Skip to content

Hoe u RAM op uw computer kunt installeren

24 de juni de 2021
howtoinstallramincomputer 2177411933584b1a9c36f64501cdde05

Wat te weten

 • Controleer of u RAM kunt installeren. Open de behuizing en kijk of raadpleeg de fabrikant.
 • Sluit uw computer af, koppel alle componenten, draden en kabels los en verplaats deze naar een schoon oppervlak.
 • Volg de onderstaande instructies om uw computerbehuizing te openen en RAM te installeren.

In dit artikel wordt beschreven hoe u het RAM-geheugen van uw computer kunt controleren en upgraden.

Hoe u RAM op uw computer kunt installeren

Zodra je hebt geverifieerd dat je computer nieuwe RAM kan accepteren en je de juiste chips hebt gekocht, ben je klaar om ze te installeren. De specifieke stappen zullen enigszins variëren, afhankelijk van de instellingen van uw computer, maar het algemene proces is over de hele linie erg vergelijkbaar.

 1. Sluit uw computer af. Zet de computer niet alleen in de sluimerstand, maar zorg ervoor dat deze ook daadwerkelijk wordt uitgeschakeld.

 2. Zet de computer uit als deze een fysieke aan/uit-schakelaar heeft.

 3. Haal de stekker van uw computer uit het stopcontact.

 4. Koppel indien mogelijk alle componenten, draden en kabels los van uw computer, zodat u de computer naar een schoon, stevig werkoppervlak kunt verplaatsen.

 5. Open de computerkast. De meeste toren- en middentorenbehuizingen hebben zijpanelen die op hun plaats worden gehouden door schroeven of vergrendelingen, maar in sommige gevallen moet u extra schroeven verwijderen of een vergrendeling activeren om de hele motorkap als een enkel onderdeel af te schuiven.

  Sommige gevallen zijn ingewikkelder dan andere. Als u niet weet hoe u uw koffer moet openen, neem dan contact op met de fabrikant voor hulp.

 6. Terwijl de behuizing open is, onderzoekt u het moederbord om het bestaande RAM-geheugen te vinden. U installeert uw nieuwe RAM naast de bestaande modules.

  Een screenshot met twee open slots voor RAM-geheugenmodules.

  Als al uw RAM-slots vol zijn, moet u bestaande modules verwijderen en vervangen door grotere, bijvoorbeeld 2GB RAM-modules vervangen door 4GB RAM-modules.

 7. Voordat u uw nieuwe RAM-modules aanraakt, moet u uzelf aarden met een antistatische polsband. Als je geen antistatische band hebt, kun je jezelf ook aarden door een metalen lamp of iets anders aan te raken dat als aarding kan dienen voor statische elektriciteit die zich in je lichaam of kleding heeft opgebouwd.

 8. Onderzoek je nieuwe RAM-modules, met speciale aandacht voor de kant met de zichtbare gouden contacten. Dat is de rand die u in de sockets op het moederbord moet plaatsen.

  RAM-modules met de oriëntatie-inkepingen zichtbaar.

  De rand met de contacten is meestal voorzien van een inkeping die overeenkomt met de inkeping van een socket. Deze opstelling zorgt ervoor dat u het RAM-geheugen niet achterstevoren kunt installeren, en het laat u ook zien hoe u het moet installeren.

 9. Als de RAM-sockets op uw moederbord vergrendelingen hebben aan de uiteinden, trekt u ze voorzichtig naar achteren om de modules te kunnen plaatsen.

  RAM-socketvergrendelingen zijn opengeklapt om nieuwe RAM-modules te accepteren.

  Op deze foto ziet u de rechtopstaande retentieclips in de momenteel bezette RAM-sockets en de retentieclips die zijn teruggetrokken in de vrije sockets. Uw moederbord ziet er misschien iets anders uit, maar de meeste desktopcomputers gebruiken deze basisconfiguratie.

