Skip to content

Hoe Windows 10 te verwijderen

8 de augustus de 2021
windows 10 5a257e1e4e46ba001a99c158

Als je je computer hebt geüpgraded naar Windows 10 en sindsdien hebt besloten dat je het niet leuk vindt, kun je de pc terugzetten naar het vorige besturingssysteem. Hoe u Windows 10 verwijdert, hangt echter af van hoeveel tijd er is verstreken sinds u bent overgestapt. Als het binnen 10 dagen is, maakt een Go Back-optie het gemakkelijk om terug te keren naar Windows 8.1 of zelfs Windows 7. Als het langer is geweest, of als de installatie schoon was en geen upgrade, is het een beetje ingewikkelder. Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows 7. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Voordat u een downgrade naar Windows 7 of teruggaat naar Windows 8.1, moet u een back-up maken van alle persoonlijke gegevens die u op uw Windows 10-computer hebt. Onthoud dat het niet belangrijk is of die gegevens wel of niet kunnen worden hersteld tijdens het herstelproces. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van taken als deze.

Hoe maak je een back-up van je gegevens

Er zijn veel manieren om een ​​back-up van gegevens te maken voordat u Windows 10 verwijdert. U kunt uw bestanden handmatig kopiëren naar OneDrive, naar een extern netwerkstation of een fysiek back-upapparaat zoals een USB-station. Nadat u uw oudere besturingssysteem opnieuw hebt geïnstalleerd, kunt u die bestanden terug naar uw computer kopiëren. Je kunt ook de back-uptool van Windows 10 gebruiken als je wilt, maar wees voorzichtig als je dit als de zool back-up optie. U kunt compatibiliteitsproblemen tegenkomen met een ouder besturingssysteem terwijl u probeert te herstellen. Daarnaast wilt u wellicht een back-up maken van de programma-installatiebestanden voor de toepassingen die u wilt blijven gebruiken. Toepassingen van derden worden niet opnieuw geïnstalleerd tijdens het herstelproces. Als u ze van internet hebt gedownload, bevinden de uitvoerbare bestanden zich mogelijk in uw map Downloads. U kunt de programmabestanden echter altijd opnieuw downloaden. Mogelijk hebt u ook oudere programma’s op dvd’s, dus zoek die op voordat u doorgaat. Als een van deze programma’s een productsleutel nodig heeft, zoek die dan ook op. Zoek ten slotte uw Windows-productsleutel. Dit is de sleutel voor Windows 7 of 8.1, niet voor Windows 10. Dit staat op de originele verpakking of in een e-mail. Het kan op een sticker op de achterkant van uw computer staan. Als u het niet kunt vinden, overweeg dan een gratis productsleutelzoekprogramma.

Hoe terug te keren naar een vorig besturingssysteem binnen 10 dagen na installatie

Windows 10 houdt je oude besturingssysteem 10 dagen na installatie op de harde schijf, zodat je terug kunt gaan naar Windows 7 of downgraden naar Windows 8.1. Als u zich binnen die periode van 10 dagen bevindt, kunt u via Instellingen terugkeren naar dat oudere besturingssysteem. Ga als volgt te werk om de optie Ga terug naar Windows te lokaliseren en te gebruiken:

 1. Open Instellingen. (Dit is het tandwielpictogram in het menu Start.)

 2. Selecteer Update en beveiliging.

  Update en beveiliging in Windows-instellingen

 3. Selecteer Herstel.

  Herstel in Windows Update-instellingen

 4. Selecteer een van beide Ga terug naar Windows 7 of Ga terug naar Windows 8.1, zoals van toepassing.

 5. Volg de aanwijzingen om het herstelproces te voltooien.

Als u de optie Teruggaan niet ziet

Als u de optie Ga terug niet ziet, kan het zijn dat de upgrade meer dan 10 dagen geleden heeft plaatsgevonden, dat de oudere bestanden zijn gewist tijdens een schijfopruimingssessie of dat u een schone installatie hebt uitgevoerd in plaats van een upgrade. Een schone installatie wist alle gegevens op de harde schijf, dus er is niets om naar terug te keren. Als dit het geval is, volgt u de stappen in de volgende sectie.

Windows 10 verwijderen en een ander besturingssysteem opnieuw installeren

Als de Go Back-optie niet beschikbaar is, moet je wat harder werken om je oude besturingssysteem terug te krijgen. Zoals eerder opgemerkt, moet u eerst een back-up maken van al uw bestanden en persoonlijke mappen. Wees hier waakzaam; wanneer u deze stappen uitvoert, zet u ofwel uw computer terug naar de fabrieksinstellingen of installeert u een schone kopie van uw vorige besturingssysteem. Er zullen geen persoonlijke gegevens (of programma’s van derden) op de machine staan ​​nadat u klaar bent. Die gegevens moet je zelf terugzetten. Nadat u een back-up van uw gegevens hebt gemaakt, besluit u hoe u de installatie van het vorige besturingssysteem gaat uitvoeren. Als u weet dat er een partitie op uw computer is met een fabrieksimage, kunt u die gebruiken. Helaas is er misschien geen manier om dat te weten totdat u de hier beschreven stappen volgt. Anders (of als u het niet zeker weet), moet u uw installatie-dvd of herstel-dvd vinden, of een USB-station maken met de installatiebestanden voordat u begint. Om uw eigen installatiemedia te maken, downloadt u de schijfkopie voor Windows 7 of Windows 8.1 en slaat u die op uw Windows 10-computer op. Gebruik vervolgens de Windows USB/DVD Download Tool om de media te maken. Dit is een wizard en leidt u door het proces. Met een back-up van uw gegevens en installatiebestanden bij de hand:

 1. Open Instellingen.

  Het Windows 10 Start-menu met Instellingen gemarkeerd

 2. Ga naar Update en beveiliging.

  Update en beveiliging in Windows-instellingen

 3. Klik Herstel.

  Herstel in Windows Update-instellingen

 4. Onder de Geavanceerde opstart sectie, selecteer de Nu opnieuw opstarten knop. Uw pc zal opnieuw opstarten en opstarten vanaf een schijf of apparaat (zoals een USB-station).

  De knop "Nu opnieuw opstarten"

 5. Selecteer Een apparaat gebruiken.

 6. Navigeer naar de fabriekspartitie, het USB-station of het dvd-station, indien van toepassing.

 7. Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie te voltooien.