Skip to content

Hoe u uw stereoluidsprekers voor thuis schoonmaakt

16 de juli de 2021
GettyImages 174750928 58a48cc35f9b58819cc45552 5bd8c2274cedfd00264695bd

Wat te weten

 • Houten kasten: probeer Howard Orange Oil Wood Polish, Murphy’s Oil Soap of iets dergelijks. Vinyl/overig: warm water en een mild reinigingsmiddel.
 • Reinig de buitenkant voorzichtig met een zachte, schone doek. Luidsprekerroosters: verwijder voorzichtig een stofzuigerslang met een stofborstelbevestiging en gebruik deze.
 • Luidsprekerconussen: Gebruik een blikje perslucht en een kleine borstel. Terminal: Koppel alle kabels los; stofzuigen en gebruik Q-Tips om vuil te verwijderen.

Dit artikel bespreekt de juiste materialen en reinigingsmiddelen die u kunt gebruiken om uw stereoluidsprekers veilig schoon te maken, inclusief de kasten, roosters, luidsprekerconussen en aansluitingen.

De beste materialen voor het reinigen van luidsprekers

Zoek voordat je begint met schoonmaken uit waar de kasten van zijn gemaakt, ongeacht het type of formaat van de luidspreker. Luidsprekerkasten zijn gemaakt van verschillende soorten grenen, esdoorn, eiken, berken, kersen, walnoten en meer. De kast kan zijn geverfd of gebeitst hout, waardoor deze zijn natuurlijke uitstraling kan vertonen. Of het kan worden behandeld met vernis, lak, polyurethaan of was, die de neiging heeft om te pronken met een glanzende of satijnachtige glans.

Als je niet weet waar de speakerkast van gemaakt is, raadpleeg dan de producthandleiding of de website van de fabrikant voor informatie. De fabrikant kan oplossingen of sprays voorstellen die de materialen niet negatief beïnvloeden. Als u de buitenkant kent, kunt u bepalen welk type reinigings- en afwerkingsoplossingen u het beste kunt gebruiken. Het type hout is van belang als een reiniger of olie voor een bepaald materiaal is. Multiplex en MDF reageren anders op vloeistoffen (meer absorberend) dan echt hout. Kies niet iets te hards dat bestaande was of afwerking zou kunnen verwijderen. Hoewel de luidspreker misschien niet beschadigd is, kan het resultaat zijn dat hij er niet zo goed uitziet als voorheen. Gebruik ook geen reinigingsmiddel voor hout als de luidspreker een in vinyl gewikkelde (vinyl kan eruitzien als echt hout) of gelakte buitenkant heeft. Gebruik geen glas-, keuken-, bad- of allesreinigers. Kies degene die ideaal zijn voor de kast en deze niet beschadigen. Enkele over het algemeen veilige suggesties voor hout zijn Howard Orange Oil Wood Polish, Murphy’s Oil Soap of iets dat bedoeld is voor houten meubels. Anders is de beste gok voor basisreiniging van het oppervlak om warm water te gebruiken gemengd met een mild reinigingsmiddel (zoals Dawn afwasmiddel). Als je wat meer kracht nodig hebt om hardnekkig vuil of plakkerige vlekken te verwijderen, voeg dan wat zuiveringszout toe aan het mengsel. Als het gaat om het afwerken van de buitenkant na het reinigen, bepaalt de materiaalsoort of je olie moet gebruiken om te conditioneren of lak om te beschermen. Oliën zijn doorgaans beter te gebruiken met echt hout (en soms houtfineer), en sommige oliën zijn gemaakt met bepaalde houtsoorten in gedachten. Een vernis kan ideaal zijn voor multiplex, MDF, vinyl of laminaat, omdat het fungeert als een coating bovenop (ook ideaal voor het opbouwen van meerdere lagen). Er zijn ook olie- en lakmengsels die het beste van twee werelden bieden.

Reinig de buitenkasten van de luidspreker

Gebruik schone, pluisvrije en zachte doeken op de luidsprekers, zoals een katoenen of microvezeldoek. Een oud katoenen t-shirt werkt ook goed (snijd het in bruikbare stukken). Vermijd papieren handdoeken, omdat deze kleine ongewenste vezels of deeltjes op oppervlakken achterlaten. Gebruik ook twee reinigingsdoeken om de luidsprekers schoon te maken (een voor nat en een voor droog). Bij het wegvegen van stof is alleen de droge doek voldoende. Maar voor alles wat grimmiger is, gebruik beide. Hier is een efficiënte en effectieve manier om uw luidsprekerkasten schoon te maken:

 1. Bevochtig de natte doek zodat deze een beetje vochtig is met de reinigingsvloeistof naar keuze en breng deze vervolgens aan op een onopvallende plek (zoals de achterkant van de luidsprekerkast, naar de onderkant toe) om te testen. Als er na een paar minuten geen negatieve reactie op het oppervlak van de luidspreker is, kun je veilig doorgaan. Doe eerst de reiniger op de doek en gebruik daarna de stof om het oppervlak af te vegen. Op deze manier houdt u controle over hoeveel reiniger wordt gebruikt (spaarzaam wordt aanbevolen) en waar het wordt aangebracht. Voeg indien nodig reinigingsmiddel toe aan de doek.

