Skip to content

Hoe Windows Vista te versnellen

20 de juli de 2021
windows on off command 580730945f9b5805c23bf59f

Als u ongebruikte functies in Windows Vista uitschakelt, wordt uw computersysteem sneller. Sommige functies van Vista zijn normaal gesproken niet handig voor thuisgebruikers. Als u deze functies niet gebruikt, laadt het Windows-systeem programma’s die u niet nodig hebt en verbruikt het systeembronnen – namelijk geheugen – die beter voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. In de volgende stappen worden veel van deze functies uitgelegd, hoe ze werken en vooral hoe u ze kunt uitschakelen als u ze niet nodig hebt. Nadat u deze wijzigingen in uw systeem hebt aangebracht, meet u de verbetering van de prestaties van uw systeem. Als uw computer nog steeds niet zo snel is als u denkt dat hij zou moeten zijn, kunt u ook proberen de visuele effecten in Vista te verminderen, waardoor er minder middelen nodig zijn voor afbeeldingen in Windows. Als je nog steeds geen verschil ziet, zijn er nog een paar methoden om de snelheid van je computer te verbeteren. Vanaf april 2017 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows Vista. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Eerste stappen: Ga naar het Configuratiescherm van Windows

De meeste van de onderstaande functies zijn toegankelijk via het Configuratiescherm van Windows. Volg voor elk deze eerste stappen om de lijst met functies te bereiken:

 1. Selecteer Begin.

 2. Selecteer Controlepaneel > Programma’s.

  1626765438 128 Hoe Windows Vista te versnellen Programma’s” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-17″ >

 3. Selecteer Windows-onderdelen in-of uitschakelen.

  Windows-onderdelen in-of uitschakelen

 4. Gebruikersaccount controle toestemming kan vragen. Selecteer Doorgaan met.

  UAC die het uitvoeren van Windows-functies bevestigt

 5. Ga naar een functie hieronder en voltooi de stappen om deze uit te schakelen.

Nadat u een functie hebt uitgeschakeld, wordt u gevraagd uw computer opnieuw op te starten. Het opnieuw opstarten van uw computer zal waarschijnlijk enige tijd in beslag nemen, aangezien Windows het onderdeel verwijdert. Nadat de computer opnieuw is opgestart en terugkeert naar Windows, zou u enige snelheidsverbetering moeten opmerken.

Internet-afdrukclient

Internet-afdrukclient is een hulpprogramma waarmee gebruikers documenten via internet naar elke printer ter wereld kunnen afdrukken met behulp van het HTTP-protocol en vastgestelde machtigingen. Misschien wilt u deze functie behouden als u wereldwijd afdrukt of als u afdrukservers op een zakelijk netwerk gebruikt. Als u echter alleen printers gebruikt die zijn aangesloten op computers in uw lokale netwerk, zoals een gedeelde printer die is aangesloten op een andere computer in uw huis, heeft u deze functie niet nodig. Om deze functie uit te schakelen, volgt u de stappen bovenaan dit artikel en voert u vervolgens de volgende aanvullende stappen uit:

 1. Schakel het vinkje uit Internet-afdrukclient.

  Internet-afdrukclient

 2. Selecteer OK. Het kan even duren voordat Windows de functie heeft uitgeschakeld.

  OK selecteren om Internet Print Client te verwijderen

 3. Selecteer Herstarten. Als u wilt blijven werken en later opnieuw wilt opstarten, selecteert u Later opnieuw opstarten.

  Kiezen om opnieuw op te starten om wijzigingen te voltooien

Optionele componenten voor tablet-pc

Optionele componenten voor tablet-pc is een functie die verschillende aanwijsapparaten mogelijk maakt die specifiek zijn voor een tablet-pc. Het voegt toe of verwijdert accessoires zoals het Tablet PC Input Panel, Windows Journal en het Knipprogramma. Als u niet zonder het Knipprogramma kunt of als u een tablet-pc heeft, behoudt u deze functie. Anders kunt u het uitschakelen. Voer de volgende procedure uit om deze functie uit te schakelen:

 1. Schakel het vinkje uit Optionele componenten voor tablet-pc.

  Optionele componenten voor tablet-pc

 2. Selecteer OK. Het kan even duren voordat Windows de functie heeft uitgeschakeld.

  De verwijdering van Table PC-functies bevestigen

 3. Selecteer Herstarten. Als u wilt blijven werken en later opnieuw wilt opstarten, selecteert u Later opnieuw opstarten.

  Kiezen wanneer opnieuw moet worden gestart

Schakel vervolgens deze functie uit in het paneel Services – u kunt dit vóór of na het opnieuw opstarten van uw computer uitvoeren:

 1. Selecteer Begin.

  Vista Start-knop

 2. Type Diensten in Start met zoeken en druk op Enter.

  Zoeken naar diensten

 3. Selecteer Doorgaan met als Gebruikersaccount controle verschijnt.

  UAC bevestigen voor het uitvoeren van Services

 4. Zoek en dubbelklik in de lijst met opdrachten Invoerservices voor tablet-pc’s.

  Invoerservices voor tablet-pc's

 5. Op de Opstarttype, selecteer Gehandicapt.

  Tabletinvoerservices uitschakelen

 6. Selecteer OK.

  Het uitschakelen van Tablet Input Services bevestigen

Windows-vergaderruimte

Windows Meeting Space is een programma dat realtime peer-to-peer-samenwerking, bewerken en delen van bestanden via een netwerk mogelijk maakt, evenals een vergadering maken en externe gebruikers uitnodigen om eraan deel te nemen. Het is een geweldige functie, maar als je het niet gebruikt, kun je het net zo goed uitschakelen:

 1. Schakel het vinkje uit Windows-vergaderruimte en selecteer OK.

  Windows Meeting Space uitschakelen

 2. Selecteer Herstarten. Als u wilt blijven werken en later opnieuw wilt opstarten, selecteert u Later opnieuw opstarten.

