Skip to content

Hoe u de portretmodus en portretbelichting op uw iPhone gebruikt

3 de juli de 2021
portrait lighting iphone x 5a7e271c04d1cf003735df77

Voor het maken van foto’s van studiokwaliteit waren een hoogwaardige DSLR-camera, een getrainde fotograaf en een studio nodig. Niet meer. Dankzij de functies Portretmodus en Portretbelichting op sommige iPhone-modellen kunt u prachtige, dramatische foto’s maken met alleen de telefoon in uw zak. De portretmodus vereist een iPhone 7 Plus of nieuwer.

Wat zijn portretmodus en portretbelichting en hoe werken ze?

Portretmodus en Portretbelichting zijn fotofuncties van de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X waarbij het onderwerp van de foto op de voorgrond staat en de achtergrond wazig is. Hoewel de functies gerelateerd zijn, zijn ze niet hetzelfde.

 • Portret-modus maakt de achtergrond wazig terwijl het onderwerp van de foto scherp op de voorgrond staat.
 • Portretverlichting maakt foto’s in de portretmodus en past lichteffecten in studiostijl toe.

Alle iPhone-modellen die deze functies ondersteunen, de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X, hebben twee ingebouwde lenzen in de camera aan de achterkant van de telefoon. De eerste is een telelens die het onderwerp van de foto omkadert. De tweede groothoeklens meet het verschil in afstand tussen wat er door wordt “gezien” en wat door de telelens wordt “gezien”. Door de afstand te meten, maakt de software een ‘dieptekaart’. Zodra de diepte in kaart is gebracht, kan de telefoon de achtergrond vervagen terwijl de voorgrond scherp blijft om foto’s in de portretmodus te maken.

Portretmodus gebruiken op iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X

Volg deze stappen om foto’s te maken met de portretmodus op de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of iPhone X:

 1. Beweeg binnen 2-8 voet van het onderwerp van de foto.
 2. Tik op de Camera-app om deze te openen.
 3. Veeg de balk langs de onderkant naar Portret.
 4. Met Portret geselecteerd, zal de app voorstellen hoe u de beste foto kunt maken, zoals dichterbij of verder weg gaan en de flitser inschakelen.
 5. De app zou automatisch een persoon of een gezicht moeten detecteren (als deze in de afbeelding staat). Witte zoekerframes verschijnen automatisch op het beeld eromheen.
 6. Wanneer de zoekerframes geel worden, maakt u de foto door op de cameraknop op het scherm te tikken of op de knop Volume omlaag te klikken.

U kunt filters op de afbeelding toepassen voordat u deze maakt. Tik op de drie in elkaar grijpende cirkels om ze te onthullen. Tik op verschillende filters om te zien hoe ze eruit zullen zien.

Portretverlichting gebruiken op iPhone 8 Plus en iPhone X

Als je een iPhone 8 Plus of iPhone X hebt, kun je portretbelichtingseffecten van professionele kwaliteit aan je afbeeldingen toevoegen. Alle stappen voor het maken van de foto zijn hetzelfde, behalve het wiel voor verlichtingsopties onder aan het scherm. Veeg door verlichtingsoptiekubussen om te zien hoe ze de resulterende afbeelding zullen veranderen. De opties zijn:

 • Natuurlijk licht: De standaardinstelling.
 • Studiolicht: Verheldert gelaatstrekken.
 • Contourlicht: Verhoogt het drama van een afbeelding door gericht licht toe te voegen.
 • podium licht: Zet het onderwerp van de foto in de schijnwerpers.
 • Podium mono: Hetzelfde als toneellicht, maar dan in zwart-wit in plaats van in kleur.

Nadat je een verlichtingsoptie hebt geselecteerd, maak je de foto. U kunt deze effecten aanpassen. Tik op het scherm zodat de omtrek van de zoeker verschijnt en veeg vervolgens langzaam omhoog en omlaag om de lichtschuifregelaar te verplaatsen. De wijzigingen verschijnen realtime op het scherm.

Selfies maken met portretbliksem op iPhone X

Om je selfie-game sterk te houden met een iPhone X, pas je Portretbelichting toe op je foto’s. U moet de camera aan de voorzijde hebben geactiveerd. Selecteer Portret in de onderste balk kies je de gewenste verlichtingsoptie. Klik volume verminderen om de foto te maken (tikken op de knop op het scherm werkt ook, maar volume zachter is gemakkelijker en minder kans om per ongeluk je hand in de foto te krijgen).

Portretmodus verwijderen uit uw foto’s

Nadat je foto’s hebt gemaakt in de portretmodus, kun je de portretfuncties verwijderen in de Foto’s app door te tikken op Bewerk dan Portret.

Als u van gedachten verandert en de portretmodus opnieuw wilt toevoegen, herhaalt u de bovenstaande stappen en zorgt u ervoor dat Portret geel is wanneer u erop tikt. Deze tweerichtingsconversie is mogelijk omdat de Foto’s-app gebruikmaakt van niet-destructieve bewerking.

Portretbelichting op uw foto’s wijzigen

Je kunt de selectie Portretbelichting ook wijzigen op foto’s die met de iPhone X zijn gemaakt nadat je ze hebt gemaakt. Bewerk de foto in de Foto’s-app door het wiel voor het openen van de verlichting te vegen naar een foto die beter aan uw voorkeuren voldoet.