Skip to content

Hoe video’s op je iPhone te bewerken

30 de juli de 2021
edit video iphone 573733fc3df78c6bb063ba98

Als u een iPhone in uw zak heeft, kunt u op vrijwel elk moment fantastisch uitziende video opnemen. Nog beter, er zijn ingebouwde functies die video’s op de iPhone zelf bewerken. Geen extra apps nodig of de video synchroniseren met een computer! De Photos-app die vooraf op de iPhone is geladen, biedt de tools om video te bewerken. Deze functies zijn vrij eenvoudig – ze laten je gewoon je video bijsnijden tot je favoriete secties – maar ze zijn goed voor het maken van een clip om te delen met je vrienden via e-mail of sms, of met de wereld op YouTube. De Foto’s-app is geen professionele videobewerkingstool. U kunt geen geavanceerde functies toevoegen, zoals tekst op het scherm of visuele of geluidseffecten. Als je dat soort functies wilt, zijn de andere apps die aan het einde van het artikel worden besproken, de moeite van het bekijken waard. Wilt u de videosnelheid wijzigen? Leer hoe u video op een iPhone kunt versnellen (en vertragen). De instructies in dit artikel zijn geschreven met iOS 12, maar de videobewerkingsfunctie is aanwezig in elke versie vanaf iOS 6 en hoger. Sommige specifieke stappen kunnen verschillen in andere versies van iOS, maar de kernconcepten zijn hetzelfde.

Vereisten om video’s op iPhone te bewerken

Elk modern iPhone-model kan video’s bewerken. In feite kan elke iPhone sinds 2009 video bewerken (ervan uitgaande dat je iOS 6 of hoger gebruikt en dat is tegenwoordig vrijwel iedereen). Het enige wat je nodig hebt is je iPhone en wat video!

Hoe video op een iPhone te bewerken

0:55 Om een ​​video op de iPhone te bewerken, heb je een video nodig. Neem wat video op met de Camera-app die bij de iPhone wordt geleverd (of video-apps van derden). Lees dit artikel voor instructies over het gebruik van de Camera-app om video op te nemen. Zodra je een video hebt, volg je deze stappen:

 1. Als u zojuist de video hebt opgenomen met Camera, tikt u op het vak in de linkerbenedenhoek en gaat u verder met stap 4. Als u een eerder gemaakte video wilt bewerken, tikt u op de Foto’s app om het te starten.

 2. In Foto’s, tik je op de video die je wilt bewerken. Als je het niet kunt vinden in iOS 12, tik je op de Albums onderaan uw scherm, scroll naar de Mediatypen sectie, en kies Videos.

  In eerdere iOS-versies tik je gewoon op Albums en tik vervolgens op de Videos album.

 3. Tik op de video die je wilt bewerken om deze te openen.

  Schermafbeelding van de Foto's-app op iOS 12 iPhone 8 Plus met een video die wordt gekozen om te bewerken

 4. Kraan Bewerking in de bovenhoek.

  Knop Bewerken in iOS 12 Foto's-app op een iPhone 8 Plus

 5. Een tijdlijnbalk onder aan het scherm toont elk frame van je video. Om de video te bewerken, tikt u op een van de uiteinden van de tijdlijnbalk en houdt u deze vast (kijk naar de witte balken aan elk uiteinde van de balk).

  Bewerkingsbalk in iOS 12 Foto's-app op een iPhone 8 Plus

 6. Sleep een van de uiteinden van de balk (die nu geel zou moeten zijn) om de delen van de video die je niet wilt opslaan weg te knippen. Het gedeelte van de video dat in de gele balk wordt weergegeven, is wat u opslaat. In de Foto’s-app kun je alleen doorlopende segmenten van de video opslaan. Je kunt geen middengedeelte uitknippen en het begin en einde van de video aan elkaar naaien.

 7. Als je tevreden bent met je selectie, tik je op Klaar. Als je van gedachten verandert en je selecties wilt verwijderen (maar de video toch wilt opslaan), tik je op Annuleren.

