Skip to content

Hoe VR politiegeweld kan helpen verminderen

24 de juni de 2021
GettyImages 825571 79dcc1985fce4f6abe3f86dfcaa4ccd4

Belangrijkste leerpunten

  • Virtual reality is een steeds populairdere manier om politieagenten de-escalatietactieken aan te leren om geweld te voorkomen.
  • De politie van Sacramento werkt eraan om de geleerde lessen op te nemen in haar trainingscurriculum, aangezien de politie in het hele land te maken krijgt met een groeiende verontwaardiging over politiegeweld.
  • Sommige experts zeggen dat er geen onafhankelijk peer-reviewed onderzoek is waaruit blijkt dat VR politiegeweld kan verminderen.

Politiediensten in het hele land wenden zich steeds meer tot virtual reality om agenten te trainen in de-escalatietactieken, maar sommige experts betwijfelen of de maatregel effectief zal zijn. De politie van Sacramento is een wetshandhavingsinstantie die virtual reality gebruikt om echte politie-ontmoetingen na te bootsen. De afdeling probeert de geleerde lessen op te nemen in haar trainingscurriculum, aangezien de politie in het hele land te maken krijgt met een groeiend protest over politiegeweld. “VR-training vermindert geweld door onderdompeling en overbelichting”, zei James Deighan, de oprichter van virtual reality en gamingbedrijf Mega Cat Studios, in een e-mailinterview. “Niets komt dichter bij echte ervaringen dan high-fidelity VR. Het lijdt geen twijfel dat de meest impactvolle training voortkomt uit ervaring.”

Alternatieven voor schieten aanleren

Politiechef Daniel Hahn van Sacramento erkende in een recent interview aan CNN dat zijn afdeling te maken heeft met racisme in het verleden. Maar hij zei dat simulators kunnen helpen officieren te trainen om andere tactieken te gebruiken dan schieten in ontmoetingen. De afdeling Sacramento is verre van het enige politiebureau dat virtual reality-simulators gebruikt. De politie van New York City gebruikt bijvoorbeeld actieve schiettraining, waarbij headsets voor virtual reality worden gebruikt.

In tegenstelling tot de VR-training van sommige andere organisaties, kunnen NYPD-medewerkers schieten met echte wapens, en acteurs kunnen beide kanten spelen om onvoorspelbaarheid toe te voegen. “Virtual reality is het eerste digitale formaat dat het lichaam ertoe aanzet te geloven dat de ervaring echt is.” Ohio University lanceerde onlangs een virtual reality-trainingsprogramma voor politieagenten in afgelegen gebieden. Het is bedoeld om het gebruik van geweld te verminderen en de-escalatietechnieken aan te leren. Afstand, kleine populaties en lage budgetten vormen vaak een belemmering voor wetshandhavers en gemeenschappen in de Appalachian-regio die training en ontwikkeling zoeken, zei John Born van de Ohio University in een persbericht. “Vertrouwen en veiligheid zijn even belangrijk en van cruciaal belang voor wetshandhaving, evenals voor de mensen die worden bediend”, zegt Born, die eerder als kolonel van de Ohio State Highway Patrol heeft gediend. “Het kan moeilijk zijn om effectieve training en informatie te geven in een gebied met geografische en resource-uitdagingen.” Leiders op het gebied van wetshandhaving uit de hele Appalachen werken als een adviesgroep om de ontwikkeling van de inhoud van het programma te helpen, zodat het zo realistisch en praktisch mogelijk wordt.

Het initiatief hoopt uiteindelijk levens te redden, aangezien wetshandhavers mensen in crisis anders benaderen vanwege hun opleiding. “Zoals we op nationaal niveau zien, is de focus van de-escalatie in de politieopleiding niet voldoende benadrukt”, zei luitenant Tim Ryan van de Ohio University Police Department, lid van de adviesgroep, in het persbericht. “We hopen dat dit initiatief kan helpen die leemte op te vullen.” Virtual reality-training is nuttig voor de politie omdat het de training realistischer kan maken dan voorheen mogelijk was. “Virtual reality is het eerste digitale formaat dat het lichaam ertoe aanzet te geloven dat de ervaring echt is”, zei Amir Bozorgzadeh, de CEO van virtual reality-trainingsbedrijf Virtuleap, in een e-mailinterview. “Het is niet alleen een cognitieve ervaring, maar ook een emotionele en ervaringsgerichte.”

Virtual reality-ontwikkelingsbedrijf Vicon heeft verschillende klanten die zijn motion capture-technologie gebruiken voor reconstructie van plaats delict of om realistische activa zoals digitale karakters te creëren voor deze politie-interacties. “Het gebruik van virtual reality in een professionele ontwikkelingsomgeving met wetshandhaving wint veel terrein”, zei Tim Massey, productmanager bij Vicon, in een e-mailinterview. “De afgelopen jaren hebben we doorbraken in VR-training gezien in zowel zakelijke werkplekken als risicovolle omgevingen, zoals mijnbouwmuren waar mijnwerkers virtueel kunnen trainen om het risico op letsel in het echte leven te verminderen.”

VR is een onbewezen oplossing

Niet iedereen is ervan overtuigd dat VR het antwoord is. Lon Bartel, de opleidingsdirecteur van VirTra, een bedrijf dat gebruikmaakt van krachtsimulators en de-escalatiescenario-training voor wetshandhavingsinstanties, zei in een e-mailinterview dat er geen onafhankelijk collegiaal getoetste onderzoeken zijn die aantonen dat VR kan verminderen politie geweld. “Er zijn een aantal geweldige toepassingen van VR voor training wanneer je lineaire processen leert, maar mensen zijn veel complexer”, voegde hij eraan toe. “De gemakkelijkste manier voor de meesten om dit te begrijpen, is dat we allemaal weten dat non-verbale communicatie van cruciaal belang is; menselijke interacties zijn vaak belangrijker dan de woorden die we gebruiken. Ik kan dat niet vastleggen met een computergegenereerd beeld.”