Skip to content

Hoe u uw Android-startscherm kunt personaliseren

29 de januari de 2023
GettyImages 165788406 5bffe45546e0fb0051eb3eb3

Het Android-startscherm is zeer aanpasbaar. Je kunt er allerlei items aan toevoegen en de achtergrond wijzigen. Naast apps en snelkoppelingen biedt Android ook widgets. Uw favoriete weer-app kan bijvoorbeeld een widget hebben die de huidige temperatuur van uw locatie op uw startscherm weergeeft. Dit zijn allemaal manieren waarop u uw Android-startscherm kunt aanpassen. Deze instructies zijn van toepassing op Android 10, 9.0 (Pie) en 8.0 (Oreo).

Instellingen voor Android-startscherm wijzigen

Druk lang op het startscherm en tik op Thuis instellingen uit het pop-upmenu.

Er zijn verschillende opties hier:

 • Meldingspunten
 • In een oogopslag
 • Pictogram toevoegen aan startscherm (voor nieuwe apps)
 • Google-app weergeven
 • Suggesties
 • Rotatie van het startscherm toestaan

Meldingsstippen zijn kleine pictogrammen die boven aan het scherm verschijnen wanneer u een nieuwe melding heeft. In één oogopslag kunt u aanstaande vergaderingswaarschuwingen, vluchtinformatie en verkeerswaarschuwingen zien. U kunt het instellen om automatisch een pictogram aan het startscherm toe te voegen voor elke nieuwe app die u downloadt. Google-app weergeven betekent dat wanneer u naar rechts veegt, u uw Google Newsfeed ziet.

Instellingen voor het startscherm.

De instelling Suggesties heeft twee opties: Apps en Overzichtsselectie. Als u het voor apps inschakelt, worden uw meest gebruikte apps weergegeven. Voor Overzicht maakt het een menu mogelijk wanneer u lang op een app drukt, waarin u tekst kunt selecteren, kopiëren en plakken, delen en andere opties, afhankelijk van de app. Door rotatie van het startscherm toe te staan, kan het overschakelen van staand naar liggend wanneer u de telefoon draait.

Hoe startschermen toe te voegen en te verwijderen

U kunt meer dan één startscherm maken, afhankelijk van hoeveel apps, widgets, snelkoppelingen en andere elementen u wilt toevoegen. Het verwijderen van startschermen is ook mogelijk als je overboord bent gegaan.

 1. Blijf een app, snelkoppeling of map aanraken.

 2. Schuif het naar rechts totdat je een leeg startscherm ziet en laat het dan los.

 3. Als u een startscherm wilt verwijderen, verplaatst u al uw apps, snelkoppelingen, widgets en mappen naar een ander scherm.

 4. Nadat je alles hebt verwijderd, verdwijnt het startscherm.

Hoe het startscherm te wijzigen

Zoals hierboven vermeld, kunt u elementen toevoegen aan en verwijderen uit het startscherm en ze naar wens verplaatsen. Je kunt ook het formaat van bepaalde widgets wijzigen en spelen met het uiterlijk van app-pictogrammen. Als je geen ruimte meer hebt op je startscherm, kun je er meer maken.

Hoe de achtergrond van het startscherm te veranderen

U kunt de achtergrond van uw startscherm aanpassen met uw favoriete foto’s of een afbeelding zoeken die is ingebouwd in uw Android-telefoon. Je kunt ook een wallpaper-app downloaden om toegang te krijgen tot duizenden ontwerpen, foto’s en andere afbeeldingen.

 1. Tik en houd uw vinger op het startscherm van uw telefoon.

 2. Er verschijnt een menu; kraan Achtergronden.

  Achtergrondopties voor startscherm.

 3. Kies een achtergrond uit de opties. Als u een afbeelding wilt gebruiken waarvan u de eigenaar bent, tikt u op Mijn foto’s.

 4. Nadat je degene hebt gekozen die je wilt, tik je op Stel in als achtergrond.

  Achtergrondopties voor startscherm.

 5. Je kunt dan kiezen waar je het neerzet; kraan Thuis scherm of Startscherm en vergrendelscherm.

App-pictogrammen toevoegen en verwijderen

U kunt app-pictogrammen voor uw favoriete apps aan uw startschermen toevoegen en ze verwijderen als het te druk wordt. Zo vind je makkelijker je meest gebruikte apps.

