Skip to content

Hoe u meer bas in uw auto krijgt

11 de juli de 2021
getmorebassincar 594d8f523df78cae812f4ede

Wat te weten

 • Controleer eerst de toonregeling voor lage en hoge tonen.
 • Een actieve subwoofer is geweldig voor een beperkt budget, maar een sub met een versterker is het beste.
 • Kies een versterker met een RMS die hoger is dan de classificatie op de sub.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de bas in uw auto kunt verbeteren, zowel met een soort upgrade, zoals een betere versterker en subwoofer, als door de bedieningselementen op uw systeem aan te passen voor een meer gebalanceerde output.

Kun je een betere bas krijgen in een auto zonder versterker of subwoofer?

De koude, harde waarheid is dat je geen echt goede bas krijgt in een geluidssysteem dat niet zowel een subwoofer als een versterker bevat om het aan te sturen. Het probleem is dat autospeakers, zelfs echt goede autospeakers, niet groot genoeg zijn en dat ingebouwde autostereoversterkers niet krachtig genoeg zijn om een ​​diepe, vervormingsvrije bas te reproduceren.

Als dat het geval is, kan het upgraden van uw voorraadautoluidsprekers nog steeds behoorlijk krachtige resultaten opleveren. Het vervangen van alleen de luidsprekers legt een aantal harde beperkingen op aan wat u van een upgrade kunt verwachten, maar de materialen van hogere kwaliteit die in aftermarket-luidsprekers worden gevonden, kunnen een wereld van verschil maken in zowel de algehele geluidskwaliteit als de basrespons. Het grootste probleem is dat zelfs de beste coaxiale luidsprekers geen kaars kunnen aanhouden met een echte subwoofer, dus hoewel het mogelijk is om een ​​betere basweergave te bereiken met een eenvoudige luidsprekerupgrade, is het belangrijk om uw verwachtingen te temperen. De geluidskwaliteit zal vrijwel zeker verbeteren, maar de bas zal niet dreunen.

Controleer eerst uw bas- en treble-toonregeling

Voordat je geld uitgeeft aan het verbeteren van je bas, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er niet iets veel eenvoudigers aan de hand is met je autoradio. Het is bijvoorbeeld altijd mogelijk dat de instellingen voor toonregeling zonder uw medeweten zijn gewijzigd. Als u het gevoel heeft dat uw autoradio vroeger meer bas had dan nu, zijn deze instellingen waarschijnlijk gewijzigd. Toonregelingen kunnen de vorm hebben van fysieke noppen of schuifregelaars op uw autoradio, of u moet mogelijk een menu openen om ze te vinden. Als al het andere faalt, pak dan je gebruikershandleiding en zoek naar een gedeelte over toonregelingen van autoradio’s. Als u merkt dat de hoge tonen helemaal omhoog zijn gedraaid, of de bas helemaal naar beneden is gedraaid, kan het aanpassen ervan resultaten opleveren die uw gehoor bevredigen. In sommige gevallen kan het ook helpen om de fade aan te passen aan de achterste luidsprekers, omdat deze vaak grotere luidsprekerconussen hebben. Zonder een of andere subwoofer kan je echter niet veel doen door simpelweg je bastoonregeling aan te zwengelen.

De goedkoopste manier om een ​​betere bas in uw auto te krijgen

Ervan uitgaande dat u nog geen autoradio of hoofdunit met uitgangen op lijnniveau hebt, is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om de bas in uw auto echt te verbeteren, het installeren van een actieve subwoofer met ingangen op luidsprekerniveau. -niveau en luidsprekerniveau is dat het signaal dat wordt geleverd door de uitgangen op luidsprekerniveau al is versterkt door schakelingen in de hoofdeenheid. Als je dat signaal door een normale externe versterker laat gaan, introduceer je een hoop vervorming en zal je bas absoluut niet goed klinken. Wanneer een externe versterker luidsprekeringangen heeft, hoef je je minder zorgen te maken over die vervorming. Het kopen van een van deze units kan ook minder duur zijn dan het kopen van een aparte versterker en subwoofer, en ze zijn ook vrij eenvoudig te installeren.

