Skip to content

Hoe u kunt voorkomen dat Windows-updates uw pc laten crashen

25 de juni de 2021
WindowsUpdateFrozen 583f1b7c5f9b58d5b1d0bbdd

Laten we eerst al het volgende hiermee voorafgaan: updates van Microsoft veroorzaken zelden problemen. Dit omvat degenen die op Patch Tuesday zijn uitgebracht en andere die optioneel beschikbaar zijn gemaakt in Windows Update. dat is zelden, niet nooit. Vraag het aan iedereen met een huis vol niet-werkende computers de dag na Patch Tuesday en je zult zweren dat Microsoft opzettelijk de computers van de wereld met Windows heeft gesaboteerd. Nogmaals, problemen komen niet zo vaak voor en zijn zelden wijdverbreid, maar als ze zich voordoen, doen ze pijn. Gelukkig zijn er enkele heel eenvoudige dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen dat een patch van Microsoft meer kwaad dan goed doet: Als het te laat is en de schade is aangericht, raadpleeg dan Problemen oplossen die worden veroorzaakt door Windows Updates voor hulp.

Eenmalige preventieve stappen

 1. Zorg er vooral voor dat er een back-up van uw belangrijke gegevens wordt gemaakt! Wanneer je computer crasht, ongeacht de reden, heb je waarschijnlijk weinig emotionele binding met de fysieke harde schijf zelf, maar we durven te wedden dat je je behoorlijk zorgen maakt over de dingen die je erop hebt opgeslagen. Er zijn veel manieren om een ​​back-up van gegevens te maken, van het handmatig kopiëren van uw opgeslagen documenten, muziek, video’s, enz. naar een schijf of een flashstation, tot het instellen van een onmiddellijke back-up met een online back-upservice. Een andere optie is om een ​​gratis lokale back-uptool te gebruiken. Hoe je het ook doet, doe het. Als uw enige uitweg uit een systeemcrash na de patch-dinsdag een volledige schone installatie van Windows is, zult u blij zijn dat uw waardevolle informatie veilig is.

 2. Wijzig de instellingen van Windows Update zodat nieuwe patches niet langer automatisch worden geïnstalleerd. In de meeste versies van Windows betekent dit dat u deze instelling moet wijzigen in: Updates downloaden, maar laat mij kiezen of ik ze wil installeren. Als Windows Update op deze manier is geconfigureerd, worden belangrijke beveiligingsupdates en andere updates nog steeds gedownload, maar deze worden niet geïnstalleerd tenzij u Windows expliciet opdraagt ​​ze te installeren. Dit is een eenmalige wijziging, dus als je dit al eerder hebt gedaan, prima. Zo niet, doe het dan nu. We raden u toch aan om alle beschikbare updates te installeren. Op deze manier heeft u echter de volledige controle, niet Microsoft.

 3. Controleer de vrije ruimte op uw belangrijkste harde schijf en zorg ervoor dat deze ten minste 10% van de totale grootte van de schijf is. Deze hoeveelheid ruimte is voldoende voor Windows en andere programma’s om indien nodig te groeien, vooral tijdens installatie- en herstelprocessen. Met name Systeemherstel, het primaire herstelproces als een Windows-update een groot probleem veroorzaakt, kan geen herstelpunten maken als er niet genoeg vrije ruimte op uw harde schijf is.

Net voor het installeren van updates

Nu uw automatische update-instellingen zijn gewijzigd en u er vrij zeker van bent dat Systeemherstel in goede staat zou moeten werken als u het later nodig heeft, kunt u deze updates daadwerkelijk laten installeren:

 1. Sluit uw computer aan als dat nog niet het geval is. Desktopgebruikers zijn al gedekt, maar een laptop, tablet en andere mobiele apparaten moeten altijd zijn aangesloten tijdens het Windows-updateproces. Op dezelfde manier, vermijd het toepassen van Windows-updates tijdens onweersbuien, orkanen en andere situaties die kunnen leiden tot een plotselinge stroomuitval. Als uw batterij leeg raakt tijdens het updateproces of als uw computer geen stroom meer krijgt, is er een: significant kans dat het de bestanden die worden bijgewerkt zal beschadigen. Belangrijke bestanden die beschadigd raken, leiden vaak tot precies datgene wat u hier probeert te voorkomen: een volledige systeemcrash.

