Skip to content

Hoe te verplaatsen en tussen werkbladtabs in Excel

1 de augustus de 2021
moving between worksheets in excel 3124024 4291208b5fb44d39b0d3cf8321159724

Wat te weten

 • Optie 1: één blad verplaatsen links = Ctrl+PgUp (pagina omhoog) en één blad verplaatsen Rechtsaf = Ctrl+PgDn (pagina omlaag)
 • Optie 2: Thuis tabblad > Zoek & Selecteer onder Bewerken. Kies Ga naar… en voer de cel in onder Referentie. druk op Binnenkomen.
 • Optie 3: Selecteer de Naam vak boven kolom A. Typ de celverwijzing waarnaar u wilt springen en druk op Binnenkomen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u snel door Excel navigeert tussen werkbladtabbladen en rond grote werkbladen met behulp van verschillende snelkoppelingen en celverwijzingen. Sommige methoden — zoals de Ga naar commando — kan worden geopend met behulp van sneltoetsencombinaties. Deze instructies zouden moeten werken voor alle versies van Excel voor Windows. Eventuele kleine verschillen tussen versies worden in de stappen genoemd.

Gebruik sneltoetsen om werkbladen in Excel te wijzigen

Schakelen tussen werkbladen in een Excel-werkmap gaat eenvoudig genoeg door op de tabbladen onder aan de werkbladen te klikken, maar het is de langzame manier om het te doen – in ieder geval is het naar de mening van degenen die liever sneltoetsen of sneltoetsen gebruiken sleutels waar mogelijk.

 1. Om naar rechts te gaan, houdt u de . ingedrukt Ctrl toets op het toetsenbord.

 2. Druk kort op de PgDn toets op het toetsenbord.

 3. Om een ​​ander blad naar rechts te verplaatsen, drukt u op de PgDn toets een tweede keer.

  De werkbladtabbladen bevinden zich linksonder in het Excel-venster.
 4. Om naar links te gaan, houdt u de . ingedrukt Ctrl toets op het toetsenbord.

 5. Druk kort op de PgUp toets op het toetsenbord.

 6. Om een ​​ander blad naar links te verplaatsen, drukt u kort op de PgUp toets een tweede keer.

‘Ga naar’ gebruiken om door Excel-werkbladen te navigeren

De Ga naar commando in Excel kan worden gebruikt om snel naar verschillende cellen in een werkblad te navigeren. Hoewel het gebruik van Ga naar is niet zo handig voor werkbladen met slechts een paar kolommen en rijen, voor grotere werkbladen is het een andere manier om van het ene gebied van uw werkblad naar het andere te springen.

Excel toont Ga naar selectievenster

 1. Selecteer de Thuis tabblad bovenaan Excel. Als je het niet ziet, selecteer dan de Bewerking menu.

 2. Kiezen Zoek & Selecteer van de Bewerken groep. Of, als u de Bewerking menu, kies Vinden.

 3. Kies de Ga naar… keuze.

 4. Typ de celverwijzing van de bestemming in de Referentie regel onder aan het dialoogvenster.

 5. Klik OK of druk op de Binnenkomen toets op het toetsenbord. Het resultaat is dat de actieve celmarkering springt naar de celverwijzing die in het dialoogvenster is ingevoerd.

Andere manieren om ‘naar’ te gaan

De Ga naar commando kan ook worden geactiveerd met deze sneltoetsen:

 • Door op de te drukken F5 toets op het toetsenbord.
 • Door op de te drukken Ctrl+G toetsen in combinatie op het toetsenbord.

Celverwijzingen opslaan voor hergebruik

Een extra functie die Ga naar heeft is dat het eerder ingevoerde celverwijzingen opslaat in de grote Ga naar venster bovenaan het dialoogvenster voor latere referentie. Als u heen en weer springt tussen twee of meer gebieden van een werkblad, Ga naar kan u nog meer tijd besparen door de celverwijzingen die in het dialoogvenster zijn opgeslagen opnieuw te gebruiken. Celverwijzingen worden in het dialoogvenster opgeslagen zolang een werkmap open blijft. Zodra het is gesloten, wordt de opgeslagen lijst met celverwijzingen in de Ga naar dialoogvenster wordt verwijderd.

Navigeren tussen werkbladen met ‘Ga naar’

Ga naar kan ook worden gebruikt om naar verschillende werkbladen in dezelfde werkmap te navigeren door de bladnaam samen met de celverwijzing in te voeren. Gebruik het uitroepteken (!), gelegen boven het nummer 1 op het toetsenbord, als scheidingsteken tussen de werkbladnaam en de celverwijzing omdat spaties niet zijn toegestaan. Om bijvoorbeeld van blad 1 naar te gaan cel HQ567 op blad 3, binnenkomen Blad3!HQ567 in de referentielijn van de Ga naar dialoogvenster en druk op de Binnenkomen sleutel. Als de bladnaam een ​​of meer spaties heeft, gebruik dan aanhalingstekens, zoals deze: ‘Mijn andere blad’!B12 om tussen werkbladen te schakelen.

Het naamvak gebruiken om door Excel-werkbladen te navigeren

Zoals aangegeven in de afbeelding hierboven, bevindt het naamvak zich hierboven kolom A in een Excel-werkblad en het kan worden gebruikt om met behulp van celverwijzingen naar verschillende delen van dat werkblad te navigeren.

Excel toont het naamvak om te navigeren

zoals bij de Ga naar commando, de Naam vak is misschien niet handig in werkbladen die slechts een paar kolommen en rijen gegevens bevatten, maar voor grotere werkbladen, of voor mensen met afzonderlijke gegevensgebieden, kan het gebruik van het naamvak om gemakkelijk van de ene locatie naar de andere te springen een zeer efficiënte manier van werken zijn . Helaas is er geen manier om toegang te krijgen tot de Name Box met het toetsenbord zonder een VBA-macro te maken. Normale werking vereist klikken op de Naam vak met de muis.

De actieve celverwijzing in het naamvak

Meestal geeft het naamvak de celverwijzing of het benoemde bereik weer voor de huidige of actieve cel – de cel in het huidige werkblad die wordt omlijnd door een rand of vak. Een nieuwe celverwijzing of bereiknaam invoeren in de Naam vak en op de drukken Binnenkomen toets verandert de actieve cel en verschuift de zwarte doos, en wat zichtbaar is op het scherm, naar de nieuwe locatie.

 1. Klik op de Naam vak bovenstaand kolom A om de celverwijzing van de actieve cel te markeren.

 2. Typ de celverwijzing van de gewenste bestemming.

 3. druk de Binnenkomen toets op het toetsenbord.

 4. De zwarte doos die de actieve cel omringt, moet naar de nieuw geselecteerde actieve cel springen.

Navigeren tussen werkbladen met het naamvak

Graag willen Ga naar, de Naam vak kan ook worden gebruikt om naar verschillende werkbladen in dezelfde werkmap te navigeren door de bladnaam samen met de celverwijzing in te voeren.