zorgen dat er nooit ruimte op de harde schijf wordt verspild.

 1. Download en installeer de gratis versie van CCleaner.

 2. Selecteer Op maat schoon en zorg ervoor Geheugendumps is geselecteerd onder de Systeem sectie.

  De optie Geheugendumps

 3. Selecteer om ervoor te zorgen dat systeemgeheugendumps worden opgeschoond Analyseren. Wanneer de analyse is voltooid, zou u het moeten zien Systeem – Geheugendumps in de lijst met te verwijderen bestanden.

  De knop Analyseren

 4. Selecteer Voer schoner uit om CCleaner de opruimroutine te laten voltooien. Hiermee worden alle bestanden verwijderd die in de analyseresultaten werden vermeld.

  De Run Cleaner-knop

Verwijder MEMORY.DMP handmatig

Als u weet waar u het bestand memory.dmp kunt vinden, kunt u het verwijderen zoals elk ander bestand. Het bestand is niet gemakkelijk te vinden omdat het begraven ligt tussen andere bestanden in de systeemhoofdmap. Om het bestand te vinden en te verwijderen:

 1. Noteer het pad en de bestandsnaam in het Opstarten en herstellen venster in het eerste deel van dit artikel. Meestal is dit pad %SystemRoot%GEHEUGEN.DMP.

  memory.dmp-pad in Opstarten en herstellen

 2. Om het bestand te verwijderen, start u de opdrachtprompt als beheerder. Selecteer de Start menutypen Opdrachtprompt in de Windows-zoekbalk en klik met de rechtermuisknop Opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren.

  De opdracht Uitvoeren als beheerder

 3. Om het pad naar de %SystemRoot% map, type cd %systemroot%.

  De opdrachtpromptmap wijzigen in de systeemhoofdmap

 4. Als het systeem op enig moment een geheugendump heeft vastgelegd, bevindt zich een memory.dmp-bestand in deze map. Type del geheugen.dmp om het te verwijderen.

Schakel Foutopsporing bij schrijven uit

Als het memory.dmp-bestand consequent te veel ruimte op uw systeem in beslag neemt, opent u het Systeem en herstel venster en wijzig de foutopsporingsinformatie schrijven. Gebruik het vervolgkeuzemenu om de instelling te wijzigen in (geen) om ervoor te zorgen dat er geen geheugendumpbestanden worden gemaakt wanneer het systeem crasht. Het betekent ook dat er geen manier is om de oorzaak van de crash te analyseren, maar dat de ruimte op de harde schijf wordt beschermd tegen overmatige geheugendumps.