Skip to content

Hoe te kopiëren en plakken op een laptop

8 de mei de 2022
Copy Paste cda03b11d7934572ac748ef01bc4162c

Wat te weten

 • Markeer de inhoud en druk op Ctrl+C (op Windows) of Opdracht+C (op Mac) om te kopiëren. Druk op om te plakken Ctrl+V of Opdracht+V.
 • Of klik met de rechtermuisknop op de inhoud en selecteer vervolgens Kopiëren. Om te plakken, klik met de rechtermuisknop en kies Plakken.
 • Om meerdere bestanden te kopiëren, klikt u met de linkermuisknop en sleept u een selectievak, of houdt u ingedrukt Verschuiving terwijl u uw selectie maakt, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Kopiëren.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u kopieert en plakt op een laptop met een muis, touchpad en toetsenbord. De instructies zijn van toepassing op alle programma’s op Windows- en Mac-computers.

Wat is de gemakkelijkste manier om te kopiëren en plakken?

De eenvoudigste manier om tekst te kopiëren is met behulp van sneltoetsen. Gebruik Ctrl+C of Opdracht+C kopiëren en Ctrl+V of Opdracht+V plakken. Voor bestanden, mappen, afbeeldingen en andere multimedia-inhoud klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Kopiëren plakken.

Hoe te kopiëren en plakken met de Ctrl/Command-toets

Volg deze stappen om tekst te kopiëren en plakken op Windows of Mac:

 1. Markeer de inhoud die u wilt kopiëren door met de linkermuisknop te klikken en over de tekst te slepen. U kunt ook een shift-toets ingedrukt houden en vervolgens de pijltoetsen gebruiken om de tekst te markeren die u wilt knippen of kopiëren. druk op Ctrl+EEN (Windows) of Opdracht+EEN (Mac) om alle tekst in het actieve venster te selecteren.

 2. druk op Ctrl+C (op Windows) of Opdracht+C (op Mac) om de inhoud naar uw klembord te kopiëren.

 3. Verplaats de cursor naar de plaats waar u wilt dat de gekopieerde inhoud verschijnt en druk vervolgens op Ctrl+V (op Windows) of Opdracht+V (op Mac) om het te plakken. Gebruik de snelkoppeling om tekst of afbeeldingen te knippen Ctrl+X (Windows) of Opdracht+X (Mac). Knippen verwijdert de originele inhoud terwijl deze op het klembord wordt opgeslagen.

  Recept geplakt in Google Docs

Hoe kopieer en plak je op een laptop zonder Ctrl?

De andere optie is om de tekst te markeren, met de rechtermuisknop op de gemarkeerde inhoud te klikken en vervolgens te selecteren: Kopiëren. Om te plakken, klikt u met de rechtermuisknop waar u de tekst wilt hebben en selecteert u Plakken.

Gemarkeerde woorden en Kopiëren in rechtsklikmenu op een webpagina

Voor mappen, bestanden en afbeeldingen klikt u met de rechtermuisknop op de inhoud (niet nodig om te markeren) en selecteert u Kopiëren. Om te plakken, plaatst u de cursor waar u de gekopieerde inhoud wilt laten verschijnen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Plakken.

Kopieer in rechtsklikmenu in Windows-map

Om meerdere bestanden in een map te kopiëren, klikt u met de linkermuisknop en sleept u een selectievak rond wat u wilt kopiëren, klikt u vervolgens met de rechtermuisknop op een gemarkeerd item en selecteert u Kopiëren. U kunt ook ingedrukt houden Verschuiving terwijl u uw selectie maakt om meerdere bestanden te kiezen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Kopiëren.

Selectievakje foto's kiezen in Windows-map

Kopiëren en plakken kan u veel tijd besparen. Als u een spreadsheet maakt, kunt u een van de cellen selecteren en de juiste sneltoets gebruiken om de inhoud te kopiëren. Vervolgens kunt u een andere cel selecteren en de snelkoppeling gebruiken om te plakken. Als u een afbeelding in een document wilt gebruiken, gaat kopiëren en plakken veel sneller dan wachten tot de afbeelding is gedownload en handmatig invoegen.

Waarom kan ik niet kopiëren en plakken op mijn laptop?

Niet alle programma’s en webpagina’s staan ​​u toe tekst of andere inhoud te kopiëren. Sommige apps voorkomen met opzet dat gebruikers iets kopiëren. Google Chrome heeft een extensie genaamd Enable Copy waarmee u op beperkte webpagina’s kunt kopiëren. Aan de andere kant kunnen sommige apps een andere sneltoets gebruiken, of er kan een optie zijn om te kopiëren en plakken in een van de app-menu’s (zoek naar een Bewerk tabblad of a Versnelling icoon).

Bewerken en kopiëren in het Google Documenten-menu

Andere apps hebben een speciale Kopieer knop, die eruit kunnen zien als twee overlappende vormen. Een Google-zoekopdracht kan u vertellen hoe u in een specifiek programma kunt kopiëren en plakken.

Twitch-clips met het pictogram Kopiëren naar klembord gemarkeerd voor link voor delen

FAQ

 • Hoe kopieer en plak ik op een Chromebook?

  Om te kopiëren en plakken op een Chromebook, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Kopiëren of Plakken, of gebruik de sneltoetsen Ctrl+C en Ctrl+V. Om het verbeterde klembord te openen, drukt u op de Launcher toets+V om uw vijf meest recent gekopieerde items te zien.

 • Hoe kopieer en plak ik op een iPhone?

  Om tekst op de iPhone te kopiëren, tikt u op het eerste woord dat u wilt markeren en houdt u dit vast, sleept u totdat u alle gewenste tekst hebt gemarkeerd en tikt u vervolgens op Kopiëren. Om een ​​afbeelding of link te kopiëren, tikt u op het object, houdt u dit vast en tikt u vervolgens op Kopiëren. Dubbeltik of tik op het scherm en houd vast om te plakken en selecteer vervolgens Plakken.

 • Hoe kopieer en plak ik op Android?

  Om tekst op Android te kopiëren, houdt u het eerste woord dat u wilt markeren ingedrukt, sleept u uw vinger over de tekst die u wilt kopiëren en tikt u vervolgens op Kopiëren. Om afbeeldingen of koppelingen te kopiëren, tikt u erop, houdt u ze vast en tikt u vervolgens op Kopiëren. Om te plakken, tikt u op het scherm, houdt u dit vast en tikt u vervolgens op Plakken.

 • Hoe kopieer en plak ik in Excel?

  Kopieer en plak in Excel met behulp van sneltoetsen, het contextmenu met de rechtermuisknop of de menu-opties op het tabblad Start van het lint. Om meerdere aangrenzende cellen te selecteren met de pijltoetsen, houdt u de . ingedrukt Verschuiving sleutel. Om meerdere niet-aangrenzende cellen te selecteren met de pijltjestoetsen, gebruik de Ctrl sleutel.