Skip to content

Hoe verwijderde bestanden uit de Prullenbak te herstellen

7 de augustus de 2021
how to restore deleted files from the recycle bin 2624515 4c2bd16de37a483388ce0fdd4845b7d8

Er is een heel belangrijke reden dat Microsoft deze tool de Prullenbak en niet de Shredder—zolang u het niet hebt geleegd, is het gemakkelijk om bestanden terug te zetten vanuit de Prullenbak in Windows. We hebben allemaal per ongeluk bestanden verwijderd of zijn gewoon van gedachten veranderd over de noodzaak van een bepaald bestand of bepaalde map, dus wees niet te streng voor jezelf als je nu twijfelt aan die laatste verwijderactie. Deze stappen moeten van toepassing zijn op alle Windows-besturingssystemen die de Prullenbak gebruiken, inclusief Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en meer.

Hoe verwijderde bestanden uit de Prullenbak te herstellen

0:52

Vereiste tijd: Het herstellen van verwijderde bestanden duurt maar een paar minuten, maar het hangt vooral af van hoe snel u de bestanden kunt vinden die u wilt herstellen en hoe groot ze zijn. Volg deze eenvoudige stappen om verwijderde bestanden uit de Prullenbak terug te zetten naar hun oorspronkelijke locatie op uw computer:

 1. Open de Prullenbak door te dubbelklikken of dubbeltikken op het pictogram op het bureaublad.

  Kun je het niet vinden? Zie de aanwijzingen onderaan de pagina voor hulp.

 2. Zoek en selecteer vervolgens welk(e) bestand(en) en/of map(pen) u wilt herstellen. Om meer dan één bestand of map te selecteren, houdt u de Ctrl toets tijdens het selecteren. Om een ​​reeks items te selecteren, gebruik Verschuiving.

  Schermafbeelding van Windows 10-bureaublad met venster Prullenbak geopend in detailweergave

  Prullenbak toont niet de bestanden in verwijderde mappen die u mogelijk ziet. Houd hier rekening mee als u een bestand waarvan u weet dat u het verwijderd heeft niet kunt vinden—het kan in een map je hebt in plaats daarvan verwijderd. Als u de map herstelt, worden natuurlijk alle bestanden die erin stonden hersteld. Raadpleeg de onderstaande opdrachtregelstappen om te zien welke bestanden zich in een verwijderde map bevinden voordat u deze terugzet. Er is geen door Windows geleverde manier om bestanden te herstellen die zijn verwijderd door de Prullenbak te legen. Als je echt een bestand in Windows hebt verwijderd, kan een programma voor bestandsherstel je misschien helpen ongedaan maken het. Zie Hoe verwijderde bestanden te herstellen voor een begin-tot-eind-zelfstudie over hoe u dit probleem kunt aanpakken.

 3. Merk op Oorspronkelijke locatie van de bestanden die u herstelt, zodat u weet waar ze terecht zullen komen.

  WIndows 10 Prullenbak screenshot met originele locatie in detailweergave

  U ziet deze locatie alleen als u Prullenbak bekijkt in de weergave “details” (u kunt die weergave wijzigen vanuit de Weergave menu).

 4. Klik met de rechtermuisknop of houd de selectie ingedrukt en kies Herstellen.

  Prullenbak-venster in Windows 10 met de optie Herstellen vanuit het contextmenu met de rechtermuisknop

  Een andere manier om de selectie te herstellen is door deze uit de Prullenbak venster en in een map naar keuze. Hierdoor wordt het bestand gedwongen om te worden hersteld waar u maar wilt. Als u de optie Herstellen gebruikt (en ze niet naar buiten sleept), worden alle bestanden teruggezet naar hun eigen respectievelijke locaties. Met andere woorden, u kunt alle bestanden tegelijk herstellen, maar dat betekent niet dat ze naar dezelfde map gaan, tenzij ze natuurlijk uit dezelfde map zijn verwijderd.

 5. Wacht terwijl de Prullenbak de verwijderde bestanden herstelt. De tijd die dit kost, hangt vooral af van het aantal bestanden dat u terugzet en hoe groot ze allemaal zijn, maar uw computersnelheid is hier ook een factor.

 6. Controleer of de bestanden en mappen die u hebt hersteld zich op de locatie(s) bevinden die u in stap 3 hebt getoond, of dat ze zich bevinden waar u ze in stap 4 naartoe hebt gesleept.

