Skip to content

Hoe werken dashcams en zijn ze nodig?

2 de augustus de 2021
dash camera 57d5ca313df78c58335c4402

Hoewel het technisch mogelijk is om vrijwel elk opnameapparaat als dashcamera te gebruiken, zijn er een aantal redenen waarom je zou moeten overwegen om een ​​speciaal gebouwde dashcam te kopen in plaats van samen iets te hacken. Er zijn eigenlijk een handvol belangrijke factoren die dash-camera’s onderscheiden van andere draagbare en draagbare opnameapparaten; die allemaal dashboardcamera’s gemakkelijker en handiger maken dan de andere alternatieven. Je zult misschien nooit een video zien van iemands band die wegvliegt, een medebestuurder die zijn voertuig in brand steekt bij het tankstation, of een meteoor die op de aarde valt, maar een goed opgestelde dashcam kan erg handig zijn.

Hoe werkt een dashboardcamera?

Om echt te zien wat speciaal gebouwde dashboardcamera’s onderscheidt van apparaten voor algemene doeleinden, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe dashcams eigenlijk werken. In tegenstelling tot opnameapparatuur voor algemene doeleinden, zijn dashboardcamera’s meestal eenvoudige zaken die vaak mooie toeters en bellen missen, zoals aan / uit-schakelaars en opnamebedieningen ten gunste van keiharde prestaties, dag in dag uit. In feite bestaat een prototypische dashboardcamera uit slechts een handvol basiscomponenten:

  • Een videocamera: Dit is het enige dat elke dashcam nodig heeft. De camera legt de actie vast.
  • Vast bedrade voedingsingangen: Je kunt een op batterijen werkende dashcam in je auto gebruiken als je dat echt wilt, maar dan moet je je zorgen maken dat je hem eruit haalt om hem op te laden. Sluit hem rechtstreeks aan op het elektrische systeem van uw voertuig of steek hem in de sigarettenaansteker en u bent klaar.
  • Ingebouwde of verwijderbare solid-state opslagmedia: Het is prima om een ​​dashcam te gebruiken die een ingebouwd geheugen heeft, maar het is beter als het geheugen verwijderbaar is. Kies een dashcam die micro SD-kaarten accepteert en bespaar jezelf wat kopzorgen.

Functie volgt vorm in het geval van dashboardcamera’s, dus je kunt waarschijnlijk een redelijk goed idee krijgen van hoe ze werken door naar die schaarse lijst met componenten te kijken. Zonder een aan/uit-schakelaar is een dashboardcamera meestal aangesloten op een circuit dat alleen heet is als de contactsleutel in de start- of run-stand staat. Voor extra veiligheid en een klein risico dat uw batterij leeg raakt, kunt u de camera ook aansluiten op een circuit dat altijd warm is. Zonder enige vorm van opnamebediening zijn dashboardcamera’s meestal ontworpen om continu op te nemen wanneer ze worden ingeschakeld. Anderen hebben een beveiligingsoptie om alleen op te nemen wanneer ze beweging waarnemen. Met dat in gedachten kunt u zien hoe deze simplistische apparaten zijn ontworpen om automatisch in te schakelen en te beginnen met opnemen elke keer dat er met een auto wordt gereden, zonder dat er enige input of interactie van de bestuurder nodig is. Dit staat in contrast met draagbare opnameapparaten voor algemene doeleinden. Hoewel je vrijwel elk opnameapparaat als dashcam kunt gebruiken, moet je het elke keer dat je in je auto stapt aanzetten en instellen om op te nemen. Als je je een scenario voorstelt waarin het je op een dag ontglipt en je toevallig een ongeluk krijgt, dan zou het gemakkelijk moeten zijn om de aantrekkingskracht van een speciaal gebouwd apparaat te zien.

Wat gebeurt er als de opslag vol raakt?

Als je ooit een draagbaar opnameapparaat hebt gebruikt, zoals een mobiele telefoon, digitale camera of iets anders, dan heb je waarschijnlijk gezien wat er gebeurt als het opslagmedium vol raakt. Het apparaat stopt meteen met opnemen en je moet ruimte vrijmaken of een nieuwe geheugenkaart plaatsen als je wilt blijven opnemen. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat dit een groot probleem zou zijn met dashboardcamera’s. Ze nemen op altijd, dus je zou verwachten dat ze vrij snel vol raken. Zelfs als je een enorme SD-kaart gebruikt voor opslag, zal deze uiteindelijk vol raken, toch? En wie wil er tijdens het rijden met geheugenkaarten spelen. Dit is eigenlijk het andere gebied waar een speciaal gebouwde dashboardcamera de neiging heeft om echt te schitteren in vergelijking met de alternatieven. In tegenstelling tot opnameapparaten voor algemene doeleinden, is een dashboardcamera meestal ontworpen om automatisch de oudste bestanden op de opslagmedia te overschrijven als de media vol raken. Dit is een functie die zou zijn vreselijk als het rechtstreeks in een digitale camera of een iPhone is ingebakken, omdat het per ongeluk iets kan verwijderen dat u echt wilde behouden, maar het werkt uitstekend voor bewakings- en sousveillance-apparaten.

Bestaan ​​er levensvatbare alternatieven voor dashboardcamera’s?

Als u geen camera wilt aansluiten op het elektrische systeem van uw auto, of als u er gewoon geen kunt betalen, dan zijn er haalbare alternatieven. Het is belangrijk om te onthouden dat deze alternatieven niet de gemaksfuncties hebben die zijn ingebouwd in dashboardcamera’s, maar dat kan een afweging zijn waarmee u bereid bent om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld apps die van je iPhone, Android-apparaat of een andere smartphone een dashboardcamera kunnen maken, hoewel dit nog steeds geen echte ‘instel-en-vergeten’-oplossingen zijn. In de meeste gevallen moet u uw telefoon monteren wanneer u in de auto stapt, de app openen en deze vervolgens activeren wanneer u begint te rijden. De enige plaats waar de beste dashcam-apps net zo goed werken als speciale hardware, is dat ze zijn ontworpen om automatisch oud beeldmateriaal te overschrijven als de opslag vol raakt. Je kunt ook een ander opnameapparaat gebruiken, zoals een camcorder of een GoPro, maar dan heb je te maken met zaken als een stroombron, niet vergeten het apparaat aan te zetten en zelfs handmatig geheugenkaarten uit te schakelen.