Skip to content

Hoe worden bits gebruikt in digitale fotografie?

17 de juli de 2021
photo print 56e0102d3df78c5ba054ebe0

Bits worden in computers gebruikt als kleine stukjes informatie die zijn samengevoegd tot een taal die de gebruiker kan lezen. Net zoals bits de basisinformatieblokken op uw computer zijn, worden ze in digitale fotografie gebruikt om een ​​afbeelding vast te leggen. Bit staat voor “binair apparaat” en verwijst naar het kleinste stukje informatie. Het heeft een waarde van 0 of 1. In digitale fotografie wordt 0 toegewezen aan zwart en 1 aan wit.

Hoe bits kleur opnemen

Gebruikers van digitale beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop zijn bekend met bitafbeeldingen met verschillende waarden. De veel voorkomende 8-bits afbeelding heeft 256 beschikbare tonen, variërend van 00000000 (waardenummer 0, of zwart) tot 11111111 (waardenummer 255, of wit).

Merk op dat er acht getallen in elk van die reeksen zijn. Dit komt omdat 8 bits gelijk zijn aan 1 byte, en 1 byte kan 256 verschillende toestanden (of kleuren) vertegenwoordigen. Door de combinatie van die enen en nullen in de bitreeks te veranderen, kan de computer daarom een ​​van de 256 kleurvarianten maken (2^8e macht, waarbij 2 afkomstig is van de binaire code van 1s en 0s).

Felgekleurde lampen

8-bits, 24-bits en 12- of 16-bits begrijpen

JPEG-afbeeldingen worden vaak 24-bits afbeeldingen genoemd. Dit komt omdat dit bestandsformaat tot 8 bits aan gegevens kan opslaan in elk van de drie kleurkanalen (RGB of rood, groen en blauw). Hogere bitsnelheden zoals 12 of 16 worden in veel DSLR’s gebruikt om een ​​dynamischer kleurenbereik te creëren. Een 16-bits afbeelding kan 65.653 niveaus van kleurinformatie hebben (2^16e macht) en een 12-bits afbeelding kan 4.096 niveaus hebben (2^12e macht). DSLR’s gebruiken de meeste tonen op de helderste stops, waardoor er maar heel weinig tonen overblijven voor de donkerste stops (waar het menselijk oog het gevoeligst is). Zelfs een 16-bits afbeelding heeft bijvoorbeeld slechts 16 tonen om de donkerste stop in de foto te beschrijven. De helderste stop heeft in vergelijking 32.768 tonen!

Over het afdrukken van zwart-witafbeeldingen

De gemiddelde inkjetprinter werkt ook op de 8-bits schaal. Als u zwart-witafbeeldingen afdrukt op uw inkjet, stel deze dan niet in om alleen met zwarte inkt af te drukken (afdrukken in grijstinten). Dit is een geweldige manier om inkt te besparen bij het afdrukken van tekst, maar het levert geen goede fotoafdruk op.

Zwart-wit foto

De gemiddelde printer heeft één, misschien twee zwarte inktcartridges en drie kleurencartridges (in CMYK). De computer verzendt de gegevens van een af ​​te drukken afbeelding met die 256 kleurvarianten. Als u alleen op de zwarte inktcartridges zou vertrouwen om dat bereik te verwerken, zouden de details van de afbeelding verloren gaan en zouden verlopen niet correct worden afgedrukt. Het kan simpelweg geen 256 varianten produceren met een enkele cartridge. Hoewel de zwart-witfoto een afwezigheid van kleur is, vertrouwt deze nog steeds op die zeer verfijnde 8-bits kleurkanalen om alle verschillende tonen van zwart, grijs en wit te vormen. Als u een fotograaf bent, is deze afhankelijkheid van kleurkanalen belangrijk om te begrijpen als u een digitale foto wilt met het uiterlijk van een zwart-witfoto die met film op papier is gemaakt.