Skip to content

Hoe u meer kunt doen met uw camera dioptrie

19 de juli de 2021
photographing iceland t20 EOOzbK 6bc196e4989b4e5cbb0fb36193e38c48

Als je ooit een foto hebt gemaakt met je DSLR-camera (digitale enkele reflecterende lens) die haarscherp leek, maar een beetje wazig bleek in de postproductie, dan heb je misschien een dioptrie-aanpassing op je camera nodig. Deze schijnbaar kleine aanpassing kan een enorme impact hebben op hoe goed uw afbeeldingen worden.

Wat is een dioptrie?

In de meest technische zin is een dioptrie een meting van het brekingsvermogen op een lens die gelijk is aan het omgekeerde van de brandpuntsafstand. Behoorlijk verwarrend, toch? Hier is een betere manier om het te begrijpen. Een dioptrie (strikt in de zin van hoe het van toepassing is op een DSLR- of spiegelreflexcamera) is een focusaanpassing op de zoeker die bepaalt hoe goed je het beeld en de informatie ziet die op de zoeker worden geprojecteerd. De dioptrie-aanpassing bevindt zich meestal direct bij het oculair in de zoeker, en het is meestal een kleine wijzerplaat, hoewel het bij sommige oudere cameramodellen een schuifregelaar kan zijn. Deze draaiknop past de vergroting aan waarmee u het beeld bekijkt en de beeldvastleggegevens (ook wel symbologie genoemd) die in de zoeker worden weergegeven.

De meeste camera’s hebben een standaard dioptrie-instelling van +1 tot -3, maar deze kan enigszins variëren tussen cameramodellen. Als u een aanpassing buiten dat bereik nodig heeft, kunnen dioptrielenzen voor de meeste populaire camera’s worden gekocht via uw favoriete cameraverkoper.

Hoe een dioptrie werkt in een DSLR-camera

In een camera kan een dioptrie de vergroting vergroten of verkleinen die wordt gebruikt om het beeld in de zoeker weer te geven. Dit heeft geen invloed op het beeld dat wordt weergegeven op het beeldscherm, dat zich aan de buitenkant van het lichaam bevindt. Het heeft alleen invloed op het beeld en de gegevens die in de camera worden weergegeven wanneer u door de zoeker kijkt. Deze afbeelding moet haarscherp zijn als de afbeelding scherp is. Als dit niet het geval is, kan dit leiden tot onjuiste instellingen en scherpstellingsaanpassingen die in uw afbeelding verschijnen. Maar laat dat je niet verwarren; de dioptrie past niet de focus aan van het beeld dat je probeert vast te leggen door de lens van de camera, maar verandert alleen de focus van het beeld dat je in de zoeker ziet. Dit is de reden waarom het mogelijk is om foto’s te maken waarvan je denkt dat ze perfect scherp zijn, maar om bij nabewerking te ontdekken dat ze niet zo perfect scherp zijn als je dacht. Omgekeerd kunt u afbeeldingen vastleggen waarvan u denkt dat ze enigszins onscherp zijn, maar die volledig scherp blijken te zijn wanneer u de afbeeldingen naar uw computer laadt en ze op een groter scherm kunt bekijken. Om deze reden is het essentieel om een ​​correct afgestelde dioptrie te hebben bij het maken van foto’s. De draaiknop of schuif die wordt gebruikt om de dioptrie aan te passen, bevindt zich aan de buitenkant van de camera, wat betekent dat er tegen kan worden gestoten of gewijzigd wanneer u uw camera hanteert.

De dioptrie van uw camera aanpassen Camera

Zelfs een gloednieuwe camera kan een onjuiste dioptrie-instelling hebben. Hoewel u misschien denkt dat de dioptrieaanpassing perfect is, is het een goede gewoonte om de aanpassing nogmaals te controleren voordat u begint met het maken van foto’s. De aanpassingsmethoden zijn echter iets anders als u een perfect zicht heeft (wat als 20/20 wordt beschouwd) of als u een bril draagt. Het is mogelijk dat uw dioptrie correct is ingesteld en dat u niets hoeft aan te passen. Als dat het geval is, maak je een paar testbeelden en als de testbeelden goed scherp zijn, kun je beginnen met het maken van foto’s.