  Herstart opties

ReadyBoost

ReadyBoost is een functie die Windows moest versnellen door informatie tussen het werkgeheugen en een flashstation te cachen. In feite kan het een computer vertragen. Een betere oplossing is om de juiste hoeveelheid werkgeheugen voor uw computer te hebben. Voer de volgende procedure uit in Services om deze functie uit te schakelen:

 1. Selecteer Begin.

  Vista Start-knop

 2. Type Diensten in Start met zoeken en druk op Enter.

  Zoeken naar diensten

 3. Zoek en dubbelklik in de lijst met opdrachten ReadyBoost.

  ReadyBoost-instelling in Services

 4. Op de Opstarttype, selecteer Gehandicapt, en dan OK.

  ReadyBoost uitschakelen in Services

Windows Foutrapportageservice

Windows Error Reporting Service is een vervelende service die een gebruiker waarschuwt telkens wanneer Windows een fout ervaart in zijn eigen processen of met andere programma’s van derden. Als je alles wilt weten over elk klein ding, bewaar het dan. Anders kunt u deze functie uitschakelen. Voer de volgende procedure uit in Services om deze functie uit te schakelen:

 1. Selecteer Begin.

  Vista Start-knop

 2. Type Diensten in Start met zoeken en druk op Enter.

  Zoeken naar diensten

 3. Zoek en dubbelklik in de lijst met opdrachten Windows Foutrapportageservice.

  Windows Foutrapportage-instelling in Services

 4. Selecteer op de Opstarttype vervolgkeuzemenu en selecteer Gehandicapt. Klik OK.

  Windows Foutrapportageservice uitschakelen

Windows DFS-replicatieservice en externe differentiële component

Windows DFS Replication Service is een hulpprogramma waarmee gebruikers gegevensbestanden tussen twee of meer computers op hetzelfde netwerk kunnen repliceren of kopiëren en ze gesynchroniseerd kunnen houden, zodat dezelfde bestanden zich op meer dan één computer bevinden. Remote Differential Component is een programma dat DFS-replicatie helpt sneller te werken door alleen gewijzigde of verschillende bestanden tussen computers te verzenden. Dit proces bespaart tijd en bandbreedte omdat alleen de gegevens worden verzonden die verschillen tussen de twee computers. Als u deze functies gebruikt, bewaar ze dan. Als u ze niet gebruikt, kunt u ze uitschakelen:

 1. Schakel de selectievakjes naast next uit Windows DFS-replicatieservice en Differentiële component op afstand. druk op OK bevestigen.

  Instellingen voor differentiële compressie op afstand

 2. Selecteer Herstarten. Als u wilt blijven werken en later opnieuw wilt opstarten, selecteert u Later opnieuw opstarten.

  Herstart opties

Gebruikersaccountbeheer (UAC)

Gebruikersaccountbeheer (UAC) is een beveiligingsfunctie die een computer beter moet beschermen door de gebruiker om bevestiging te vragen telkens wanneer een actie wordt uitgevoerd. Deze functie is niet alleen vervelend, maar het verspilt ook veel tijd aan het stoppen van processen die geen bedreiging vormen voor de computer – daarom heeft Windows 7 een veel kleinere versie van UAC. U kunt UAC alleen in- of uitschakelen voor Vista Home Basic en Home Premium. Het is jouw keuze: Computerbeveiliging is erg belangrijk, maar je hebt andere keuzes; bijvoorbeeld Norton UAC en andere hulpprogramma’s van derden. We raden af ​​om UAC uit te schakelen, maar we raden wel aan om een ​​alternatief te gebruiken. Als u echter ook niet wilt, kunt u de Windows UAC als volgt uitschakelen:

 1. Selecteer Begin.

  Vista Start-knop

 2. Selecteer Controlepaneel > Gebruikersaccounts en veiligheid familie > Gebruikersaccounts.

  Gebruikersaccounts in Windows Vista

 3. Selecteer Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen.

  Gebruikersaccounts in Windows Vista

 4. Selecteer Doorgaan met bij de UAC-prompt.

  UAC-prompt bevestigen

 5. Schakel het selectievakje uit Gebruik Gebruikersaccountbeheer (UAC) om uw computer te beschermen.

  UAC uitschakelen in Windows Vista

 6. Selecteer OK.

  Het uitschakelen van UAC bevestigen

 7. Selecteer Nu opnieuw opstarten en start uw computer opnieuw op.

  Selecteren wanneer opnieuw moet worden opgestart om wijzigingen door te voeren