 7. U kunt nu afsluiten Prullenbak als u klaar bent met herstellen.

Hoe een specifiek bestand uit een verwijderde map te herstellen

De meeste mensen kunnen waarschijnlijk prima een map herstellen zonder te weten welke bestanden erin staan, maar als je benieuwd bent wat je op het punt staat om het verwijderen ongedaan te maken of als je slechts een geselecteerd bestand of twee uit de verwijderde map wilt herstellen, kun je dat doen met opdrachtprompt.

 1. Opdrachtprompt openen. Een snelle manier om dit te doen is door het dialoogvenster Uitvoeren te openen met WIN+R en voer dan in cmd.

 2. Typ het volgende en druk op Binnenkomen: cd

  type=”code”> De tekst links van het typegebied zou nu moeten lezen C:>.

 3. Typ de volgende tekenreeks en druk vervolgens op Binnenkomen: cd $Recycle.Bin

  type=”code”>

  Opdrachtprompt screenshot met cd/ en cd $Recycle.Bin commando's

  Als je een foutmelding krijgt, probeer dan een ander commando zoals: cd Recycled

  type = “code”> of cd-recycler

  type=”code”> Helaas is de exacte opdracht verschillend in verschillende versies van Windows.

 4. Typ het volgende, gevolgd door Binnenkomen: dir /s

  type=”code”> Alle verwijderde bestanden worden weergegeven in het opdrachtpromptvenster. Als er mappen in de Prullenbak staan, worden die bestanden (en originele bestandsnamen) ook weergegeven.

 5. Zoek de mapnaam. In de opdrachtprompt is de naam voor de map niet dezelfde als die in de Prullenbak wordt weergegeven. Mappen hebben ” Om de juiste map te vinden, bladert u door de opdrachtprompt totdat u een lijst ziet met bestanden waarvan u vermoedt dat ze zich in de map bevinden die u wilt herstellen. U ziet de mapnaam bovenaan dat gedeelte, naast de “Directory” van” lijn.

 6. Type CD, maak een spatie en druk op de Tab toets steeds opnieuw om door alle mappen in de Prullenbak te bladeren. Het punt hier is om degene te vinden die de map vermeldt die u in stap 5 hebt geïdentificeerd. In ons voorbeeld (zie de onderstaande schermafbeelding) eindigt de map op “1002” (het bovenste gedeelte), dus we blijven doorgaan Tab totdat we het vinden.

  Schermafbeelding van de opdrachtprompt met de Windows 10-naam van de map die moet worden hersteld

  Wat u hier doet, is de specifieke map vinden die de daadwerkelijke map bevat die u wilt openen. Met andere woorden, de verwijderde map die u uiteindelijk over een paar stappen ziet, is eigenlijk een submap in de Prullenbak, u merkt het alleen niet in de Prullenbak-map.

 7. druk op Binnenkomen.

 8. Type CD, maak een spatie en gebruik dan de Tab toets opnieuw totdat u de map vindt met de verwijderde bestanden die u wilt identificeren. In de voorbeeldafbeelding heet onze map $R0035T3.

  Schermafbeelding van de opdrachtprompt van Windows 10 met de bestandsnaam van de map die moet worden hersteld

 9. druk op Binnenkomen. Nu bevindt u zich in de map met de verwijderde bestanden die u wilt bekijken.

 10. Type dir en druk op Binnenkomen. Dit onthult de verwijderde bestanden in de verwijderde map.

 11. Gebruik de kopieeropdracht om het verwijderde bestand uit de verwijderde map naar de map van uw keuze te kopiëren. In ons voorbeeld zouden we dit typen omdat we dat BMP-bestand naar de Desktop-map willen kopiëren: kopieer “New Bitmap Image – Copy (2).bmp C:UsersroblefDesktop

  type=”code”>

 12. druk op Binnenkomen. De opdracht is succesvol voltooid als u een “<#> bestand(en) gekopieerd” bericht.

  Schermafbeelding van Windows-opdrachtprompt met kopieeropdracht en bestandsresultaat

 13. Herhaal stap 11 en stap 12 om andere bestanden uit dezelfde map te herstellen.

Het Prullenbakprogramma/pictogram tonen of “zichtbaar maken”

Prullenbak niet hebben om de hele tijd op uw Windows-bureaublad te zitten. Hoewel het zeker een geïntegreerd onderdeel van het besturingssysteem is en dus niet kan worden verwijderd, kan het worden verborgen. Jij, of misschien je computermaker, heeft dit misschien gedaan om het bureaublad een beetje schoner te houden. Het is prima dat het niet in de weg zit, maar dat maakt het natuurlijk moeilijk te gebruiken. Zo toont u de Prullenbak opnieuw als deze verborgen was: Als u ziet Nee pictogrammen op uw bureaublad, moet u alle bureaubladpictogrammen inschakelen. Doe dat door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en naar . te gaan Weergave > Toon de bureaubladiconen.

