Skip to content

Hoe u ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en herhalen in Excel kunt gebruiken

21 de december de 2022
serious businessman working on laptop 875590436 5bf5e0dc46e0fb00265ce59b

Wat te weten

 • Gebruiken Ongedaan maken voor Windows drukt u op Ctrl+Z. Voor Mac, druk op Opdracht+Z.
 • Gebruiken Opnieuw doen en Herhalen voor Windows drukt u op Ctrl+Y. Voor Mac, druk op Opdracht+Y.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Ongedaan maken, Opnieuw en Herhalen kunt gebruiken opdrachten in Excel. Instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365.

Wanneer moet u Ongedaan maken, Opnieuw uitvoeren en Herhalen gebruiken?

De ongedaan maken -knop in Excel zet uw werkblad terug naar de staat waarin het zich bevond net voordat u de meest recente actie uitvoerde. Opnieuw doen heeft het tegenovergestelde effect, opnieuw doen wat u zojuist ongedaan hebt gemaakt, bijvoorbeeld als u per ongeluk iets verwijdert. Herhalen laat je dezelfde bewerking uitvoeren die je op één cel hebt voltooid, zoals het wijzigen van de letterkleur, in extra cellen. Specifieke situaties vragen om gebruik ongedaan maken, opnieuw doenen herhalen. Als u weet welke u moet gebruiken en hoe u deze moet gebruiken, kunt u sneller werken en taken automatiseren. U kunt toegang krijgen tot de opnieuw doen, herhalenen ongedaan maken knoppen uit het Excel-menu, of u kunt sneltoetsen gebruiken.

Hoe ongedaan maken werkt in Excel

Blinkt uit ongedaan maken Met deze functie kunt u eerdere acties snel ongedaan maken. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een ​​van de volgende taken uit te voeren:

 • Krijg een formule terug die u zojuist uit een cel hebt verwijderd
 • Verplaats een cel naar de vorige locatie na een verplaatsing
 • Wijzig de grootte van een rij of kolom die u per ongeluk te groot of te klein hebt gemaakt
 • Voeg een verwijderd diagram opnieuw in

Excel kan sommige acties niet ongedaan maken, zoals het klikken op menu-items, het opslaan van bestanden en het verwijderen van bladen. Windows-gebruikers kunnen ongedaan maken in Excel met de sneltoets Ctrl+Z terwijl Mac-gebruikers kunnen drukken Commando+Z. U kunt deze sneltoetsen meerdere keren herhalen om meer acties ongedaan te maken.

Een andere manier om de ongedaan maken optie in Excel is via de Werkbalk Snelle toegang, die over de bovenkant van Excel-spreadsheets loopt. Zoek naar het pictogram met een pijl die naar links wijst. De exacte locatie van dit pictogram is afhankelijk van de versie van Excel die u gebruikt. Als u in desktopversies de kleinere naar beneden wijzende pijl naast het pictogram selecteert, worden alle eerdere acties weergegeven die u één voor één of meerdere tegelijk ongedaan kunt maken.

Beperkingen van Ongedaan maken in Excel

Het maximale aantal ongedaan maken acties die u standaard kunt uitvoeren is 100. Windows-gebruikers kunnen de limiet naar een kleiner aantal aanpassen door het Windows-register aan te passen. U kunt de drempel vinden die is opgeslagen in de Geschiedenis ongedaan maken waarde in de HKCU-component, onder SoftwareMicrosoftOffice\Opties. Het bewerken van uw Windows-register kan uw installatie van Windows ernstig beschadigen. Doe dit alleen als u bekend bent met het proces.

Hoe Opnieuw werkt in Excel

Opnieuw doen is handig wanneer u per ongeluk op de knop Ongedaan maken drukt. U kunt een opnieuw doen de … gebruiken Ctrl+Y sneltoets in Windows of Commando+Y op een Mac. Net als de actie Ongedaan maken, kan Opnieuw meerdere keren worden uitgevoerd door steeds dezelfde sneltoets te gebruiken.

