Skip to content

Hoe werken auto-ontdooiers?

2 de juli de 2021
171340135 56a1046f3df78cafdaa7e262 49f9033c94884aeca9297be8ad01ef6b

Als je leert autorijden, krijg je zoveel meer dan de nominale vrijheid die natuurlijk voortvloeit uit de combinatie van vier wielen en een open weg. Je wordt ook binnengeleid in een wereld die is gebouwd op een gedeelde beeldtaal die totaal vreemd lijkt voor iedereen die zijn hele leven als voetganger heeft doorgebracht. Naast eenvoudige concepten die culturele en continentale grenzen overschrijden, zoals rode achthoeken die ‘stoppen’ betekenen, moet elke bestuurder de gestileerde pictogrammen kunnen herkennen voor zaken als grootlicht en controlelampjes, en u weet dat wanneer u niets kunt zien door de voorruit als gevolg van ijs of mist, reikt u naar een kleine knop die is versierd met een reeks kronkelende lijnen en een boog of een rechthoek. Iedereen weet wat die kleine pictogrammen betekenen: druk op deze knop, wacht even, en misschien krijg je geen ongeluk omdat je niet door je voorruit kunt kijken. Maar hoe bereiken ze zo’n prestatie precies?

Soorten auto-ontdooiers

Ongeacht de specifieke naam die u gebruikt – ontdooier, defogger, demister of iets anders – er zijn eigenlijk maar twee verschillende apparaten die u kunt activeren door op een van die kleine kronkelige knoppen te drukken. Het eerste type gebruikt het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) van uw voertuig om lucht (meestal zowel ontvochtigd als warm) te blazen op mistig of bevroren glas, en de andere ontwasemt en ontdooit via het mechanisme van resistieve verwarming.

Hoe werken primaire auto-ontdooiers?

Ontdooiers die gebruikmaken van het HVAC-systeem van een voertuig, worden soms “primaire” ontdooiers of ontdooiers genoemd, omdat ze zijn ontworpen om de voor- en zijruiten schoon te maken, en ze werken volgens twee hoofdprincipes. Om ijs dat zich op de voorruit heeft opgehoopt te smelten, zorgt het activeren van een primaire ontdooier ervoor dat het HVAC-systeem frisse lucht aanzuigt, deze door de verwarmingskern van het voertuig voert en de warme lucht vervolgens door de ventilatieopeningen in het dashboard leidt zodat deze de voorruit raakt en zijruiten. Naast het ontdooien van ramen, kunnen deze primaire systemen ook “ontwasemen” door condensatie van het binnenoppervlak van de ramen te verwijderen. Om dit te bereiken, zal een ontdooier van de voorruit doorgaans lucht door het airconditioningsysteem laten gaan om er vocht uit te verwijderen. Wanneer deze ontvochtigde lucht een beslagen voorruit raakt, kan deze veel vocht opnemen en de condens effectief verwijderen. Natuurlijk kan warme lucht ook meer vocht vasthouden dan koude lucht, wat primaire ontdooiers zo effectief maakt wanneer deze twee systemen samenwerken. Hoewel het ook mogelijk is om dezelfde basisvochtverwijdering te bereiken door de condensatie fysiek weg te vegen, kan dit vegen achterlaten die verblinding kunnen veroorzaken en het soms moeilijk maken om door de voorruit te kijken.

Hoe werken secundaire auto-ontdooiers?

Ontdooiers die geen gebruik maken van het HVAC-systeem van een auto, worden soms “secundaire” systemen genoemd, omdat ze zijn ontworpen om dingen als achterruiten en spiegels te ontdooien. Deze systemen gebruiken doorgaans draadroosters en resistieve verwarming om het glasoppervlak fysiek op te warmen, waardoor ijs effectief kan smelten en condens kan worden verwijderd. Achterruitontdooiers gebruiken meestal op het oppervlak gemonteerde roosters die gemakkelijk herkenbaar zijn door ernaar te kijken, terwijl verwarmde spiegels meestal interne draden hebben die u niet kunt zien. Beide systemen gebruiken echter hetzelfde basismechanisme van resistieve verwarming. Wanneer u het systeem activeert, wordt er een elektrische stroom op het draadrooster geplaatst en de weerstand van het rooster zorgt voor warmteontwikkeling.

Hoe ontwase je een voorruit zonder primaire ontdooier?

Als uw auto airconditioning heeft, maar geen knop heeft die u kunt indrukken om de voorruit automatisch te ontdooien en te ontwasemen, kunt u dezelfde taak handmatig uitvoeren:

  1. Start uw auto en zet de verwarming aan.

  2. Zet de kachel op de hoogste stand. Het veranderen van de ventilatiekiezer naar de ventilatieopeningen op het dashboard die naar de voorruit wijzen, helpt de voorruit te ontdooien, maar het opwarmen van de lucht in de auto is de belangrijkste factor bij het ontwasemen.

  3. Wijzig de HVAC-circulatie-instelling om lucht van buiten aan te zuigen.

  4. Zet uw airconditioning aan.

  5. Zet de ramen een beetje open.

Aftermarket auto-ontdooiers

Aangezien OEM-systemen gebruik maken van zowel primaire als secundaire ontdooiers, zijn er ook aftermarket-vervangingen en alternatieven beschikbaar voor beide niches. In het bijzonder kunnen achterontdooiers in roosterstijl worden gerepareerd met geleidende verf en lijmmaterialen, of worden afgeschraapt en volledig worden vervangen door aftermarket-ontdooiroosters. Hoewel er geen directe vervanging bestaat voor primaire ontdooiers, werken 12V-autoontdooiers via hetzelfde basismechanisme als OEM HVAC-ontdooiers. Deze apparaten kunnen gewoon niet hetzelfde luchtvolume opwarmen als een traditioneel HVAC-systeem, maar ze werken nog steeds door warme lucht naar een beslagen of bevroren voorruit te leiden, en ze zijn in sommige gevallen een levensvatbaar alternatief voor een kapotte ontdooier.