Skip to content

Hoe u uw nieuwe Mac instelt

27 de oktober de 2022
GettyImages 500231185 7b7003f527124896905fa6e05847ee4b

Wat te weten

 • Zet Mac aan, volg Configuratie-assistent prompts, selecteer land > toetsenbordindeling > Wi-Fi-netwerk.
 • Locatieservices inschakelen > Nieuwe Apple ID aanmaken of log in > Computeraccount maken > instellen iCloud.
 • Zorg ervoor dat de Mac is aangesloten, verbinding kan maken met uw thuisnetwerk en dat een muis en toetsenbord zijn aangesloten.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een nieuwe Mac-desktop of MacBook-laptop instelt en uw eigen gebruikersaccount aanmaakt.

Hoe u uw nieuwe Mac instelt

Volg deze stappen om uw nieuwe Mac in te stellen en uw gebruikersaccount aan te maken.

 1. Schakel de stroom voor de Mac in. Mogelijk moet u op de aan/uit-knop drukken om de computer in te schakelen. Sommige Mac-notebooks worden automatisch ingeschakeld wanneer ze op een stroombron worden aangesloten.

 2. De Mac Configuratie-assistent wordt gelanceerd, waarbij u een reeks vragen en aanwijzingen krijgt die u moet volgen.

 3. De eerste prompt toont een wereldkaart. Selecteer een land om uw tijdzone en taal in te stellen. Selecteer Doorgaan wanneer je klaar bent.

 4. Kies een toetsenbordindeling. Selecteer Toon alles om andere opties te zien. Wanneer u uw keuze heeft gemaakt, selecteert u Doorgaan. Wanneer u de VS als uw land selecteert, ziet u alleen het Amerikaanse toetsenbord als optie.

 5. Maak verbinding met uw wifi-netwerk. Kies uw netwerknaam (SSID), voer het wachtwoord in en selecteer Doorgaan. Het kan enkele minuten duren om verbinding te maken. Om verbinding te maken met een bekabelde verbinding, selecteer Andere netwerkopties in de rechterbenedenhoek van het scherm en volg de aanwijzingen.

 6. Kies ervoor om gegevens over te zetten van een andere Mac, een Time Machine-back-up, een opstartschijf of een Windows-pc. Kies een optie en selecteer Doorgaan. Selecteer Zet nu geen informatie over als u later gegevens wilt overdragen of als u opnieuw begint.

 7. Controleer de Locatievoorzieningen inschakelen op deze Mac selectievakje voor gebruik met Siri, Apple Maps en meer. Selecteer Doorgaan. Vink dit vakje niet aan als je liever hebt dat Apple geen toegang had tot je locatie.

 8. Log in met uw Apple ID. Als u geen Apple ID hebt, selecteert u Nieuwe Apple ID aanmaken en volg de aanwijzingen. Als u klaar bent, selecteert u Doorgaan. Dit is dezelfde Apple ID die u gebruikt met uw iPhone, Apple TV en andere Macs.

 9. Selecteer Mee eens zijn om akkoord te gaan met de verschillende voorwaarden, selecteer dan Nogmaals mee eens bevestigen. Selecteer Meer om de voorwaarden in detail te lezen.

 10. In de Een computeraccount maken dialoogvenster, voer uw volledige naam en een accountnaam in, maak een wachtwoord aan en kies vervolgens een wachtwoordhint. Je naam wordt automatisch ingevuld als je inlogt met een Apple ID.

 11. Selecteer optioneel de Laat mijn Apple ID dit wachtwoord opnieuw instellen selectievakje. Dit is handig als u het wachtwoord van uw gebruikersaccount bent vergeten.

 12. Selecteer de Tijdzone instellen op basis van huidige locatie selectievakje. Deze optie is handig als u op reis bent. U moet Locatieservices inschakelen om deze optie te gebruiken.

 13. Als je klaar bent met de Een computeraccount maken opties, selecteer Doorgaan. Dit kan enkele minuten duren terwijl iCloud synchroniseert.

 14. U ziet opties met betrekking tot FileVault-schijfversleuteling. Deze opties hebben betrekking op de versleuteling van bestanden op uw harde schijf.

 15. Selecteer de Toestaan ​​dat mijn iCloud-account mijn schijf ontgrendelt selectievakje en selecteer vervolgens Doorgaan.

 16. Selecteer de Bewaar bestanden van Documenten en Desktop in iCloud selectievakje in als u voldoende iCloud-opslagruimte hebt en selecteer vervolgens Doorgaan.

 17. Selecteer de Schakel het selectievakje Siri in op deze Mac in zodat u de digitale assistent van Apple kunt gebruiken. Selecteer Doorgaan.

 18. De Mac voltooit de instellingen, wat even kan duren. Als het klaar is, ziet u waarschijnlijk pop-ups over het inloggen op verschillende accounts, wat u later kunt toestaan ​​of ervoor kiezen om dit te doen.

 19. Veel plezier met je nieuwe Mac. Bezoek de Mac App Store voor handige en populaire gratis en betaalde services, waaronder Microsoft Office voor Mac, Adobe Creative Cloud en meer.

Profiteer tijdens en na de installatie van de Mac-toegankelijkheidsopties om uw Mac te optimaliseren voor problemen met zien, horen, mobiliteit en leren.

Zorg ervoor dat je de basis hebt

Voer een paar eerste stappen uit voordat u uw Mac instelt:

 • Sluit de Mac aan.
 • Zorg ervoor dat uw internetverbinding stabiel en betrouwbaar is.
 • Houd uw netwerkwachtwoord bij de hand.
 • Sluit indien nodig de muis, het toetsenbord en de monitor aan. Laat alle andere randapparatuur los.

Als je deze voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om je Mac in te stellen.