Skip to content

Hoe te dicteren op Mac: bedien uw Mac met spraakopdrachten

11 de juli de 2021
dictationcommand 582b38e05f9b58d5b11d4f00 5c61944246e0fb000184a000

Spraakbesturing op de Mac is al lange tijd beschikbaar met behulp van de opties die beschikbaar zijn in de dictaat systeem voorkeuren. Vanaf de release van macOS Catalina gebruikt de Mac Siri voor stembesturing, wat een verbetering is ten opzichte van de Verbeterd dicteren kenmerk van eerdere versies van het besturingssysteem. De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Mountain Lion (10.8).

Stembediening inschakelen in Catalina

in tegenstelling tot Verbeterd dicteren in eerdere versies van het besturingssysteem, Spraakbesturing in macOS stuurt Catalina je stem niet naar de servers van Apple voor conversie. Stembediening is standaard uitgeschakeld, dus je moet het inschakelen om het te gebruiken.

 1. Kiezen Systeem voorkeuren vanuit het Apple-menu of vanuit het Dock.

 2. Klik Toegankelijkheid.

  Toegankelijkheid in macOS Systeemvoorkeuren

 3. Selecteer Spraakbesturing in de zijbalk en plaats een vinkje voor Stembediening inschakelen.

  Stembediening inschakelen

  De eerste keer dat u Stembediening gebruikt, ontvangt uw Mac een eenmalige download van Apple.

 4. Als Stembediening actief is, zie je een microfoon op het scherm. Vertel het om spraakbediening te pauzeren: Ga slapen, of klik op het woord Slaap onder de microfoon. Zet het weer aan door te zeggen Wakker worden.

  Stem slaap

 5. Zeggen Klik op Commando’s of druk op de Commando’s knop op de Voice over scherm om een ​​lijst met ingebouwde spraakopdrachten te openen.

  Lijst met meegeleverde spraakopdrachten

  Blader door om te zien wat voor soort dingen u kunt doen met stembediening. Stembediening is bekend met de meeste apps, bedieningselementen en items op het scherm. Simpele voorbeelden zijn:

  • Nummers openen
  • Klik op Nieuw document
  • Document opslaan

Maak je eigen spraakopdrachten in Catalina

Om uw eigen spraakopdrachten te maken, klikt u op de plus (+) onderaan de lijst met opdrachten, of zeg Opdracht toevoegen om een ​​aangepast commando in te voeren.

 1. In de Als ik zeg veld, voer de zin in die u wilt zeggen om de aangepaste actie uit te voeren.

 2. In de Tijdens het gebruik veld, selecteer de gerelateerde app of Elke toepassing.

 3. In de Uitvoeren vervolgkeuzemenu, kies een actie.

  Voice Over-acties in systeemvoorkeuren.

 4. Klik Gedaan.

Verbeterd dicteren in macOS Mojave en eerder

De Mac heeft de mogelijkheid gehad om te dicteren en een gesproken woord in tekst om te zetten sinds de functie werd geïntroduceerd met OS X Mountain Lion. De originele Mountain Lion-versie van Dictation had een paar nadelen, waaronder de noodzaak om een ​​opname van uw dictaat naar Apple-servers te sturen, waar de daadwerkelijke conversie naar tekst werd uitgevoerd. Dit vertraagde niet alleen de zaken, maar het maakte ook enkele mensen zich zorgen over privacykwesties. Vanaf OS X Mavericks kan dicteren rechtstreeks op uw Mac worden uitgevoerd zonder dat u informatie naar de cloud hoeft te sturen. Dit zorgde voor een prestatieverbetering en elimineerde de veiligheidszorg over het verzenden van gegevens naar de cloud.

Dicteren gebruiken voor spraakopdrachten

Het dicteersysteem van de Mac is niet beperkt tot spraak naar tekst; het kan ook spraak omzetten in spraakopdrachten, zodat je je Mac kunt bedienen met je gesproken woorden. De Mac is uitgerust met een aantal opdrachten die u kunt gebruiken. Nadat u het systeem hebt ingesteld, kunt u uw stem gebruiken om toepassingen te starten, documenten op te slaan of Spotlight te doorzoeken, voor slechts enkele voorbeelden. Er is ook een groot aantal opdrachten voor het navigeren, bewerken en opmaken van tekst.

Spraakopdrachten aanpassen

U bent niet beperkt tot de opdrachten die Apple bij het Mac OS levert. U kunt uw eigen aangepaste opdrachten toevoegen waarmee u bestanden kunt openen, apps kunt openen, de workflow kunt uitvoeren, tekst kunt plakken, gegevens kunt plakken en ervoor kunt zorgen dat elke sneltoets wordt uitgevoerd.

Spraakdictatie inschakelen in macOS Mojave en eerder

Als u een Mac-dictator wilt worden, volgt u deze stappen om Mac-dicteren in te stellen en een aangepaste spraakopdracht te maken die controleert op nieuwe e-mail.