 10. Lijn de inkeping op uw nieuwe RAM-module uit met de inkeping in de socket en plaats de module voorzichtig op zijn plaats. Als er vergrendelingen aanwezig zijn, sluiten ze automatisch wanneer u de module naar binnen duwt. Als u RAM in een laptop installeert, plaatst u het RAM meestal onder een hoek en duwt u het voorzichtig naar beneden zodat de module op zijn plaats klikt plat tegen het moederbord in plaats van loodrecht. Kijk naar de bestaande RAM-modules om te zien hoe uw nieuwe modules moeten worden georiënteerd.

 11. Oefen gelijkmatige kracht uit op de rand van de RAM-module om deze voorzichtig op zijn plaats te klikken. Zorg ervoor dat u het niet heen en weer buigt en forceer het niet. Als het niet gemakkelijk naar binnen gaat, trekt u het eruit en zorgt u ervoor dat u de inkepingen correct hebt uitgelijnd. Als er veel stof in uw computer zit, moet u mogelijk voorzichtig stofzuigen of stof uit de stopcontacten blazen.

 12. Controleer of de RAM-modules goed zijn geplaatst en sluit de computer weer. Terwijl u dat doet, moet u ervoor zorgen dat u niet per ongeluk iets loskoppelt tijdens het installeren van het RAM-geheugen.

 13. Sluit uw computer weer aan, zet hem aan en controleer of hij het nieuwe geheugen kan lezen.

Waarom RAM op uw computer installeren?

Het installeren van Random Access Memory (RAM) op uw computer is een relatief eenvoudige upgrade die onmiddellijke systeemsnelheid en responsvoordelen biedt. Door voldoende RAM toe te voegen, kunt u zelfs nieuwe apps en games uitvoeren die meer geheugen nodig hebben dan u momenteel heeft. RAM is een upgrade die bijna iedereen met succes kan uitvoeren, maar het is essentieel om de juiste componenten te kopen en de juiste installatieprocedure te volgen om schade te voorkomen.

Een man installeert RAM in zijn computer.

Hoe weet u of u nieuwe RAM kunt installeren?

Of u nu een kant-en-klare desktop-pc, een op maat gemaakte desktop-installatie of een laptop hebt, uw computer heeft al RAM erin. In sommige gevallen kan dat bestaande geheugen alle beschikbare RAM-slots in beslag nemen, in welk geval u geen nieuw RAM-geheugen kunt installeren; u zult het RAM-geheugen in uw computer moeten vervangen door modules die meer geheugen bevatten. De eenvoudigste manier om te zien of u nieuwe RAM kunt installeren, is door te kijken. Open de behuizing, zoek naar de RAM-slots die zich meestal naast de centrale verwerkingseenheid (CPU) bevinden en controleer of er open slots zijn. Als u beschikbare slots ziet, kunt u meer RAM toevoegen. Als u een kant-en-klare desktop-pc of laptop heeft, kunt u ook bij de fabrikant navragen hoeveel RAM deze kan accepteren en het type en de configuratie van de bestaande RAM-modules.

Wat voor soort RAM heb je nodig?

Bij het installeren van nieuw RAM-geheugen is het essentieel om ervoor te zorgen dat u RAM-modules koopt die compatibel zijn met uw computer. Als u een aangepaste installatie heeft, kunt u bij de fabrikant van uw moederbord navragen welk type RAM u nodig heeft, terwijl eigenaren van standaard pc’s en laptops dit kunnen navragen bij de fabrikant van hun computer.

Gebruik een online tool voor Ram-informatie

De andere manier om erachter te komen welk type RAM je nodig hebt, is door de Crucial System Advisor of iets dergelijks te gebruiken. Met deze tool kun je het merk en model van je moederbord of computer invoeren om erachter te komen welk type RAM je nodig hebt, het type opslag dat wordt ondersteund en zelfs je chipset. De tool voert bijvoorbeeld de volgende informatie uit voor een MSI H270 PC Mate-moederbord:

Een screenshot van de geheugenadviseur van Crucial.

Uit die informatie kun je zien dat de MSI H270 PC Mate 288-pins DDR4-modules nodig heeft, dat hij vier RAM-slots heeft en dat hij tot 64 GB geheugen kan accepteren. U kunt die informatie naar elke verkoper van pc-onderdelen brengen, online of fysiek, en er zeker van zijn dat u de juiste RAM-modules koopt.