Skip to content

Hoe verborgen bestanden en mappen op Mac te tonen

21 de juni de 2021
GettyImages 514325490 5935d1e85f9b589eb443c62a

Wat te weten

 • Typ bij de opdrachtregelprompt van de terminal standaardwaarden schrijven com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true ; killall Finder.
 • Standaard verbergt macOS kritieke systeembestanden en -mappen om te voorkomen dat ze per ongeluk worden verwijderd of gewijzigd.

In dit artikel wordt beschreven hoe u die verborgen bestanden kunt weergeven en hoe u ze weer kunt verbergen. De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Lion (10.7).

Verborgen bestanden weergeven in macOS

Gebruik de Terminal-toepassing om verborgen bestanden op een Mac weer te geven. De meeste verborgen bestanden zijn besturingssysteem- en configuratiebestanden. Deze mogen niet worden verwijderd of gewijzigd, tenzij u absoluut zeker weet wat ze doen.

 1. Open de Terminal app. Dit doe je door te openen Spotlight en het woord “terminal” in het zoekveld in te voeren. U kunt Terminal ook openen door een Finder-venster te openen en te navigeren naar Toepassingen > Gereedschap > Terminal.

 2. Voer de volgende opdracht in de opdrachtregelprompt van de terminal in: defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true ; killall Finder

  Als u OS X 10.8 of eerder gebruikt, voert u in plaats daarvan deze opdracht in:

  standaardwaarden schrijven com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE ; killall Finder

De opdrachtregels bereiken twee doelen. Het eerste deel verandert de bestandsinstelling om verborgen bestanden weer te geven. Het tweede deel herstart de Finder zodat de bestanden verschijnen. Meestal wilt u deze verborgen bestanden en mappen uit het zicht houden, maar er zijn omstandigheden waarin u ze misschien wilt zien. Malware en virussen kunnen bijvoorbeeld problemen veroorzaken door systeembestanden te wijzigen of belangrijke mappen te hernoemen. In dergelijke gevallen moet u die bestanden handmatig terugzetten, en u kunt dat niet doen als ze onzichtbaar zijn. Houd er rekening mee dat er veel verborgen bestanden en mappen zijn. Als je verborgen bestanden toont en door je bestanden bladert in een Finder-venster, ziet het landschap van de bestandenlijst er heel anders uit.

Bestanden verbergen in macOS

Wanneer u klaar bent met de verborgen bestanden en mappen, is het een goed idee om die bestanden terug te zetten naar hun verborgen staat.

 1. Open de Terminal app. Dit doe je door te openen Spotlight en het woord “terminal” in te voeren in het zoekveld of door een Finder-venster te openen en te navigeren naar Toepassingen > Gereedschap > Terminal.

 2. Voer de volgende opdracht in de opdrachtregelprompt van de terminal in: defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean false ; killall Finder

  Als u OS X 10.8 of eerder gebruikt, voert u in plaats daarvan deze opdracht in: defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE ; killall Finder

Door het proces van het onthullen van verborgen bestanden om te keren, keren de bestanden terug naar een verborgen staat en start de Finder opnieuw om de wijziging weer te geven.

Een woord over de Terminal-app

Terminal gebruiken is als gluren achter de vensters en menu’s van de grafische gebruikersinterface die u gewend bent. Wanneer u een toepassing opent, een USB-flashstation formatteert of uw computer doorzoekt met Spotlight, voert u in wezen Terminal-commando’s uit; het verschil is dat de commando’s zijn geautomatiseerd en een grafische presentatie hebben gekregen om hun bediening gebruiksvriendelijker te maken.