Kunt u zelf een actieve subwoofer installeren?

Het basisproces van het installeren van een actieve subwoofer-eenheid houdt in dat u uw luidsprekerdraden aansluit, deze splitst en aansluit op de sub. Het apparaat moet dan worden aangesloten op uw elektrische systeem, waarvoor een hete kabel van de zekeringkast of batterij nodig is. Over het algemeen is het installeren van een actieve subwoofer net iets ingewikkelder dan het upgraden van een head-unit of het installeren van nieuwe luidsprekers. Als u vertrouwd bent met dat soort werk, is de grootste hindernis het lopen van een hete draad die mogelijk kortsluiting kan veroorzaken als deze niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Afgezien van het gemak van installatie, zijn de voordelen van het installeren van een actieve subwoofer die inputs op luidsprekerniveau nodig heeft, dat u uw head-unit niet hoeft te upgraden en dat u een veel betere basrespons krijgt. De geluidskwaliteit zal waarschijnlijk niet tippen aan wat u zou kunnen halen uit een speciale subwooferversterker en aparte sub, maar u krijgt een diepe, dreunende bas voor minder totale kosten en gedoe.

Zijn speciale subwooferversterkers nodig voor een goede bas?

Hoewel een actieve sub de klus kan klaren met een beperkt budget, zal het vinden van een echt geweldige versterker en het koppelen ervan met de juiste subwoofer doorgaans nog betere resultaten opleveren. De belangrijkste problemen hier zijn dat als je niet ook van plan bent om je head-unit te upgraden, je misschien nog steeds moet kiezen voor een subwooferversterker met ingangen op luidsprekerniveau. De andere opties zijn om een ​​luidspreker-naar-lijn-niveau-converter te gebruiken of te upgraden naar een head-unit die lijn-niveau-uitgangen biedt. Dat gezegd hebbende, je kunt het beste kiezen voor een echt solide bas in je auto door een speciale subwooferversterker te gebruiken. U zult merken dat de beste versterker voor bas in uw auto een mono 1-kanaals versterker is die speciaal is ontworpen voor gebruik met subwoofers. Hoewel je technisch gezien elke oude versterker kunt aansluiten om een ​​subwoofer aan te sturen, is het iets ingewikkelder dan alleen maar componenten op elkaar aansluiten. Als de versterker de subwoofer niet aankan, kan deze in de beveiligingsmodus gaan of helemaal niet meer werken.

De beste versterker voor bas in uw auto vinden

Bij het kiezen van een subwooferversterker is het belangrijk om rekening te houden met de rest van het geluidssysteem zodat je het niet helemaal overstemt. Om dit te doen, moet u uw subwooferversterker in een algemeen bereik plaatsen dat wordt gedefinieerd door de RMS-uitgang (root-mean-square) van de versterker in vergelijking met het type autostereosysteem dat u in uw auto heeft. Je kunt hier zo diep op ingaan als je wilt om dingen te verfijnen voordat je de trekker overhaalt voor je upgrade, maar een goede vuistregel is:

 • Ongeveer 50-200 watt RMS voor fabriekshoofdunits.
 • Tussen 200-300 watt RMS voor aftermarket head-units.
 • Tussen 5-10x de watt RMS per kanaal als het systeem al een versterker heeft.

