Skip to content

Hoe u uw schijf voorbereidt op Dual Boot Windows 8 en Linux

4 de augustus de 2021
dual boot windows 8 1 linux mint 2202090 FINAL 5c1047ea4cedfd0001d92114

Als je eenmaal hebt geprobeerd Linux als een live USB te gebruiken en je bent niet meer in staat om het binnen een virtuele machine te gebruiken, installeer Linux dan op je harde schijf. Veel mensen kiezen ervoor om dual-boot te gebruiken voordat ze Linux fulltime gaan gebruiken.

Het idee is dat je Linux gebruikt voor alledaagse taken, maar als je vastloopt of, als er een applicatie is die volledig Windows is zonder echt alternatief, kun je terugschakelen naar Windows. Deze handleiding helpt je je schijf voor te bereiden op dual-booting Linux en Windows 8. Het proces is vrij eenvoudig, maar het moet worden gedaan voordat je Linux installeert. Maak een back-up van uw systeem voordat u begint, voor het geval er iets misgaat.

Start het hulpprogramma Schijfbeheer

Het hulpprogramma dat voor deze taak wordt gebruikt, wordt het hulpprogramma Schijfbeheer genoemd. Om het hulpprogramma Schijfbeheer te starten, gaat u naar het bureaublad en klikt u met de rechtermuisknop op de Begin knop. Als u Windows 8 en niet 8.1 gebruikt, klikt u met de rechtermuisknop in de linkerbenedenhoek. Er verschijnt een menu en halverwege het menu is een optie voor Schijfbeheer.

Start Windows 8 Schijfbeheer

Kies de partitie om te verkleinen

Zoek naar de partitie waarop uw besturingssysteem draait. Het kan OS of Windows worden genoemd. Het is waarschijnlijk de grootste partitie op uw schijf. Als je het hebt gevonden, klik je met de rechtermuisknop op de OS-partitie en kies je Krimp volume. Raak de EFI-partitie niet aan. Deze partitie start uw systeem op.

Schijfbeheerprogramma

Verklein het volume

Het dialoogvenster Volume verkleinen toont de totale beschikbare schijfruimte in de partitie en de hoeveelheid die kan worden verminderd zonder Windows te beschadigen. Voordat u de standaardoptie accepteert, moet u overwegen hoeveel ruimte u in de toekomst voor Windows nodig zult hebben en ook hoeveel ruimte u aan Linux wilt geven. Als je later meer Windows-applicaties gaat installeren, verminder dan de hoeveelheid om te verkleinen tot een acceptabeler niveau.

Krimp volume

Linux-distributies hebben over het algemeen niet veel schijfruimte nodig. Zolang u het volume met 20 gigabyte (GB) of meer verkleint, kunt u Linux naast Windows gebruiken. Het kan echter zijn dat je wat ruimte wilt hebben om meer Linux-applicaties te installeren en je wilt misschien ook ruimte maken voor een gedeelde partitie waar je bestanden kunt opslaan die toegankelijk zijn voor Windows en Linux. Het aantal waarmee u wilt verkleinen, moet worden ingevoerd in megabytes. Een gigabyte is 1024 megabytes, maar als je typt Gigabyte naar Megabyte in Google wordt het weergegeven als 1 gigabyte = 1000 megabytes. Voer het bedrag in waarmee u Windows wilt verkleinen en klik op Krimpen. Het proces is meestal vrij snel, maar het hangt af van de grootte van de schijf die u wilt verkleinen. Als u een partitie van 20 GB wilt maken, voert u 20.000 in. Als u een partitie van 100 GB wilt maken, voert u 100.000 in. U zult merken dat er nu wat niet-gepartitioneerde schijfruimte is. Partitioneer deze ruimte niet. Tijdens de installatie van Linux wordt u gevraagd waar u de distributie wilt installeren en deze niet-gepartitioneerde ruimte wordt de thuisbasis van het nieuwe besturingssysteem.