Skip to content

Hoe te controleren op elektrische kortsluitingen op een pc

10 de juli de 2021
GettyImages 106579908 56a0d3915f9b58eba4b42ef2

Elektrische kortsluitingen in een computer worden meestal veroorzaakt door verdwaalde stukjes metaal die een elektrische verbinding vormen die niet zou moeten bestaan. Kortsluiting kan ertoe leiden dat de pc zonder waarschuwing en zonder foutmelding wordt uitgeschakeld. Ze kunnen er ook voor zorgen dat de pc helemaal niet wordt ingeschakeld en mogelijk schade veroorzaken. Schakel de pc altijd uit en haal de stekker uit het stopcontact voordat u de oorzaken van kortsluitingen oplost. U moet altijd de computer loskoppelen wanneer u in de behuizing werkt. Raak ook de behuizing of andere nabijgelegen metalen oppervlakken aan voordat u gevoelige elektrische componenten in uw computer aanraakt of aanraakt om eventuele opgebouwde statische lading te ontladen.

Controleer op losse schroeven

Elektrische kortsluitingen in de computer worden vaak veroorzaakt door losse schroeven in de behuizing die in contact zijn gekomen met het moederbord of andere interne componenten. Schroeven bevestigen bijna elk onderdeel aan de binnenkant van de behuizing, inclusief videokaarten, geluidskaarten, harde schijven, optische schijven en andere componenten of hardware-uitbreidingen. Schakel uw computer uit en ontkoppel hem. Koppel ook alle kabels en randapparatuur los, zoals een monitorkabel, printerkabel, Ethernet-kabel, toetsenbord- en muiskabels en alle andere USB-aangesloten apparaten zoals externe harde schijven. Pak de computer voorzichtig op en schud hem voorzichtig heen en weer. Als u een ratelend geluid hoort, is er mogelijk een schroef losgekomen en rolt deze in uw koffer rond. Een paar lichte trillingen zullen het meestal losmaken en in de bodem van de behuizing slaan waar je het kunt vinden. Als de schroef ergens vastzit waar u met uw vingers niet bij kunt, probeer dan een lang pincet of een punttang om er bij te komen.

Inspecteer kabels en draden op zichtbaar metaal

Close up van een gerafelde draad

Elektrische kortsluitingen in een computer worden soms veroorzaakt door draden die hun beschermende plastic coating hebben verloren en interne componenten raken. Terwijl de computer is uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact is gehaald, opent u de behuizing en inspecteert u alle kabels in de computer. Zoek naar gestripte, naakte of gerafelde draden. Als ze worden gevonden, vervang ze dan onmiddellijk, zelfs als ze geen componenten lijken te raken; ze veroorzaken nu misschien geen probleem, maar ze zullen in de toekomst waarschijnlijk problemen veroorzaken. Controleer ook de kabelbinders en alle andere omwikkelde metalen bindingen die momenteel kunnen worden gebruikt voor het ordenen van kabels. Hoewel de meeste hiervan nu allemaal van plastic zijn, zijn sommige van metaal en zullen ze na verloop van tijd slijten, waardoor metaal wordt blootgesteld.