Skip to content

Hoe u Code 41-fouten in Apparaatbeheer kunt oplossen

19 de augustus de 2021
errorcode41 bce2e10dd461435a8e0b7b34da28337e

Foutcode 41 is een van de vele foutcodes van Apparaatbeheer. Mogelijk ziet u het wanneer u bepaalde hardwareapparaten probeert te gebruiken. De code 41-fout wordt bijna altijd op de volgende manier weergegeven:

 • Windows heeft het apparaatstuurprogramma voor deze hardware met succes geladen, maar kan het hardwareapparaat niet vinden. (Code 41)

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op alle Microsoft-besturingssystemen, waaronder Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Oorzaken van foutcode 41

Code 41-fouten worden veroorzaakt door een hardwareapparaat dat is verwijderd nadat het stuurprogramma is geladen of door een probleem met het apparaatstuurprogramma zelf. Details over Device Manager-foutcodes zoals code 41 zijn beschikbaar in de: Apparaatstatus gebied in de eigenschappen van het apparaat. Apparaatbeheer-foutcodes zijn exclusief voor Apparaatbeheer. Als u de code 41-fout elders in Windows ziet, is de kans groot dat het een systeemfoutcode is die u niet moet oplossen als een probleem met Apparaatbeheer. De code 41-fout kan van toepassing zijn op elk apparaat, maar heeft meestal betrekking op dvd- en cd-stations, printers, toetsenborden en USB-apparaten.

Hoe een code 41-fout te herstellen

Probeer deze stappen in volgorde totdat de fout is opgelost:

 1. Start je computer opnieuw op. Er is altijd de mogelijkheid dat de code 41-fout werd veroorzaakt door een tijdelijk probleem met Apparaatbeheer. Als dit het geval is, kan een eenvoudige herstart het probleem mogelijk oplossen.

  Opnieuw opstarten in Windows 10

 2. Zorg ervoor dat het apparaat correct is aangesloten. Als het apparaat zich in de pc bevindt, controleer dan of alle verbindingen goed vastzitten en alle connectoren goed zijn aangesloten. Als dit een nieuw geïnstalleerd apparaat is, controleer dan de handleiding om er zeker van te zijn dat alles op de juiste manier is aangesloten op de juiste connectoren op het moederbord. Als het apparaat extern is (dwz aangesloten met een USB-kabel), probeer dan een andere kabel.

 3. Gebruik Systeemherstel om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken. Als het apparaat eerder werkte, maakt u recente wijzigingen in Apparaatbeheer ongedaan door Windows Systeemherstel te gebruiken om uw Windows-pc te herstellen.

  Systeemherstel in het menu Windows Systeemeigenschappen

 4. Rol uw stuurprogramma’s terug. Als de code 41-fout is begonnen na het updaten van een bepaald hardwareapparaat, zet u de apparaatstuurprogramma’s terug naar een oudere versie.

  Roll Back Driver-optie in het Windows-hardware-eigenschappenmenu

 5. Werk de hardwarestuurprogramma’s bij. Het is mogelijk dat het installeren van de nieuwste stuurprogramma’s voor het apparaat de code 41-fout kan oplossen.

  Stuurprogramma-optie bijwerken in het menu Windows Apparaatbeheer

 6. Installeer de apparaatstuurprogramma’s opnieuw. Het correct opnieuw installeren van een stuurprogramma is niet hetzelfde als het bijwerken van een stuurprogramma. Een volledige herinstallatie van het stuurprogramma omvat het volledig verwijderen van het momenteel geïnstalleerde stuurprogramma en het vervolgens opnieuw laten installeren door Windows.

 7. Verwijder corrupte registerwaarden. Een veelvoorkomende oorzaak van code 41-fouten is de corruptie van twee registerwaarden in de registersleutel. Ga naar het Windows-register en verwijder de registerwaarden UpperFilters en LowerFilters.

  ​UpperFilters Registerwaarde voor DVD GUID (Windows 10)

 8. Installeer de hardware opnieuw. Verwijder alle bijbehorende stuurprogramma’s en software en installeer het apparaat vervolgens opnieuw of configureer het opnieuw.

 9. Vervang de hardware. Een probleem met het apparaat zelf kan de code 41-fout veroorzaken, dus het kan zijn dat u de hardware moet vervangen. Het kan ook zijn dat het apparaat niet compatibel is met uw versie van Windows. U kunt voor de zekerheid de Windows Hardware Compatibility List controleren.

 10. Windows repareren. Als u zeker weet dat een hardwareprobleem deze specifieke code 41-fout niet veroorzaakt, probeer dan een Windows Opstartherstel.

  Opstartherstel in het menu Windows Advance Options

 11. Voer een schone installatie van Windows uit. Presteren een schone installatie van Windows als laatste redmiddel om te beginnen met een nieuwe kopie van het besturingssysteem.

  Windows-installatiescherm

  Bij een schone installatie wordt alle informatie op uw harde schijf gewist.