 1. Selecteer Systeem voorkeuren in het Apple-menu, of klik op Systeem voorkeuren in het dok.

 2. Selecteer de Toetsenbord voorkeurenpaneel of de Dicteren en spraak voorkeurenpaneel, afhankelijk van de versie van uw besturingssysteem.

  Toetsenbord in Systeemvoorkeuren

 3. Selecteer de dictaat tabblad in het voorkeurenpaneel dat u hebt geopend.

  Tabblad Dictaat

 4. Gebruik het keuzerondje Dicteren om te selecteren: Aan.

  Dictaat aan/uit keuzerondjes

  Er verschijnt een waarschuwing dat het gebruik van Dictation een opname van wat u zegt naar Apple verzendt voor conversie naar tekst. Als u niet gehinderd wilt worden door het wachten op Apple-servers om spraak naar tekst te converteren of als u het idee niet leuk vindt dat Apple meeluistert, wilt u de Verbeterd dicteren keuze.

 5. Zet een vinkje in de Verbeterd dicteren gebruiken selectievakje. Hierdoor worden de Enhanced Dictation-bestanden gedownload en geïnstalleerd op uw Mac. Nadat de bestanden zijn geïnstalleerd (u ziet statusberichten in de linkerbenedenhoek van het voorkeurenpaneel), bent u klaar om verder te gaan.

  Verbeterd dicteren gebruiken

Maak een aangepaste spraakopdracht in macOS Mojave en eerder

Nu Dictation is ingeschakeld en de Enhanced Dictation-bestanden zijn geïnstalleerd, bent u klaar om uw eerste aangepaste spraakopdracht te maken. In dit voorbeeld wordt de Mac geïnstrueerd om te controleren op nieuwe e-mail wanneer u de zin ‘Computer, e-mail controleren’ zegt.

 1. Open Systeem voorkeuren, als u het hebt gesloten, of klik op de Toon alles knop in de werkbalk.

 2. Selecteer de Toegankelijkheid voorkeurenpaneel.

  Toegankelijkheid in macOS Systeemvoorkeuren

 3. Scroll in het linkerdeelvenster naar beneden en selecteer dictaat.

  Toegankelijkheid Systeemvoorkeuren op een Mac

 4. Zet een vinkje in de Zoekwoordzin voor dicteren inschakelen En doos.

  dicteerzoekwoordzin inschakelen

  Voer in het tekstveld, net onder het vak, een woord in dat je wilt gebruiken om je Mac te waarschuwen dat er een spraakopdracht gaat worden uitgesproken. Dit kan zo simpel zijn als de voorgestelde standaard Computer of de naam die je je Mac hebt gegeven.

 5. Klik op de Dicteeropdrachten knop.

  Knop voor dicteeropdrachten

 6. U ziet een lijst met opdrachten die al door uw Mac worden begrepen. Elke opdracht bevat een selectievakje waarmee u de gesproken opdracht kunt in- of uitschakelen. Aangezien er geen check mail-opdracht is, moet u deze zelf maken. Zet een vinkje in de Geavanceerde opdrachten inschakelen doos.

  Geavanceerde commando's inschakelen

 7. Klik op de plus (+) om de nieuwe opdracht toe te voegen. In de Wanneer ik zeg veld, voer de naam van de opdracht in. Dit is de zin die u uitspreekt om de opdracht op te roepen. Voer voor dit voorbeeld . in Controleer mail.

  Aangepaste dicteeropties

 8. Gebruik de Tijdens het gebruik vervolgkeuzemenu om te selecteren Mail.

 9. Gebruik de Uitvoeren vervolgkeuzemenu om te selecteren Druk op Sneltoets. Voer in het weergegeven tekstveld de sneltoets uit voor het controleren van e-mail, namelijk: Verschuiving + Opdracht + nee. Dat is de verschuiving sleutel, de opdracht toets (op Apple-toetsenborden lijkt het op een klaverblad), en de nee toets—allemaal tegelijk ingedrukt.

 10. Klik op de Gedaan knop.

Je hebt een nieuwe Check Mail-spraakopdracht gemaakt en nu is het tijd om het uit te proberen. U moet zowel het dictaatzoekwoord als de spraakopdracht gebruiken. In dit voorbeeld controleer je of er nieuwe mail beschikbaar is door te zeggen:

Computer, e-mail checken

Zodra je de opdracht uitspreekt, start je Mac de Mail-app, als deze nog niet is geopend, brengt het Mail-venster naar voren en voert vervolgens de Check Mail-sneltoets uit. Voor stembediening heb je een microfoon nodig. Veel Mac-modellen worden geleverd met ingebouwde microfoons die prima werken. Als je Mac geen microfoon heeft, gebruik dan een van de vele beschikbare headset-microfooncombinaties die verbinding kunnen maken via USB of Bluetooth.