Een screenshot van de knop Opnieuw uitvoeren in Excel met een vervolgkeuzemenu met alle acties die opnieuw kunnen worden uitgevoerd.

De werkbalk Snelle toegang heeft ook een Opnieuw doen knop rechts naast de knop Ongedaan maken; het pictogram is een pijl die naar rechts wijst.

Beperkingen van opnieuw uitvoeren in Excel

U kunt alleen de laatste 100 ongedaan gemaakte acties opnieuw uitvoeren. U kunt iets niet opnieuw doen, tenzij die actie is beïnvloed door een actie ongedaan maken. Aangezien u bijvoorbeeld de verwijdering van een werkblad niet ongedaan kunt maken, kunt u met Opnieuw geen wijzigingen aanbrengen in werkbladtabbladen.

Hoe herhalen werkt in Excel

De herhalen actie in Excel gebruikt dezelfde sneltoetsen als opnieuw uitvoeren (Ctrl+Y voor Windows en Commando+Y voor Mac). Met Herhalen kunt u het meest recente dat u deed in een andere cel of cellen herhalen. De mobiele versies van Excel en Excel Online ondersteunen de herhaalfunctie niet. Als u bijvoorbeeld rode tekst op één cel toepast, kunt u op een andere cel (of zelfs op meerdere cellen) klikken en dezelfde opmaakstijl herhalen voor die cellen. De herhalen optie kan ook voor andere dingen worden gebruikt, zoals het invoegen en verwijderen van kolommen en rijen.

Herhalen is niet beschikbaar in de Werkbalk Snelle toegang standaard.

Een screenshot van het dialoogvenster Opties van Excel voor het aanpassen van de werkbalk Snelle toegang.

Om toegang te krijgen, gebruikt u de sneltoets of voegt u deze toe aan de werkbalk met behulp van de volgende stappen:

 1. Klik op de vervolgkeuzepijl helemaal aan de rechterkant van de Snelle toegang werkbalk.

 2. Selecteer Meer opdrachten.

 3. Selecteer bovenaan het dialoogvenster Populaire commando’s uit de vervolgkeuzelijst.

 4. Selecteer Herhalen uit de lijst met opdrachten, die in alfabetische volgorde staan.

 5. Klik Toevoegen >>.

 6. Klik OKÉ.

Beperkingen van herhalen in Excel

Herhalen en Opnieuw zijn nooit tegelijkertijd beschikbaar. De knop Opnieuw is alleen beschikbaar nadat u een actie ongedaan hebt gemaakt; de knop Herhalen is beschikbaar nadat u een wijziging in het werkblad hebt aangebracht.

Herhaal knop in Excel

Bijvoorbeeld: als u de kleur van de tekst wijzigt in cel A1 naar blauw, dan de Herhalen knop op de Lintje actief is, en de Opnieuw doen knop is grijs. U kunt de opmaakwijziging dus herhalen voor een andere cel, zoals B1maar u kunt de kleurverandering in niet opnieuw uitvoeren A1. Omgekeerd, het ongedaan maken van de kleurverandering in A1 activeert de opnieuw doen optie, maar het deactiveert herhalen. Daarom kunt u de kleurverandering opnieuw uitvoeren in cel A1, maar je kunt het niet herhalen in een andere cel.

Excel-geheugenstapel

Excel gebruikt een deel van het RAM-geheugen van de computer om een ​​lijst bij te houden (vaak een stapel genoemd) van recente wijzigingen die in een werkblad zijn aangebracht. De ongedaan maken/opnieuw doen combinatie van opdrachten stelt u in staat vooruit en achteruit door de stapel te gaan om die wijzigingen te verwijderen of opnieuw toe te passen in de volgorde waarin ze voor het eerst zijn aangebracht. Laten we zeggen dat je het probeert ongedaan maken enkele recente opmaakwijzigingen, maar je gaat per ongeluk een stap te ver. In plaats van de nodige opmaakstappen te moeten doorlopen om het terug te krijgen, selecteert u opnieuw doen zal de stapel een stap vooruit zetten en die laatste formaatwijziging terugbrengen.