 2. Begin met één kant van de luidspreker en reinig het oppervlak voorzichtig met de natte doek. Veeg met de richting van de nerf mee, of de buitenkant van de kast nu van echt hout of houtfineer is. Hierdoor blijft het uiterlijk na verloop van tijd behouden. Als de luidspreker geen nerven vertoont (het oppervlak is bijvoorbeeld gelamineerd of in vinyl gewikkeld), gebruik dan lange, vloeiende bewegingen.

 3. Wanneer u klaar bent met de ene kant, veegt u alle resterende resten weg. Als u uw eigen zeepmengsel gebruikt, veegt u de oppervlakken opnieuw af met gewoon water. Droog vervolgens de zijkant volledig af met de droge doek. Laat geen overtollige vloeistoffen in het hout, fineer, multiplex of MDF trekken. Dit kan de kast vervormen en beschadigen.

 4. Blijf aan elke kant van de luidsprekerkast werken, inclusief de boven- en onderkant. Houd rekening met naden of scheuren, omdat deze plekken vloeistof en resten kunnen verzamelen. Wattenstaafjes met wattenstaafjes zijn over het algemeen veilig en handig voor kleine ruimtes of moeilijk bereikbare plaatsen op apparatuur.

 5. Als u klaar bent met schoonmaken, brengt u een beschermende laag olie of vernis aan. Gebruik dan een aparte schone doek en volg de instructies van het product.

Reinig de luidsprekerroosters

Luidsprekerroosters bedekken de drivers (de kegelvormige delen die bewegen om geluid te produceren) en beschermen tegen voorwerpen en de ophoping van stof. Grillmateriaal is vaak een delicate stof, vergelijkbaar met kousen en panty’s. Sommige luidsprekers hebben metalen roosters die geperforeerd kunnen zijn in een wafel-, dambord- of stippendesign. Stoffen roosters kunnen aan frames worden bevestigd, die meestal met een zachte ruk loskomen. Wees voorzichtig bij het hanteren en reinigen van grills, vooral als u niet zeker weet hoe ze zijn bevestigd of niet kunnen worden verwijderd. Raadpleeg de producthandleiding om de beste manier te vinden om de grills schoon te maken. Ga als volgt te werk om de luidsprekerroosters schoon te maken:

 1. Begin bij de bovenhoeken en maak de pinnen los met uw vingertoppen. Zodra de bovenkant is losgelaten, volg je naar beneden en doe je hetzelfde met de onderste hoeken. Als het frame met schroeven is vastgezet, verwijdert u de schroeven en wrikt u het frame van de luidspreker af. Beschadig geen siliconen of rubberen pakkingen (indien aanwezig) en trek niet te hard aan het frame en draai het ook niet als het eenmaal los is. Het is gemakkelijk om kunststof roosters te buigen of krom te trekken.

 2. Leg de grill of het frame op een vlakke ondergrond en gebruik een stofzuigerslang met een stofborstel om het stof te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger (vooral een krachtige stofzuiger) niet aan de stof trekt en uitrekt. Als je geen stofborstelopzetstuk hebt, houd dan één vinger over het open uiteinde van de slang en stofzuig in gelijkmatige bewegingen.

 3. Als het materiaal hardnekkig vuil of vuil bevat, maakt u een katoenen of microvezeldoek nat met een mengsel van warm water en een mild schoonmaakmiddel. Schrob vervolgens het vuil met cirkelvormige bewegingen en werk voorzichtig terwijl u bezig bent. Spoel het gebied af met een doek en gewoon water en laat het vervolgens drogen.

 4. Als de luidspreker een verwijderbare metalen of plastic grill heeft, reinig deze (voor- en achterkant) met een zeepsop in de gootsteen of het bad. Spoel het vervolgens af met water en droog het volledig af met een zachte katoenen handdoek.

 5. Nadat de grill grondig is schoongemaakt en gedroogd, plaatst u deze terug op de luidspreker. Vergeet niet om eventuele schroeven te vervangen.

