Skip to content

Hoe u kunt zien welk Windows-servicepack of welke update u hebt geïnstalleerd

10 de juli de 2021
windows 10 winver c406b6b901024b5fa53e68e229030158

Windows-servicepacks en andere updates verbeteren de stabiliteit en soms de functionaliteit van Windows. Door ervoor te zorgen dat de nieuwste updates zijn geïnstalleerd, zorgt u ervoor dat Windows en de software die u op Windows uitvoert goed werken en beveiligd zijn tegen kwaadaardige aanvallen. In de meeste versies van Windows kunt u via het Configuratiescherm zien welk servicepack of welke grote update u hebt geïnstalleerd. De specifieke manier waarop u deze informatie bekijkt, hangt echter af van het besturingssysteem dat u heeft. Begin met het bepalen van uw versie van Windows, zodat u weet welke stappen u hieronder moet volgen. Als je Windows 10 of Windows 8 gebruikt, zul je merken dat je geen servicepack hebt geïnstalleerd. Dit komt omdat Microsoft met deze versies van Windows continu updates uitbrengt in kleinere delen in plaats van zeldzame, grote pakketten zoals het geval was met eerdere Windows-versies. U kunt altijd het nieuwste Windows-servicepack installeren of automatisch bijwerken via Windows Update. Of, als u een servicepack voor Windows 7 of eerdere versies van Windows nodig hebt, kunt u dit handmatig doen door de koppelingen naar de nieuwste Microsoft Windows-servicepacks en updates te volgen.

Windows 10

U kunt basisinformatie over Windows 10 vinden in het gedeelte Systeem van het Configuratiescherm, maar het specifieke versienummer van Windows 10 vindt u in Instellingen:

  1. Open Instellingen in Windows 10 door op de te drukken Windows-toets+I toetsen combinatie. Dat is een hoofdletter “i” niet een “L”.

  2. Selecteer Systeem wanneer de Windows-instellingen scherm opent.

  3. Kiezen Over van het linkerdeelvenster onderaan.

  4. De grote update van Windows 10 die u hebt geïnstalleerd, wordt weergegeven op de: Versie lijn.

Een snellere manier om het versienummer van Windows 10 te vinden, is door de . te typen winnaar opdracht bij de opdrachtprompt of in het dialoogvenster Uitvoeren. Windows 10-updates kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd via Windows Update.

Windows 8, 7, Vista en XP

In het systeemgebied van het Configuratiescherm vindt u informatie over Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Informatie over de Windows 8-editie

  1. Configuratiescherm openen. De snelste manier om het Configuratiescherm in Windows 8 te openen, is door het te selecteren via het hoofdgebruikersmenu (Windows-toets+X). Open voor andere versies van Windows het menu Start en selecteer Controlepaneel.

  2. Selecteer Systeem en veiligheid (8 en 7), Systeem en onderhoud (Vista), of Prestatie en Onderhoud (XP). U ziet deze optie niet als u het Configuratiescherm bekijkt in de grote pictogrammen, kleine pictogrammen of klassieke weergaven. Selecteer in plaats daarvan Systeem en ga dan naar stap 4.

  3. Kiezen Systeem.

  4. Boven in het systeemvenster, onder de Windows-editie sectie, is de Windows-hoofdupdateversie of het servicepackniveau. Op Windows XP, vanaf de Algemeen tabblad, zoek de details van het servicepack bovenaan, onder Systeem.

Dingen om te onthouden

Als u nog steeds Windows 8 of Windows 8.1 gebruikt, is het raadzaam om via Windows Update bij te werken naar de nieuwste versie van Windows 8. Als u niet wilt dat de meest actuele Windows 8-versie automatisch wordt geïnstalleerd, kunt u de Windows 8.1-update handmatig downloaden. Hetzelfde geldt voor Windows 7, Vista en XP: Windows 7 SP1, Vista SP2 en XP SP3 zijn de nieuwste grote updates voor die besturingssystemen, dus u moet ze bijwerken als u dat nog niet bent. Als je de laatste update niet hebt geïnstalleerd, of helemaal geen servicepack hebt geïnstalleerd, moet je dit zo snel mogelijk doen. U kunt deze updates automatisch installeren via Windows Update of handmatig door ze te downloaden en te installeren.