Skip to content

Hoe u de lettergrootte groter of kleiner kunt maken op uw scherm

11 de juli de 2021
kindle 1867751 1920 7c115375ce3d4d0d87fc71e1d749d36c

Wat te weten

 • De eenvoudigste manier om een ​​lettertype op het scherm groter te maken, is door de sneltoets te gebruiken voor: zoom; gebruik de Ctrl of cmd toets en tik op +.
 • U kunt ook Windows of Mac gebruiken Zoom instellingen van de Personaliseren of Voorkeuren menu.
 • Mogelijk kunt u een lettertype ook groter maken met behulp van de instellingen in uw favoriete webbrowser.

Wanneer u een scherm tegenkomt met een te klein lettertype, kunt u dit eenvoudig aanpassen. De methode die u gebruikt om een ​​lettertype groter te maken, kan afhangen van hoe lang u de tekst een andere grootte wilt geven of welk programma u gebruikt. De stappen die u moet nemen, zijn afhankelijk van het besturingssysteem van uw computer. Volg de onderstaande stappen die van toepassing zijn op het besturingssysteem dat u gebruikt.

Sneltoets voor zoomen

Bij sommige toepassingen kunt u het zoomniveau aanpassen met uw toetsenbord. Dit werkt in webbrowsers, Microsoft Office-programma’s en andere software.

ramen

Als u een pc gebruikt, houdt u de Ctrl toets tijdens het tikken op een van beide + (om in te zoomen) of (om uit te zoomen). De plus- en minknoppen bevinden zich in de rechterbovenhoek van de hoofdreeks toetsen.

MacOS

De zoomfunctie is vergelijkbaar op een Mac, behalve dat je de Opdracht sleutel met + of -. Houd . ingedrukt , in de buurt van de linkerbenedenhoek van het toetsenbord en gebruik vervolgens een van de zoomknoppen om in of uit te zoomen op uw Mac. Als je ook ingedrukt houdt Keuze, alleen de lettergrootte zal veranderen, niet de grootte van afbeeldingen.

Windows Zoom-instellingen

Een andere manier om de lettergrootte op uw Windows-computer te wijzigen, is via instellingen die van invloed zijn op het hele besturingssysteem. Als u dit doet, verandert de tekstgrootte niet in alle programma’s, maar worden menu’s en andere knoppen gemakkelijker leesbaar. Deze aanwijzingen zijn afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Scherminstellingen (Windows 10) of Personaliseren (Windows 8/7).

 2. Scrol in Windows 10 omlaag naar de Schaal en lay-out sectie en selecteer het menu naast de tekst die zegt: De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen.

  Selecteer in Windows 8 en 7 Scherm linksonder.

 3. Kies in Windows 10 een zoomniveau. Pas in Windows 8 de schuifregelaar aan om tekst en andere items groter of kleiner te maken. Er is ook een Alleen de tekstgrootte wijzigen optie onderaan deze pagina die u kunt wijzigen om titelbalken, menu’s, pictogrammen en andere items groter of kleiner te maken. Kies in Windows 7 een ander zoomniveau, ofwel Kleiner, Medium, of groter.

 4. Als u deze stappen ooit moet terugdraaien, keert u gewoon terug naar de bovenstaande instellingen en brengt u de wijziging daar aan.

Om tijdelijk te maken alles op het scherm groter, inclusief afbeeldingen, video’s, menu-items, tekst, enz., gebruikt u het ingebouwde vergrootglas. Een gemakkelijke manier om Vergrootglas te openen is door de ramen knop en druk vervolgens op + één keer, maar u kunt er ook naar zoeken in het menu Start.

Mac Zoom-instellingen

De beste manier om tekst op uw Mac leesbaarder te maken, is door deze aan te passen in elke app die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld de e-mailtekst in Mail groter en beter leesbaar wilt maken, gaat u naar Mail > Voorkeuren, Kiezen Lettertypen en kleuren, Kiezen Selecteer naast Lettertype berichten selecteer vervolgens een lettergrootte. Ga in Berichten naar Berichten > Voorkeuren > Algemeenen verplaats vervolgens de Lettergrootte schuif naar rechts. U kunt ook de lettergrootte voor bureaubladpictogrammen wijzigen door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en te kiezen voor Toon weergaveopties. Verplaats de Pictogramgrootte schuifregelaar naar rechts en kies Lettergrootte om een ​​andere tekstgrootte te kiezen. Om de grootte van items in de Finder- en Mail-zijbalken te vergroten, gaat u naar het Apple-menu en kiest u Systeem voorkeuren > Algemeen, selecteer Grootte van zijbalkpictogramen kies vervolgens Groot.

Pas Mac-lettertype aan voor het hele systeem

Er is een zoomtool ingebouwd in macOS waarover u meer kunt lezen in onze handleiding Zoom gebruiken op een Mac. Iets anders dat u kunt proberen als de andere methoden niet werken om de lettergrootte op uw Mac te vergroten, is door de schermresolutie van uw computer aan te passen:

 1. Selecteer in het hoofdmenu van Apple Systeem voorkeuren.

 2. Kiezen Displays en dan Scherm.

 3. Selecteer geschaald en kies vervolgens een lagere resolutie.

  Mac-weergave-instellingen met geschaald gekozen

Aanpassing van browserlettertype

Webbrowsers hebben ook ingebouwde zoominstellingen, zodat u de lettergrootte kunt wijzigen op slechts die ene website waarop u zich bevindt. Dit betekent dat elke website zijn eigen aangepaste zoomniveau kan hebben. Om dat te doen, kunt u de Ctrl of Opdracht snelkoppeling hierboven uitgelegd. Een browser kan echter ook een standaard zoomniveau hebben ingesteld, zodat elke website grotere tekst weergeeft. U kunt als volgt het standaard lettergrootteniveau in verschillende webbrowsers wijzigen:

Firefox

Gebruik de menuknop rechtsboven om te vinden to Opties. Pas vanaf daar de Zoom instelling van de Taal en uiterlijk sectie. Optioneel inschakelen Alleen tekst zoomen zodat afbeeldingen niet zo goed zoomen. Om de standaard tekstgrootte te definiëren, past u de Grootte optie in de Lettertypen en kleuren sectie.

Firefox-lettertype- en zoominstellingen

Chroom

Kies in het Chrome-menu Instellingen. Scroll naar beneden naar Uiterlijk en kies het menu naast Lettertypegrootte om het lettertype groter te maken op elke site die u bezoekt. U kunt ook de standaardpaginazoom aanpassen, zodat alles op de pagina standaard groter wordt weergegeven.

Chrome-lettergrootte en paginazoomopties

Rand

Open het menu rechtsboven en kies Instellingen. Selecteer de Uiterlijk tabblad aan de linkerkant en pas vervolgens de Zoom niveau aan de rechterkant. Lettertypegrootte laat je de standaard lettergrootte voor alle webpagina’s wijzigen.

Rand zoom en lettergrootte instellingen

Safari

Van de Safari menu, kies Voorkeuren. Onder de Websites tabblad, kies Paginazoomen kies vervolgens een standaard zoomniveau in het rechterdeelvenster. Pas de instelling aan voor: Bij het bezoeken van andere websites om de lettergrootte voor andere sites te wijzigen. Sommige websites zijn zo gebouwd dat het vergroten van de lettergrootte met behulp van uw browserinstellingen de manier waarop de pagina wordt weergegeven drastisch zal verstoren. Op sommige websites verandert de tekstgrootte helemaal niet als je in- of uitzoomt in je browser.