Soms zijn roosters niet ontworpen om veilig en efficiënt te worden verwijderd. Als de stoffen roosters van uw luidspreker niet loskomen, reinigt u het materiaal met een pluizenroller of een blikje perslucht. Als je voorzichtig bent, kun je een stofzuiger gebruiken met een slangopzetstuk. Voor niet-verwijderbare metalen of plastic roosters moeten de stofzuiger en de perslucht los stof en vuil verwijderen. Als u de grilloppervlakken met een natte doek moet afvegen, gebruik dan spaarzaam met vloeistof en droog ze grondig af.​

Reinig de luidsprekerconussen

Luidsprekerconussen (de tweeters, middentonen en woofers) zijn kwetsbaar en gemakkelijk te beschadigen. Er is niet veel kracht voor nodig om een ​​gaatje door een papieren kegel te slaan. Kegels gemaakt van metaal, hout, kevlar of polymeer zijn sterker, maar een bult kan de gevoelige drivers die achter de kegels rusten beschadigen. Gebruik in plaats van een stofzuiger of doek een blikje perslucht (of een luchtbolstofdoek zoals die wordt gebruikt om cameralenzen schoon te maken) en een kleine borstel met lange, zachte haren. Goede penselen zijn onder meer make-upborstels, vingerafdrukborstels, penselen en reinigingsborstels voor cameralenzen. Een afstofstaafje (bijvoorbeeld Swiffer) kan werken, maar de resultaten variëren en u loopt het risico dat u tijdens het vegen in de kegel prikt met de punt. Gebruik de borstel om voorzichtig stof of vuil te verwijderen dat aan een deel van de luidsprekerconus en de bevestigde pakking kleeft. Houd de borstel stevig vast, maar gebruik zachte bewegingen met de minste hoeveelheid druk die nodig is terwijl u beweegt. Gebruik de perslucht of de bulb-stofdoek om de kegel schoon en vrij van deeltjes te blazen terwijl u zich een weg baant. Houd het blikje lucht rechtop en enkele centimeters van de zijkant terwijl u spuit. Blaas stof weg van de kegel, niet erin. Wees twee keer zo zacht bij het poetsen van de tweeters, omdat deze uitzonderlijk delicaat zijn (in vergelijking met de middentonen of woofers). Soms is het veiliger om het borstelen van de tweeters over te slaan en in plaats daarvan de tweeters te besproeien met ingeblikte lucht. Gebruik geen vloeistoffen bij het reinigen van luidsprekerconussen, dit kan leiden tot onbedoelde absorptie of beschadiging. Neem in situaties met sterk bevlekte of vervuilde kegels contact op met de fabrikant voor reinigingsinstructies.

Reinig de luidsprekeraansluitingen

De aansluitingen aan de achterkant van de luidsprekers zijn redelijk robuust, maar de aansluitingen verzamelen zich na verloop van tijd stof en vuil. Zo houdt u de terminals schoon:

 1. Koppel alle aangesloten kabels los (zoals de RCA, luidsprekerkabel en Optical/TOSLINK) en schakel de luidsprekers uit.

 2. Gebruik een stofzuiger met een smal slangopzetstuk om de aansluitingen en naden schoon te maken. Gebruik geen perslucht, omdat hierdoor stof in de luidsprekerhardware kan komen.

 3. Gebruik een schoon, droog wattenstaafje om fijnere deeltjes te verwijderen die zich in en rond veerklemmen, bindpalen, kleine ruimtes, spleten en groeven verzamelen.

 4. Als u een reinigingsvloeistof nodig heeft voor de luidsprekeraansluitingen en -aansluitingen, gebruik dan isopropylalcohol (99%). Hoewel ontsmettingsalcohol kan werken, is het bekend dat het wat residu achterlaat als het verdampt. Gebruik nooit water of schoonmaakmiddelen op waterbasis met luidsprekeraansluitingen.

 5. Droog de klemmen volledig af en sluit de kabels opnieuw aan.

Do’s en don’ts bij het schoonmaken van uw luidspreker

Volg deze tips om schade te voorkomen terwijl u uw luidsprekers schoon houdt:

 • Raadpleeg de handleiding van de luidspreker voor handige reinigingstips. Het kan u veel tijd besparen.
 • Gebruik geen agressieve zeep of chemicaliën om de luidsprekers schoon te maken, omdat deze schade aan de kast of elektronica kunnen veroorzaken.
 • Test elke nieuwe reinigingsoplossing of olie eerst op een onopvallend deel van een luidsprekerkast. Ziet de afwerking op het testvlak er goed uit, dan kun je veilig verder met de rest van de speaker.
 • Gebruik niet te veel vloeistof tegelijk bij het schoonmaken; een beetje gaat een lange weg. Laat de buitenkant niet weken en laat geen resten achter die door het materiaal worden geabsorbeerd.
 • Lees aandachtig de etiketten van alle producten voordat u ze koopt. Zorg ervoor dat wat u van plan bent te gebruiken veilig is voor de materialen van de luidspreker.
 • Gebruik geen oplosmiddelen op houtfineer. Na verloop van tijd kan de oplossing de lijm oplossen die het fineer aan de basis vasthoudt.
 • Neem de tijd bij het schoonmaken van luidsprekers. Haasten of te snel bewegen kan leiden tot ongelukken.
 • Snijd geen hoeken. Door goed voor uw audioapparatuur te zorgen, bent u verzekerd van mooie en langdurige prestaties.