Skip to content

Hoe u de wifi-ontvangst van uw laptop kunt verbeteren

10 de augustus de 2021
mother and daughter digital tablet living room sofa 595347375 596fa97ad088c000104b4af5

Waar je ook een laptop gebruikt, een sterk wifi-signaal zorgt voor betrouwbare connectiviteit en een goede verbindingssnelheid. Laptops met een beperkt signaalbereik hebben last van trage of wegvallende verbindingen. Moderne laptops hebben een ingebouwde draadloze netwerkadapter. Oudere laptops hebben een externe netwerkadapter nodig, zoals een PCMCIA-kaart of een USB-adapter. Neem de volgende stappen om het bereik van je laptop en de snelheid van je verbinding te verbeteren als je problemen hebt met je wifi-verbinding.

Omgevingsfactoren die het wifi-bereik beïnvloeden

Verschillende omgevingsfactoren kunnen een zwak wifi-signaal veroorzaken. In een thuisnetwerkomgeving kunt u veel doen aan deze veelvoorkomende boosdoeners.

Routerafstand

Een laptop kan een wifi-signaal krijgen binnen een beperkte afstand van de router. Plaats de laptop dichter bij de draadloze router om dit probleem te verhelpen. Hoe dichter de laptop bij de router staat, hoe beter het signaal. Er zijn veel manieren om de snelheid van de laptopverbinding op verschillende plekken in huis of kantoor te testen om te zien waar je moet zijn voor een goed signaal. Als het niet mogelijk is om dichter bij de router te komen, misschien omdat je thuiskantoor te ver weg is, plaats je de router dichter bij de laptop. Als je dat doet, zorg er dan voor dat de router niet op of in de buurt van de vloer staat, want dat kan het signaal verslechteren.

Zwak signaal

Als u de router niet naar een centrale locatie kunt verplaatsen of de laptop niet dichter bij de router kunt plaatsen, voegt u een wifi-repeater toe. Deze apparaten worden aangesloten op een stopcontact tussen uw laptop en de router. Wi-Fi-repeaters herhalen het Wi-Fi-signaal, waardoor het Wi-Fi-bereik effectief verder door uw huis wordt uitgebreid. Een vergelijkbare optie die wifi door uw huis kan uitbreiden, is door een draadloos mesh-systeem te kopen. Een mesh-netwerk bestaat uit meer dan één router die meerdere kamers met wifi bedekt. Bekijk hoe mesh-netwerken verschillen van range extenders als u niet zeker weet welke u moet gebruiken. Een andere oplossing voor een zwak wifi-signaal die handig is, als het verplaatsen van de router geen optie is, is om te investeren in een langeafstandsrouter. Deze routers hebben meerdere antennes die het signaal verder duwen dan een traditionele router.

Obstructie van objecten

Metalen constructies en grote apparaten tussen de laptop en de router kunnen het signaal belemmeren. Verplaats uw laptop of bureau om deze signaalmoordenaars te vermijden.

Andere draadloze apparaten

Om het sterkste wifi-signaal te verkrijgen, beperk je het aantal apparaten dat tegelijkertijd toegang heeft tot de wifi-verbinding. Met de populariteit van het streamen van films, tablets, mobiele telefoons en slimme apparaten, is uw laptop misschien niet de enige apparatuur die gebruikmaakt van de Wi-Fi-verbinding. Naarmate meer apparaten achter een enkele router online gaan, wordt de beperkte bandbreedtecapaciteit van het netwerk verdeeld over elk apparaat, waardoor alles in wezen wordt vertraagd.

Update uw apparatuur en software

De sterkte van een wifi-signaal en het bereik zijn ook afhankelijk van de router, de stuurprogramma’s en firmware en de software op de laptop.