 1. Veeg omhoog vanaf de onderkant van je scherm en je zou al je apps moeten zien.

 2. Tik en sleep een app.

 3. U ziet afbeeldingen van elk startscherm.

 4. Schuif de app naar de gewenste plek.

Een snelkoppeling toevoegen

Sommige apps hebben snelkoppelingen waarmee u rechtstreeks naar een deel van de app kunt gaan in plaats van handmatig te navigeren. Evernote heeft bijvoorbeeld vier sneltoetsen: Camera, Audio, Eenvoudige notitie en Zoeken. Met deze snelkoppelingen kunt u snel een notitie vastleggen met behulp van afbeeldingen, audio-opnamen of platte tekst. En natuurlijk geeft Zoeken je een directe snelkoppeling naar de zoekfunctie van Evernote.

 1. Tik en houd de app vast en laat hem vervolgens los. Als de app snelkoppelingen heeft, ziet u een lijst.

 2. Tik op de snelkoppeling en houd deze vast.

  Evernote-app-snelkoppelingen.

 3. Schuif de snelkoppeling naar de gewenste plek en laat los. Als u een snelkoppeling wilt gebruiken zonder deze aan een startscherm toe te voegen, tikt u erop.

Widgets toevoegen en de grootte ervan wijzigen

Android heeft ingebouwde widgets voor apps zoals de Klok en Rekenmachine, en veel apps bieden ze ook aan. Widgets zijn als snelkoppelingen, maar hebben nog meer functionaliteit. Evernote heeft een widget waarmee je vijf acties aan je startscherm kunt toevoegen, waaronder Eenvoudige notitie, Camera, Audio, Handschrift, Herinnering en Bijlage. U kunt ook kiezen in welk notitieboek u notities wilt opslaan die u via de widget hebt gemaakt. Hier leest u hoe u toegang krijgt tot al uw widgets.

 1. Tik en houd vast op het startscherm.

 2. Er verschijnt een menu; kraan Widgets.

 3. Blijf een widget aanraken. U ziet afbeeldingen van uw startschermen.

  Android-widgetopties.

 4. Tik op een widget, verplaats het naar de gewenste plek en laat het los. Een alternatieve manier om widgets te zien, is door op een app te tikken en deze vast te houden, en vervolgens te tikken Widgets.

 5. U kunt ook het formaat van sommige widgets wijzigen. Houd de widget op uw startscherm aangeraakt en laat deze los. Je ziet een omtrek met stippen aan de zijkanten. Als u geen omtrek ziet, kunt u de grootte van de widget niet wijzigen.

 6. Sleep de stippen om het formaat van de widget te wijzigen.

  Formaat van Android-widget wijzigen.

 7. Tik buiten de widget om te voltooien.

Hoe mappen te maken

Als uw startscherm te vol wordt of als u vergelijkbare apps en snelkoppelingen wilt groeperen, kunt u mappen maken. U kunt zoveel mappen maken als u wilt en elke map een naam geven.

 1. Blijf een app of snelkoppeling aanraken.

 2. Sleep de app of snelkoppeling bovenop een andere en laat deze los.

 3. Om er meer toe te voegen, sleept u ze allemaal boven op de groep.

  Android-app-mappen.

 4. Om de groep een naam te geven, tikt u op de groep, tikt u op Naamloze mapen typ vervolgens een naam.

Objecten verplaatsen op het startscherm

Nadat u app-pictogrammen, snelkoppelingen, widgets en mappen aan uw startscherm hebt toegevoegd, kunt u ze naar eigen inzicht verplaatsen. U kunt ook items verwijderen die u niet meer nodig heeft.

 1. Raak het item aan en sleep het. U ziet afbeeldingen van uw startschermen.

 2. Schuif het item naar de gewenste plek en laat het los.

 3. Het is ook eenvoudig om objecten van het startscherm te verwijderen. Tik en houd vast op degene die je wilt verwijderen.

 4. Sleep het item naar het woord Verwijderen en laat het los. Voor de meeste apps kunt u ook kiezen Verwijderenwaardoor het van uw telefoon wordt verwijderd.

Overweeg een Android Launcher te downloaden

Met de beste Android-draagraketten kunt u verder gaan dan wat het ingebouwde startscherm te bieden heeft. Launcher-functies omvatten pictogrampakketten, aangepaste thema’s en verschillende manieren om het uiterlijk van de interface te veranderen. Ze bieden ook verschillende manieren om met het scherm te communiceren, inclusief aangepaste gebaren. Deze apps bieden vaak functies die vooruitlopen op stock-Android, zoals de nachtmodus.