  Knop Gereed na het bewerken van een video in de Foto's-app van iOS 12 op een iPhone 8 Plus

 8. In iOS 12 verschijnt een menu met twee opties: Opslaan als nieuwe clip en Annuleren. Kiezen Opslaan als nieuwe clip. Hiermee wordt de bijgesneden versie van de video opgeslagen als een nieuw bestand op je iPhone en blijft het origineel ongewijzigd. Op die manier kunt u ernaar terugkeren om later andere bewerkingen uit te voeren.

  Knop Opslaan als nieuwe clip in bewerkingsproces in de app Foto's van iOS 12 op een iPhone 8 Plus

  In eerdere versies van iOS was de optie om Origineel bijsnijden beschikbaar was, waardoor alles wat je uit de originele video hebt geknipt permanent wordt.

 9. De bewerkte video staat nu in je Foto albums als een aparte video. Je kunt het nu bekijken en delen.

Bewerkte video’s delen vanaf uw iPhone

Als u op het actievak (het pictogram met de pijl en het vierkant) onderaan tikt van het scherm terwijl u naar uw video kijkt, moet u de volgende opties hebben om uw video te delen:

 • AirDrop: Deel de video draadloos rechtstreeks met een andere gebruiker in de buurt met een Apple-apparaat via AirDrop. Tik gewoon op de naam en foto van de persoon naar wie je het wilt sturen.
 • Bericht: Als u Bericht kiest, wordt de video geïmporteerd in de Berichten-app en kunt u de video als tekstbericht verzenden.
 • Mail: Kies Mail om de video te importeren in de ingebouwde Mail-app. Adresseer de e-mail zoals elke andere e-mail en verzend deze.
 • YouTube: Deel je nieuwe video op YouTube door op die knop te tikken. Wanneer u dat doet, formatteert uw iPhone automatisch de video voor die site en plaatst deze op uw account (hiervoor moet u natuurlijk een YouTube-account hebben).

Andere iPhone-apps voor videobewerking

De Foto’s-app is niet je enige optie voor het bewerken van video op de iPhone. Enkele andere apps die u kunnen helpen bij het bewerken van video’s op uw iPhone zijn:

 • iMovie: Apple’s iOS-versie van zijn veelzijdige en krachtige desktop iMovie-programma. Kies visuele effecten, voeg tekst op het scherm toe en voeg muziek toe. Vrij
 • Magisto: Deze app past intelligentie toe om automatisch een bewerkte video voor je te maken. Het voegt ook visuele thema’s en muziek toe. Gratis, met in-app aankopen
 • splitsing: Deze editor, nu eigendom van GoPro, geeft je aparte tracks voor video en audio om complexere video’s te maken. Voeg tekst op het scherm, gesproken tekst en animaties toe. Gratis, met in-app aankopen
 • Videotheek: Voeg audio, voice-overs, tekst op het scherm (inclusief geanimeerde tekst) en speciale effecten zoals slow motion, fast motion en omgekeerde video toe in deze app. Gratis, met in-app aankopen.

Video’s bewerken met iPhone-apps van derden

Vanaf iOS 8 staat Apple toe dat apps functies van elkaar lenen. In dit geval betekent dat dat als je een videobewerkingsapp op je iPhone hebt die deze optie ondersteunt, je functies van die app kunt gebruiken in de videobewerkingsinterface in Foto’s. Hier is hoe:

 1. Kraan Foto’s om het te openen.

 2. Selecteer de video die je wilt bewerken.

 3. Kraan Bewerking.

 4. Tik onderaan het scherm op de pictogram met drie stippen in de cirkel.

  Pictogram met drie stippen om andere videobewerkings-apps op je iPhone te vinden

 5. In het menu dat verschijnt, kun je een andere app kiezen, zoals iMovie, die zijn functies met je kan delen.

 6. De functies van die app verschijnen op het scherm. In dit voorbeeld zegt het scherm nu iMovie en geeft je de bewerkingsfuncties van die app. Gebruik ze hier en sla je video op zonder Foto’s te verlaten.