Een nieuwere wifi-standaard gebruiken

Vervang uw router wanneer de technologische standaarden veranderen. 802.11ac-routers zijn bijvoorbeeld sneller dan eerdere standaarden zoals 802.11n en 802.11g. Deze routers kunnen ook verbinding maken met meerdere apparaten tegelijk in plaats van tussen apparaten te schakelen. Hetzelfde geldt voor externe netwerkadapters die in oudere laptops worden gebruikt. Zelfs als de netwerkadapter fysiek niet kapot is door langdurig gebruik, gebruikt deze waarschijnlijk een oude draadloze standaard of verouderde antennetechnologie. Kijk naar de nieuwere alternatieven.

Update de laptopsoftware

Houd de software op uw laptop up-to-date. Netwerkstuurprogramma’s hebben bijvoorbeeld invloed op hoe een laptop verbinding maakt met het netwerk. Oude stuurprogramma’s kunnen het bereik en de snelheid van de verbinding verminderen. Er zijn verschillende gratis programma’s die computerstuurprogramma’s bijwerken.

Update de routersoftware

Het is ook belangrijk om de routersoftware indien mogelijk bij te werken. Routers gebruiken firmware om up-to-date te blijven, dus kijk op de website van de fabrikant van de router of er een update voor je router is met verbeteringen of nieuwe functies die het wifi-bereik van de laptop kunnen vergroten.

Een externe wifi-adapter gebruiken

Als je een oudere laptop hebt met een defecte netwerkadapter, of als de wifi van de laptop werkt, kan een externe adapter die via USB wordt aangesloten vaak het bereik van een laptop vergroten. Externe netwerkadapters hebben soms antennes die de router gemakkelijker bereiken dan de interne netwerkkaart.

Vermijd frequentie-interferentie

Oudere routers werken op dezelfde frequentie als veel elektronische apparaten voor thuisgebruik. Een magnetron, draadloze telefoon of garagedeuropener die op de 2,4 GHz-frequentie werkt, kan interfereren met een wifi-routersignaal op diezelfde frequentie. Moderne routers zijn overgestapt op de 5 GHz-frequentie om elektronische interferentie thuis te voorkomen. Als uw router op de 2,4 GHz-frequentie werkt, wijzigt u het kanaal waarop de router werkt om te zien of dat het bereik ten goede komt. Beschikbare Wi-Fi-kanalen zijn 1 tot en met 11, maar uw router mag er slechts twee of drie gebruiken. Raadpleeg de routerdocumentatie of de website van de fabrikant om te zien welke kanalen worden aanbevolen voor gebruik met uw router.

Controleer de instellingen voor zendvermogen

Op sommige netwerkadapters kan het zendvermogen worden aangepast. Indien beschikbaar, wordt deze instelling gewijzigd via het interfaceprogramma van de adapter, samen met andere instellingen zoals de draadloze profielen en het wifi-kanaalnummer. Het zendvermogen moet worden ingesteld op het maximum van 100% om het sterkst mogelijke signaal te garanderen. Als een laptop in een energiebesparende modus staat, kan deze instelling automatisch worden verlaagd, waardoor het bereik en de signaalsterkte van de adapter afnemen.

Snelheid kan een factor zijn

Een netwerk met lage snelheden kan defect lijken. Als video’s tijdens het streamen worden gebufferd, apps niet worden gedownload of webpagina’s traag worden geladen, kan dit komen door de snelheid waarvoor u betaalt. Zelfs als je hardware hebt geüpgraded, een snelle laptop hebt gekocht en naast een snelle router zit, als de internetsnelheid waarvoor je je ISP betaalt niet snel is, dan zal alles traag lijken. Neem contact op met uw ISP om uw bandbreedte te upgraden naar iets snellers. Als een snelheidstestsite bijvoorbeeld aantoont dat u betaalt voor 15 Mbps, upgrade dan naar 20 Mbps, 50 Mbps of iets hogers, zodat uw apparaten voldoende bandbreedte hebben om probleemloos verbinding te maken. Als je voor veel bandbreedte betaalt en er is geen andere reden waarom je die snelheden niet haalt, onderzoek dan of er apps op je laptop staan ​​die veel bandbreedte gebruiken. VPN-services, downloadmanagers, torrents en andere tools voor het delen van bestanden verzamelen vaak bandbreedte. Sluit die apps af om de wifi van je laptop direct een boost te geven.