 2. Start je computer opnieuw op. Zorg ervoor dat u dit op de juiste manier doet, met behulp van de herstartfunctie vanuit Windows, en zorg er vervolgens voor dat uw computer opnieuw opstart. Als Windows op sommige computers opnieuw wordt opgestart nadat de beveiligingsupdates van Patch Tuesday zijn toegepast, is dit de eerste keer dat de computer in een maand of langer opnieuw is opgestart. Veel problemen verschijnen eerst na een herstart, zoals problemen veroorzaakt door bepaalde soorten malware, bepaalde hardwareproblemen, enz. Als uw computer niet goed opstart, raadpleegt u ons artikel Problemen met een computer oplossen die niet kan worden ingeschakeld voor hulp. Als je niet opnieuw was opgestart en dit probleem nu had gevonden, had je geprobeerd het probleem op te lossen als een Windows Update/Patch Tuesday-probleem in plaats van het volledig ongerelateerde probleem dat het in werkelijkheid is.

 3. Maak handmatig een herstelpunt voordat u updates toepast. Er wordt automatisch een herstelpunt gemaakt door Windows Update voordat de door u geselecteerde patches worden geïnstalleerd, maar als u een extra beschermingslaag wilt, kunt u er zeker zelf een maken.

  Een herstelpuntvenster maken

  Als jij D werkelijk graag voorbereid wilt zijn, kunt u zelfs proberen te herstellen naar uw handmatig gemaakte herstelpunt. Dit zou bewijzen dat het systeemherstelproces goed werkt in Windows. Helaas komen sommige gebruikers erachter dat Systeemherstel op de een of andere manier is verbroken, precies op het moment dat ze het het meest nodig hebben.

 4. Schakel uw antivirusprogramma tijdelijk uit. Het uitschakelen van uw AV tijdens het installeren van een programma kan vaak installatieproblemen helpen voorkomen. Op basis van onze eigen ervaringen, en die van veel lezers, is het ook verstandig om hetzelfde te doen voorafgaand aan het updaten van Windows.

Het deel van uw antivirusprogramma dat u wilt uitschakelen, is het deel dat altijd aan staat en constant op malware-activiteit op uw computer let. Dit wordt vaak de programma’s genoemd realtime bescherming, ingezeten schild, automatisch beschermen, enz.

Updates één voor één installeren

Nu je je computer correct hebt geconfigureerd en voorbereid op de updates, is het tijd om naar de eigenlijke installatieprocedure te gaan. Zoals de kop suggereert, moet u elke update afzonderlijk installeren en uw computer opnieuw opstarten nadat elke update is toegepast. Hoewel we ons realiseren dat dit tijdrovend kan zijn, heeft deze methode bijna elk probleem van Patch Tuesday voorkomen waar we ooit mee hebben geëxperimenteerd. Als je je bijzonder moedig voelt, of nog nooit problemen hebt gehad met Windows-updates, probeer dan om updates samen als groep te installeren, iets waar we ook veel succes mee hebben gehad. Installeer bijvoorbeeld .NET-updates van een bepaalde versie samen, alle beveiligingsupdates van het besturingssysteem samen, enz. Mogelijk moet u de realtime-functie van uw antivirusprogramma uitschakelen telkens wanneer Windows opnieuw opstart nadat u opnieuw bent opgestart na de update, aangezien sommige AV-programma’s houden de beveiliging alleen uit tot een herstart. Controleer ook of uw antivirusprogramma volledig is ingeschakeld als u klaar bent met het installeren van updates.