Skip to content

Hoe te repareren dat Google Maps niet werkt

19 de juli de 2021
001 how to fix google maps not working 4802364 966f13bdac7b41f9a9d357d428e168f8

Problemen in Google Maps kunnen uit verschillende bronnen komen en kunnen op elk moment optreden. Ze omvatten onnauwkeurige locatiegegevens, het niet laden van routebeschrijvingen of zelfs helemaal niet openen. Het specifieke soort probleem dat u tegenkomt, hangt af van verschillende factoren, waaronder op welk platform u zich bevindt en waar u de app probeert te gebruiken. Als Google Maps niet werkt, moet u mogelijk verschillende oplossingen proberen om het probleem op te lossen.

Oorzaken van Google Maps die niet werken

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat Google Maps niet betrouwbaar werkt. Ze kunnen zowel op software als op hardware zijn gebaseerd, dus u moet mogelijk een paar dingen proberen om de service weer te gebruiken. Onder de redenen voor onderbreking zijn:

 • De servers van Google zijn uitgevallen
 • Een app die een update nodig heeft
 • Locatieservices zijn niet actief op je apparaat
 • Een onderbreking in wifi of mobiele service
 • Een storing in de computer of het mobiele apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot Google Maps

Hoe te repareren dat Google Maps niet werkt

Dit probleem kan van toepassing zijn op zowel de websiteversie van Google Maps als de mobiele apps voor zowel iOS als Android. Volg deze stappen om te proberen de navigatie weer werkend te krijgen.

 1. Controleer of de service beschikbaar is. Een website als Is It Down Right Now zal u vertellen of Google Maps niet voor iedereen werkt of alleen voor u. Als het niet werkt, is het enige dat u kunt doen wachten tot Google de service herstelt.

 2. Bevestig uw locatieservices. Of u Google Maps nu gebruikt op uw pc, laptop of mobiele apparaat, het werkt mogelijk niet goed als u uw locatie er niet mee deelt. Schakel locatieservices voor uw apparaat in om te zien of dat uw probleem oplost. Google Maps zal u meestal automatisch vragen uw locatie te delen wanneer u deze opent.

 3. Controleer uw verbinding. Google Maps werkt niet zonder internetverbinding. Als je het thuis probeert te gebruiken, zorg er dan voor dat je lokale netwerk goed werkt. Het is echter waarschijnlijker dat u het op een telefoon probeert te gebruiken wanneer u niet thuis of op kantoor bent. In dat geval vertrouwt u op de sterkte en beschikbaarheid van uw mobiele netwerk. Zelfs als uw telefoon perfect werkt, controleert u het mobiele statuspictogram boven aan het scherm om er zeker van te zijn dat u gegevens naar Google Maps kunt verzenden en ontvangen.

 4. Kalibreer uw apparaat. Als Google Maps op uw Android-telefoon u in de verkeerde richting wijst, of als de locatie niet specifiek genoeg is, kunt u de GPS snel opnieuw kalibreren.

 5. Start uw apparaat opnieuw op. Deze stap voor probleemoplossing is relevanter voor telefoons en tablets, maar uw computer kan er ook van profiteren. Opnieuw opstarten kan geheugen en sommige caches wissen die van invloed kunnen zijn op de werking van uw apparaat, en het is een snelle manier om veel problemen op te lossen.

 6. Probeer een andere browser. De kans is groot dat u al meerdere webbrowsers op uw computer hebt geladen. Als Google Maps niet werkt in uw favoriete map, probeer het dan in een andere te openen, zoals Safari, Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Opera.

 7. Wis uw browsercache. Als de webversie van Google Maps niet goed werkt, moet u mogelijk enkele tijdelijke bestanden verwijderen. Een snelle manier is om het programma af te sluiten en vervolgens opnieuw te openen, maar voor een grondiger werk kunt u alle cookies en andere gegevens volledig verwijderen uit het voorkeurenmenu van de browser.

 8. Controleer op updates. Een van de redenen waarom Google Maps mogelijk niet werkt, is dat de versie die u gebruikt, verouderd is. Hoe u naar een update zoekt, hangt echter af van uw platform. Google werkt de webversie achter de schermen automatisch bij, maar voor andere versies moet je de iOS App Store of Google Play controleren. Zorg er voor de web-app voor dat uw browser up-to-date is door de Mac App Store, Windows App Store of de website van de ontwikkelaar te controleren op een nieuwe versie. Schakel automatische updates voor iOS of Android in om ervoor te zorgen dat Google Maps en uw andere apps de meest recente versie geladen houden.

 9. Google Maps verwijderen en opnieuw installeren. In sommige gevallen is het misschien niet voldoende om uw telefoon of tablet opnieuw op te starten. Een extremere oplossing is om de app volledig van je apparaat te verwijderen en opnieuw te downloaden. Nogmaals, het verwijderen van een iOS-app is anders dan het verwijderen van een programma op Android. Maar als u dat eenmaal doet, gaat u naar de betreffende app store om deze opnieuw te installeren.