Dioptrie-aanpassingen als u een bril draagt

Als u een bril draagt, weet u al dat u zichtproblemen heeft die het resultaat van de foto’s die u maakt, kunnen beïnvloeden. Voordat u echter de dioptrie in uw camera kunt aanpassen, moet u eerst beslissen of u uw bril wilt dragen of wilt verwijderen wanneer u foto’s maakt. Deze beslissing kan van invloed zijn op de manier waarop u uw dioptrie aanpast. Als je zonder bril gaat fotograferen, doe deze dan af voordat je verder gaat. Zo niet, dan kunt u meteen in deze instructies springen met uw bril op zijn plaats. Als u contactlenzen draagt, kunt u deze niet elke keer dat u foto’s wilt maken verwijderen. Laat in dat geval de contacten zitten en volg deze instructies voor het instellen van de dioptrie.

 1. Monteer je camera op een statief en zoek iets met hoog contrast waarop je de lens kunt scherpstellen.

 2. Gebruik Auto Focus om het beeld scherp te stellen.

 3. Terwijl u door de zoeker kijkt, moet u het beeld nauwkeurig onderzoeken om er zeker van te zijn dat alle delen van het beeld perfect scherp zijn.

 4. Kijk ook naar de symbolologie onderaan het zoekerscherm om er zeker van te zijn dat deze scherp is.

 5. Als het beeld of de symbolologie onscherp is, gebruikt u de dioptrieaanpassing om het beeld aan te passen totdat het en de symboliek scherp in de zoeker verschijnen. Terwijl u de dioptrie aanpast, beweegt u de knop naar links of rechts totdat u de instelling vindt die uw afbeelding scherp stelt. Beweeg de knop vervolgens voorbij dat punt totdat het beeld niet langer scherp is en draai het uiteindelijk terug naar het punt waarop de focus het beste is. Dit is om ervoor te zorgen dat u niet stopt voor de perfecte focus.

 6. Maak een foto met de aanpassing die u zojuist hebt gemaakt en laad deze vervolgens op een groot scherm om deze te bekijken voor focus.

 7. Als het beeld perfect scherp is, is uw dioptrie correct ingesteld. Als het beeld nog steeds enigszins onscherp lijkt, herhaalt u de bovenstaande instructies om de dioptrie verder aan te passen.

Aanpassingen als u geen bril draagt

Als u perfect zicht hebt of geen bril hoeft te dragen, kan uw dioptrie nog steeds onscherp worden. Een paar eenvoudige aanpassingen (zelfs aanpassingen ter plekke) kunnen het verschil maken tussen prima beelden en haarscherpe, verbluffende beelden. Hier leest u hoe u de dioptrie kunt aanpassen als u goed kunt zien en geen bril draagt.

 1. Monteer je camera op een statief en zoek iets met hoog contrast waarop je de lens kunt scherpstellen.

 2. Gebruik Auto Focus om het beeld scherp te stellen.

 3. Terwijl u door de zoeker kijkt, moet u het beeld en de symboliek nauwkeurig onderzoeken om er zeker van te zijn dat alle delen van het beeld perfect scherp zijn.

 4. Als het beeld of de symbolologie onscherp is, gebruikt u de dioptrieaanpassing om het beeld aan te passen totdat het en de symboliek scherp in de zoeker verschijnen. Vergeet niet om de focus te vinden, ga er dan langs en terug om ervoor te zorgen dat je niet stopt voor de perfecte instelling.

 5. Als het beeld perfect scherp is, is uw dioptrie correct ingesteld.

Hoe de dioptrie tijdens het vliegen aan te passen?

Als u per ongeluk tegen de dioptrie-aanpassing stoot terwijl u foto’s maakt en u geen tijd hebt om de camera op een statief te zetten om de dioptrie opnieuw in te stellen, kunt u de aanpassing direct uitvoeren door een frame met hoog contrast op uw huidige locatie te zoeken. Stel scherp op het onderwerp, pas de camera aan en ga verder met het maken van foto’s. In de meeste gevallen, als u goed kunt zien, is deze verkorte versie van de dioptrie-aanpassingsactiviteit alles wat u nodig heeft om weer op het goede spoor te komen.