Skip to content

Hoe u uw IP- en MAC-adressen kunt vinden in Windows

18 de juli de 2021
darknet dark net dark web ip address hidden service 1445251 pxhere.com 5ba8c514c9e77c0050cb9b4a

Wat te weten

 • Snelste manier: typ Opdrachtprompt in de Windows-zoekbalk om de opdrachtprompt te openen > typ ipconfig /alle > Enter.
 • IPv4-adres of Link-lokaal IPv6-adres is het IP-adres. Fysiek adres is het MAC-adres.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de MAC- en IP-adressen van uw computer kunt vinden met behulp van de ipconfig commando of via de instellingen van de netwerkadapter. De instructies zijn van toepassing op Windows 10, 8, Vista, 7 en XP.

Gebruik het ipconfig-commando

Het hulpprogramma ipconfig is toegankelijk vanaf de opdrachtprompt en is gemakkelijk te gebruiken. Het toont adresinformatie voor alle actieve netwerkadapters.

 1. Opdrachtprompt openen. Open in Windows 10 het menu Start en zoek naar cmd. Open in Windows 8 het scherm Apps om de opdrachtprompt te vinden in de Windows-systeem sectie. Voor oudere versies van Windows, zoals Windows 7, Vista en XP, opent u het menu Start en gaat u naar Alle programma’s > Accessoires om de opdrachtprompt te openen.

 2. Typ deze opdracht en druk op Enter.

  ipconfig /all

  type=”code”>

  screenshot ipconfig /all commando en resultaat in Command Prompt via Windows 10

 3. bevind zich Fysiek adres om het MAC-adres van de netwerkadapter te zien. Het IPv4-adres wordt hiernaast weergegeven: IPv4-adres, terwijl Link-lokaal IPv6-adres toont het IPv6-adres. Veel Windows-pc’s bevatten meer dan één netwerkadapter (zoals aparte adapters voor Ethernet- en Wi-Fi-ondersteuning) en rapporteren meerdere actieve IP- of MAC-adressen.

  IP- en MAC-adressen vermeld met ipconfig.

Open de instellingen van de netwerkadapter

Een andere manier om het MAC-adres in Windows te vinden of het IP-adres te zien, is via de instellingen van de netwerkadapter, iets wat u kunt doen via het Configuratiescherm.

 1. Configuratiescherm openen.

 2. Selecteer Netwerk en internet. Als je die optie niet ziet, ga dan naar Netwerkcentrumen ga dan verder met stap 4. Selecteer in Windows XP Netwerk- en internetverbindingen of Netwerk connectiesen ga dan verder met stap 5.

  Configuratiescherm in Windows met netwerk en internet gemarkeerd

 3. Kiezen Netwerkcentrum. Selecteer in Windows XP Netwerk connecties.

  Netwerk- en internetgedeelte in Windows met het pictogram Netwerkcentrum gemarkeerd

 4. Selecteer Verander adapterinstellingen. Sla deze stap over in Windows XP. Klik in Windows Vista op Netwerkverbindingen beheren.

  Netwerkcentrum in Windows met de optie Adapterinstellingen wijzigen gemarkeerd

 5. Dubbelklik op de adapter waarvan u het MAC-adres en het lokale IP-adres wilt zien.

  Windows 10 netwerkverbindingen.

 6. Selecteer Details. Ga in Windows XP naar de Ondersteuning tabblad.

  Klik op de knop Details

 7. bevind zich IPV4-adres of Link-lokaal IPv6-adres voor het IP-adres, of Fysiek adres om het MAC-adres voor die adapter te zien.

  Fysiek adres en iPv4-adres in het configuratiescherm van Windows.

Virtuele adapters die in virtuele machines en andere virtualisatiesoftware worden gebruikt, hebben meestal software-geëmuleerde MAC-adressen en niet het fysieke adres van de netwerkinterfacekaart.