Skip to content

Hoe vind ik een camera met een snelle sluitertijd?

11 de augustus de 2021
Canon D80 review 57d805ad5f9b589b0a87ec8c 5c7d71c246e0fb0001edc8b2

Het vinden van een camera met een snelle sluitertijd is eigenlijk vrij eenvoudig. De meeste digitale camera’s op consumentenniveau kunnen opnamen maken met sluitertijden tot 1/1000ste van een seconde, wat voldoende snel is om de actie van een bewegend onderwerp te stoppen. Kijk gewoon in de specificaties van de camera om het sluitertijdbereik te vinden.

Als je een snellere sluitertijd nodig hebt, overweeg dan om te upgraden naar een DSLR-camera (digitale spiegelreflex) die sluitertijden biedt die meer dan 1/1000e van een seconde kunnen bedragen. Geavanceerde snelheden zijn perfect voor het maken van foto’s met speciale effecten, zoals het vastleggen van de plons van een druppel water.

Uitdagingen en tips

Als je eenmaal je camera hebt, wordt het een uitdaging om hem met de snelste sluitertijd te fotograferen. Bij de meeste point-and-shoot-camera’s wordt de sluitertijd automatisch ingesteld op basis van de opnameomstandigheden. U kunt de camera “helpen” bij het selecteren van een korte sluitertijd door Sluiterprioriteit te selecteren in de instellingen van uw camera of door de modusdraaiknop te gebruiken. Sommige standaardcamera’s bieden dit type instelling echter niet. Om te zien of uw camera een optie voor sluiterprioriteit heeft, bekijkt u de menu’s op het scherm en ziet u welke soorten instellingen beschikbaar zijn. Als uw camera een modusdraaiknop heeft, moet een modus voor sluiterprioriteit (soms vermeld als Tv) worden vermeld. Een andere optie is om de scènemodus van je camera in te stellen op Sport om de camera te dwingen een korte sluitertijd te gebruiken. Je kunt ook proberen de continu-opnamemodus van je camera te selecteren, die hem vertelt om in korte tijd meerdere foto’s achter elkaar te maken. Met geavanceerde DSLR-camera’s kunt u instellingen, zoals sluitertijd, handmatig regelen. DSLR-camera’s zijn echter gericht op meer geavanceerde gebruikers en zijn veel duurder dan point-and-shoot-camera’s. Investeer wat tijd in het bestuderen van de gebruikershandleiding om deze correct te leren gebruiken.

Snellere opties

Als je een sluitertijd wilt die langer is dan de standaard 1/1000ste van een seconde, zijn er opties, maar je zult uiteindelijk veel meer geld uitgeven dan je zou doen voor een camera met vaste lens of een DSLR op instapniveau. Sommige camera’s kunnen opnamen maken met sluitertijden tot 1/4000ste of 1/8000ste van een seconde. Dergelijke high-end sluitertijden zijn niet echt nodig voor alledaagse fotografie, maar ze kunnen handig zijn bij speciale soorten fotografie. Als u bijvoorbeeld wilt fotograferen met een wijd open diafragma in fel zonlicht, met veel licht dat de lens binnenvalt, kunt u met een extreem korte sluitertijd de hoeveelheid licht die op de beeldsensor valt, beperken, wat resulteert in een goed belichte foto. Evenzo vinden fotografen die snelle actie fotograferen, zoals motorsporten, meestal dat 1/1000ste van een seconde niet snel genoeg is om de actie goed te bevriezen. DSLR’s kunnen dit soort foto’s met gemak aan. Als je nog hogere snelheden dan 1/8000ste van een seconde nodig hebt, ben je waarschijnlijk gedegradeerd tot een speciale high-speed camera in plaats van een digitale camera die is gemaakt voor alledaagse fotografie.