Het is ook uiterst belangrijk om tegelijkertijd onderzoek te doen naar uw nieuwe versterker en sub. Hoewel subwooferversterkers zijn ontworpen om te werken met een breed scala aan subwoofers, kun je er niet zomaar vanuit gaan dat een bepaalde sub en versterker compatibel zal zijn. Over het algemeen wil je een versterker kiezen met een RMS-uitgangsclassificatie die overeenkomt met of iets hoger is dan de classificatie van je sub. Het is ook belangrijk dat de impedantie overeenkomt met de sub en de versterker, wat in feite betekent dat je naar de impedantie van de subwoofer moet kijken en ervoor moet zorgen dat de versterker die je kiest ermee werkt. Kies je bijvoorbeeld voor een subwoofer van 1 ohm, dan wil je deze koppelen aan een versterker die een belasting van 1 ohm aankan. Dit is vrij eenvoudig als je slechts één sub toevoegt, maar het kan ingewikkeld worden als je meerdere subs op één versterker aansluit.

Hoe bas in een auto te verbeteren

Hoewel het toevoegen van een subwoofer en een versterker essentieel is voor het verkrijgen van een geweldige bas in elk autoaudiosysteem, is het installeren van de componenten slechts de eerste stap in een langer proces. Wat dat betekent is dat als je al een subwoofer in je auto hebt, maar je het gevoel hebt dat je bas niet zo geweldig klinkt, je waarschijnlijk dingen kunt aanpassen zodat ze een stuk beter klinken. Het belangrijkste probleem is dat als je gewoon een subwoofer in je auto-audiosysteem steekt zonder het systeem af te stemmen, je waarschijnlijk vervormd en modderig geluid krijgt. Als je even de tijd neemt om het systeem af te stemmen, zal de bas meestal een stuk beter klinken. De basisstappen bij het afstemmen van een autoradiosysteem met een subwooferversterker zijn:

 1. Draai de versterking van de subwooferversterker helemaal omlaag, draai het laagdoorlaatfilter helemaal omhoog en zet de basversterking uit.

 2. Zet de head-unit aan en zet alle toonregelingen op hun middelste instellingen.

 3. Speel een muziekstuk dat u kent en dat hoge, middentonen en zeer lage tonen bevat.

 4. Stel het volume op de head-unit in tussen 25 en 75 procent van max.

 5. Verhoog langzaam de versterking op de versterker totdat u clipping hoort.

 6. Zet de gain terug totdat de vervorming weg is.

 7. Verlaag het laagdoorlaatfilter langzaam totdat u geen midden- en hoogfrequente geluiden, zoals die van gitaren en zang, uit de subwoofer meer hoort.

 8. Als uw versterker een basversterkingsfunctie heeft en u op dit moment niet tevreden bent met het basniveau, doorloopt u het hele proces opnieuw, vanaf stap één, met basversterking ingeschakeld.

Hoewel het afstemmen van uw subwooferversterker van groot belang kan zijn voor het verkrijgen van de best mogelijke basrespons, is het belangrijk op te merken dat als uw audiosysteem andere versterkers heeft, deze afzonderlijk moeten worden afgesteld.

Het belang van subwooferbehuizingen en locaties

Naast het goed afstemmen en afstellen van uw subwooferversterker, zijn er nog een paar andere factoren die de kwaliteit van de bas in uw geluidssysteem kunnen beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld een sub in uw voertuig verplaatst of zelfs omdraait, kan dit een enorm effect hebben. In sommige gevallen zult u zelfs merken dat het omkeren van de polariteit van de subwoofer-luidsprekerdraden een verbetering oplevert. Dit betekent in feite dat je gewoon de positie van de draden die de versterker met de sub verbindt, verwisselt. U zult het systeem echter opnieuw moeten afstemmen nadat u zo’n overstap hebt gemaakt. Als je nog steeds niet tevreden bent met de kwaliteit van de bas in je auto, dan zijn de enige opties die je nog hebt om deze professioneel te laten tunen of om te upgraden naar een krachtigere versterker en subwoofer of subwoofers. Het is een goed idee om het naar een professional te brengen als je niet helemaal op je gemak bent met het afstemmingsproces, omdat zij de expertise en tools hebben om het werk goed te doen.