Skip to content

Hoe vertragingen bij videogames gamers ten goede kunnen komen

11 de juni de 2021
image1 8d3e9b1166544e989c4a948ee752fab6

Belangrijkste leerpunten

  • Videogames worden zo ver van tevoren gepland dat de impact van externe verstoringen op hun productiecyclus mogelijk maandenlang niet zichtbaar is.
  • Logistiek gezien was het voor veel ontwikkelingsteams een uitdaging om over te schakelen naar gedistribueerde teams met pandemie.
  • Meer tijd thuis heeft veel nieuwe klanten ertoe aangezet om videogames te spelen, maar sommige bedrijven worstelen met de toegenomen vraag naar benodigdheden en serverruimte.

Veel van de meest verwachte games van 2021 zijn uitgesteld, wat veel spelers kan teleurstellen. In wat een onverwacht rustig jaar voor games zou kunnen zijn, zou dit echter kunnen leiden tot meer remasters en remakes, waardoor klassieke en cultgames weer in de schijnwerpers komen te staan. Enkele van de grootste titels van 2021, zoals die van Amazon Nieuwe wereld, Sony’s Terugkeer, WB Games’ Zweinstein erfenis, Bungies De heksenkoningin uitbreiding voor bestemming 2, en die van Ubisoft Far Cry 6 hebben onlangs hun geplande release-vensters verschoven, sommige tot 2022. Andere, zoals Ubisoft’s remake van The Prince of Persia: The Sands of Time en Paradox Interactive’s Vampire: The Masquerade-Bloodlines 2, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Sommige bedrijven zoals Paradox Interactive hebben projecten geannuleerd. Andere bedrijven, zoals Koei Tecmo, Square Enix en Blizzard, vullen de gaten in hun releaseschema met compilaties, remakes en heruitgaven. “Een vertraagde game is uiteindelijk goed. Een slechte game is voor altijd slecht.” “We leven momenteel in buitengewone omstandigheden”, schreef Colin Johanson, de regisseur van de inmiddels ter ziele gegane heldenschieter van Amazon Game Studios. Smeltkroes, in mei 2020 op de officiële blog van de game. “Ons hele team werkt vanuit huis als gevolg van de aanhoudende COVID-19-situatie… We hebben vrijwel alles moeten aanpassen aan de manier waarop we als team werken om dit mogelijk te maken.”

We willen het allemaal, en we willen het nu

Vertragingen en pogingen om ze te vermijden, zijn een feit van het leven in game-ontwikkeling. Videogames, met name grote projecten zoals massale multiplayer-shooters (Plicht) of open wereld sandboxen (Grand Theft Auto), zijn moeilijker te maken dan spelers vaak beseffen.

Screenshot van Nieuwe Wereld.

Het zijn ingewikkelde projecten met tientallen, zo niet honderden medewerkers, en ze kunnen jaren in ontwikkeling zijn. Als gevolg hiervan nemen sommige bedrijven controversiële “crunch-cultuur”-praktijken over, waarbij ontwikkelaars enorme hoeveelheden overuren maken om hun releasedatums te halen. Aan de andere kant hebben sommige bedrijven, zoals Nintendo en Blizzard, een sterk beleid om de ontwikkeling niet te overhaasten. Nintendo’s Shigeru Miyamoto is beroemd om zijn uitspraak: “Een vertraagd spel is uiteindelijk goed. Een slecht spel is voor altijd slecht.” (Later verduidelijkte hij in een YouTube-interview in 2016 dat “wat ik bedoelde te zeggen is dat als je een game in slechte staat uitbrengt, je er altijd spijt van zult krijgen.”)

Wat blijft er over om naar uit te kijken?

In elk willekeurig jaar is de releasekalender voor videogames meer een reeks hoopvolle suggesties. In 2021 is het meer in beweging dan normaal. Er zijn echter nog een aantal spannende games die niet zijn uitgesteld, zoals such Resident Evil 8, Deathloop, Mario Golf: Super Rush, en Terug 4 Bloed.

Een ding waar je meer van kunt verwachten, naarmate het jaar vordert, zijn meer heruitgaven en compilaties, zoals de onlangs aangekondigde SaGa Frontier, Ninja Gaiden-collectie, en Stubbs de zombie. Het bereiken van de achterste bibliotheek is een bewezen manier waarop grote bedrijven het licht aan kunnen houden, vooral als er nog meer grote projecten tot 2022 worden gedwongen. Vorig jaar was een enorm jaar voor de videogame-industrie, met een omzetstijging van 20% en een enorme uitbreiding van het totale publiek. Gaming als medium is nog nooit zo gezond of zichtbaar geweest. De vraag die door deze vertragingen wordt opgeroepen, is of de industrie het momentum van 2020 kan behouden en de markt kan blijven laten groeien, of dat deze zeepbel onvermijdelijk zal barsten. Voor gamers op de grond betekent dit dat 2021 gemakkelijker voor hun portemonnee moet zijn.