Windows 10

Open Instellingen bureaubladpictogram via Instellingen > Personalisatie > Thema’s en dan Instellingen bureaubladpictogram (bevindt zich onder Gerelateerde instellingen). Rekening Prullenbak en kies dan OK.

Schermafbeelding van het venster Instellingen bureaubladpictogram in Windows 10, met selectievakje Prullenbak en OK-knop

Zoek Instellingen in Windows 10 door met de rechtermuisknop te klikken of de Start-knop ingedrukt te houden.

Windows 8

Open het Configuratiescherm en zoek naar toon of verberg algemene pictogrammen op het bureaublad. Selecteer die link uit de resultaten en controleer Prullenbaken kies vervolgens OK.

Windows 7 & Vista

Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Personaliseren. Selecteer Bureaubladpictogrammen wijzigen aan de linkerzijde. Rekening Prullenbak en kies dan OK.

Windows XP

Er is geen ingebouwde mogelijkheid om de Prullenbak in Windows XP te verbergen, maar het is mogelijk via een programma genaamd Tweak UI. Als je Windows XP gebruikt maar de Prullenbak niet ziet, komt dat waarschijnlijk omdat dit programma werd gebruikt om het te verbergen, wat je ook kunt gebruiken om het zichtbaar te maken. Als je liever hebt dat de Prullenbak niet op het bureaublad staat, kun je er ook toegang toe krijgen door te zoeken naar prullenbak via Cortana (Windows 10) of de zoekbalk (de meeste andere versies van Windows) en vervolgens het programma openen wanneer het in de lijst met resultaten verschijnt. U kunt de Prullenbak ook starten door start shell:RecycleBinFolder vanaf de opdrachtprompt, of shell:RecycleBinFolder uit het dialoogvenster Uitvoeren, maar die methoden zijn waarschijnlijk alleen nuttig in de meest zeldzame omstandigheden. In sommige versies van Windows, desk.cpl ,5 werkt ook.

Geanimeerde illustratie van een cursor die bestanden uit een prullenbak haalt

Hoe u kunt voorkomen dat Windows bestanden onmiddellijk verwijdert

Als u merkt dat u vaker verwijderde bestanden uit de Prullenbak herstelt dan u waarschijnlijk zou moeten, bestaat de kans dat uw computer is ingesteld om niet u om een ​​bevestiging vragen wanneer u bestanden verwijdert. Als u bijvoorbeeld een bestand in Windows 10 verwijdert en het onmiddellijk naar de Prullenbak gaat zonder u te vragen of u zeker weet dat u het wilt verwijderen, dan wilt u dat misschien wijzigen zodat u de kans krijgt om inspraak Nee als u per ongeluk een bestand of map verwijdert. Om dit te doen, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u het pictogram Prullenbak ingedrukt en selecteert u Eigenschappen. Als er een optie is genaamd Bevestigingsdialoogvenster voor verwijderen weergeven, zorg ervoor dat er een vinkje in het vakje staat, zodat u wordt gevraagd of u zeker weet dat u alle bestanden en mappen die u verwijdert, wilt verwijderen.

Schermafbeelding met de optie om bevestigingsberichten voor verwijderen weer te geven voor de Prullenbak van Windows 10

Optie om het bevestigingsdialoogvenster voor verwijderen weer te geven (Windows 10).
Als Windows onmiddellijk bestanden verwijdert, zelfs als het bevestigingsvenster is ingeschakeld, controleer dan de andere instelling erboven. Wanneer u de Verplaats geen bestanden naar de Prullenbak optie, worden bestanden volledig omzeild door de Prullenbak. Dit betekent dat je het nooit hoeft te legen om schijfruimte vrij te maken, maar het betekent ook dat je iets niet uit de Prullenbak kunt herstellen als je van gedachten verandert over het bewaren ervan. U kunt ook kennis nemen van de Aangepast formaat: instelling om ervoor te zorgen dat deze niet te klein is. Als dat zo is, zal Windows “permanent” bestanden verwijderen als er geen ruimte is in de Prullenbak.