Skip to content

Hoe u ID3-tags aan uw podcast-metadata kunt toevoegen

6 de augustus de 2021
podcast 5a6565a2494ec9003742b0a1

Net als websites hebben podcasts ook metadata in de vorm van ID3-tags. Het is van cruciaal belang om ID3-tags op te nemen en te optimaliseren om uw podcast meer bekendheid te geven en potentiële luisteraars informatie over uw afleveringen te geven. Hier is een blik op de ID3-tags die uw podcasts nodig hebben en hoe u ID3-tags aan uw podcast kunt toevoegen met iTunes, uw podcast-hostingservice of ID3-editorsoftware. Metadata betekent gegevens over iets. Zie je podcast-metadata als de informatie die je gebruikt om de wereld over je podcast te vertellen.

Wat zijn ID3-tags precies?

ID3-tags zijn metadatacontainers die worden gebruikt met MP3-audioformaten. Een ID3-tag koppelt metadata aan een bestand in het ID3-formaat. Omdat podcasts in MP3-indeling zijn, slaan hun ID3-tags informatie op zoals de titel, artiest of auteur, website-URL en of expliciete taal wordt gebruikt. ID3-tags bevatten ook gegevens over de hoes van de podcast en afleveringen. Wanneer u uw podcast verzendt naar distributiekanalen, zoals iTunes of Spotify, worden de ID3-taggegevens weergegeven aan uw potentiële publiek. De ID3-tags van je podcast zijn niet iets dat je instelt en vergeet. Naarmate je show evolueert, kan de categorie veranderen, de taal explicieter worden en kun je nieuwe albumhoezen toevoegen. Door uw metadata actueel te houden, kunt u de juiste doelgroep vinden.

Welke metagegevens bevatten ID3-tags?

Wanneer u uw podcast verzendt naar Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, TuneIn of andere platforms, neemt u deze informatie op in uw ID3-tags:

Titel

Je podcast heeft een titel, maar elke aflevering heeft ook een titel. Zorg ervoor dat je titel pakkend en beschrijvend is, maar niet te lang. Uniek zijn is van cruciaal belang, omdat je de titel van een andere podcast niet wilt dupliceren.

Auteur

Dit item kan ook worden genoemd artiest of gastheer. Het kan uw naam zijn, de naam van uw bedrijf of een merk.

Beschrijving

Wanneer u een beschrijving voor een podcastaflevering opneemt, houd deze dan eenvoudig en beschrijvend. Overlaad niet met trefwoorden en je hoeft de titel van je show of de naam van de host niet op te nemen.

Categorieën

Op de meeste platforms kunt u maximaal drie categorieën kiezen, bijvoorbeeld Nieuws, Zelfhulp en True Crime. Als je podcast evolueert en de focus verandert, verander dan de categorieën.

Kunstwerk of afbeeldingen

Voeg elk show-artwork of artwork toe voor een individuele aflevering.

Afleveringsnummer

Terwijl sommige podcasthosts je afleveringen automatisch nummeren, moet je bij andere nummers handmatig toevoegen. Zonder nummer kan je podcastaflevering verloren gaan.

expliciet

Er is meestal een plek waar je kunt aangeven of je podcastaflevering expliciete taal gebruikt. Er zijn geen beperkingen op expliciet taalgebruik in een podcast, maar je moet mensen wel waarschuwen. Zelfs als je tijdens een aflevering maar één klein vloekwoord uitspreekt, speel het dan op veilig en markeer het als expliciet.

Hoe u ID3-tags aan uw podcast kunt toevoegen

Er zijn verschillende manieren om ID3-tags aan je podcast toe te voegen. Voeg snel en eenvoudig ID3-tags toe met iTunes, de ingebouwde ID3-tagtools van uw podcast-hostingservice of een ID3-editor van derden.

ID3-tags toevoegen met iTunes

iTunes biedt een van de eenvoudigste en gemakkelijkste manieren om ID3-tags aan je podcastafleveringen toe te voegen. Hier is hoe:

 1. Open iTunes op een Mac of pc.

 2. Van de Bestand menu, selecteer Toevoegen aan bibliotheek.

 3. Kies het bestand dat u aan uw bibliotheek wilt toevoegen en selecteer vervolgens Open.

 4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u zojuist hebt toegevoegd en kies Informatie verkrijgen. Selecteer in andere iTunes-versies de drie stippen (Meer) en selecteer vervolgens Nummerinfo.

 5. Ga naar de Opties tabblad.

 6. Wijzig de mediasoort in Podcast.

 7. Ga naar Details en voer de gevraagde informatie in, zoals titel, auteur en podcastnaam.

 8. Selecteer kunstwerk > Kunstwerk toevoegen en upload je albumhoes.

 9. Selecteer Beschrijving en voer een afleveringsbeschrijving in.

 10. Ga naar de Sorteren en voer de bestandstitel, podcastnaam en auteur in.

 11. Selecteer OK om de ID3-taginformatie op te slaan.

 12. Je podcastbestand en de ID3-tags zijn nu klaar om te worden geüpload naar je podcast-hostingservice.

Gebruik uw podcast-hostingservice om ID3-tags toe te voegen

Veel podcast-hostingservices, zoals Libsyn, maken het gemakkelijk om ID3-tags aan een podcast toe te voegen. Deze stappen zijn van Libsyn, maar andere podcast-hostingservices hebben een vergelijkbare interface.

 1. Upload uw MP3-bestand naar uw podcast-hostingservice.

 2. Voeg een afleveringstitel, nummer, beschrijving en andere informatie toe.

 3. Selecteer de ID3-tags bijwerken selectievakje. Alle details die je over je aflevering hebt toegevoegd, werden automatisch onderdeel van de ID3-tag voor het mediabestand.

Gebruik een ID3-tag-editor

Als je een podcast maakt en de ID3-tags wilt toevoegen voordat je je MP3-bestand uploadt naar een podcast-host, zijn er enkele uitstekende ID3-tag-editors beschikbaar, zowel gratis als betaald.

 • MP3tag is een gratis download voor Windows die ID3-tags voor MP3-bestanden toevoegt en bewerkt. Het gebruik van MP3tag om metadata te uploaden is eenvoudig en intuïtief. Het ondersteunt batchbewerking voor meerdere bestanden met verschillende audioformaten. Het gebruikt ook online databases om informatie op te zoeken, zodat u het kunt gebruiken om uw bestaande muziekcollectie te taggen om illustraties of de juiste titels te vinden.
 • EasyTAG is een andere gratis ID3-editor. Het is een eenvoudige applicatie voor het bewerken en bekijken van ID3-tags in audiobestanden. EasyTAG ondersteunt meerdere formaten en is compatibel met Windows- en Linux-besturingssystemen. Het kan worden gebruikt om MP3-collecties automatisch te taggen en te ordenen en om MP3-metadata te bewerken.
 • ID3 Editor werkt op Windows- en Mac-systemen en vereist een betaalde licentie, maar biedt wel een gratis proefperiode van 30 dagen. Deze editor heeft een gelikte interface die het bewerken van podcast-ID3-tags eenvoudig maakt. Het ruimt ook oude tags op en voegt copyright, URL en gecodeerde informatie toe.
 • Prestopod is een browser-app die ID3-tags toevoegt en opslaat voor snellere publicatie. Het is eenvoudig en gemakkelijk om ID3-tags aan MP3-bestanden toe te voegen of bestaande tags bij te werken. Met een gratis abonnement kun je twee afleveringen per maand publiceren, terwijl het standaardabonnement $ 15 per maand is en maximaal 20 afleveringen per maand mogelijk maakt.