Skip to content

Home-audiosystemen: een gids voor beginners

23 de juni de 2021
McIntosh Soho III MT5 Stereo system a 9494141062104974a1820ee1e29bb019

U hoeft geen audiofiel te zijn om een ​​uitstekend audiosysteem voor thuis te hebben. Laten we eens kijken wat je nodig hebt om een ​​luisterervaring te krijgen die verder gaat dan een smartphone met oordopjes, Bluetooth of een ander type draadloze luidspreker.

Waarom stereo?

Stereo biedt een luisterervaring waarbij geluiden over twee kanalen worden geplaatst om een ​​podium te creëren. Bij het mixen van muziek worden sommige geluiden links en andere rechts van een primaire luisterpositie geplaatst. Geluiden die in zowel het linker- als het rechterkanaal zijn geplaatst (zoals zang) komen van een fantoomcentrumkanaal tussen de linker- en rechterluidsprekers.

Wat u nodig heeft voor een stereosysteem voor thuis

Een home-audio-stereosysteem kan worden voorverpakt of samengesteld uit afzonderlijke componenten met de volgende kernfuncties:

 • Stereo versterker of ontvanger: Dient als een hub om inhoudsbronnen en luidsprekers aan te sluiten en te bedienen.
 • Sprekers: Stereosystemen hebben twee luidsprekers nodig, één voor het linkerkanaal en één voor het rechterkanaal.
 • bronnen: Bronnen bieden toegang tot muziekinhoud. Op systemen met een geïntegreerde versterker zijn bronnen extern en moeten ze worden aangesloten. Als het systeem een ​​ontvanger heeft, heeft deze een ingebouwde tuner en in sommige gevallen Bluetooth of internetstreaming. Andere bronnen moeten worden aangesloten.

Voorverpakte stereosystemen

Als je een informele luisteraar bent, een kleine kamer hebt of een beperkt budget hebt, kan een compact voorverpakt systeem de juiste keuze zijn. Het biedt alles wat je nodig hebt (inclusief een versterker, radiotuner, ontvanger en luidsprekers) om naar muziek te luisteren.

Denon DT-1 minisysteem

Extra functies zijn onder meer een ingebouwde cd-speler, extra ingangen voor het aansluiten van een of meer externe bronapparaten en Bluetooth om muziek draadloos van uw smartphone naar het systeem te streamen. Een nadeel van dit systeem is echter dat deze systemen mogelijk niet voldoende vermogen of goed genoeg luidsprekers hebben om een ​​grote kamer geluid van hoge kwaliteit te bieden.

Stel uw eigen systeem samen

U kunt een systeem samenstellen met behulp van een afzonderlijke ontvanger of geïntegreerde versterker, luidsprekers en bronapparaten. Dit type systeem biedt flexibiliteit voor uw voorkeuren en budget, omdat u de componenten en luidsprekers kunt kiezen die u wilt.

Onkyo TX-8220 Stereo-ontvanger Voor- en achteraanzicht

Die grotere flexibiliteit kan ertoe leiden dat uw systeem meer ruimte in beslag neemt dan een voorverpakt systeem, en dat uw kosten toenemen terwijl u aanpast en upgradet.

Kernfuncties van de stereo-ontvanger

Een stereo-ontvanger heeft de volgende kenmerken:

 • Versterker: Ondersteunt een tweekanaals (stereo) luidsprekeropstelling.
 • AM/FM-tuner: Voor het luisteren naar lokale radiostations.
 • Analoge audio-ingangen: Voor het aansluiten van compatibele bronapparaten.

Extra stereo-ontvanger verbindingsopties

De aansluitmogelijkheden die u op een stereo-ontvanger kunt vinden, zijn onder meer:

 • Phono-ingang: Deze ingangen zijn aanwezig op de meeste stereo receivers om een ​​platenspeler aan te sluiten.
 • Digitale audio-aansluitingen: Met digitale optische en coaxiale audio-ingangen hebt u toegang tot audio van geselecteerde cd-spelers en de meeste dvd- en Blu-ray-spelers, kabel- en satellietdecoder en tv’s.
 • A/B-luidsprekeraansluitingen: Maakt de aansluiting van vier luidsprekers mogelijk. Luisteren naar surround sound wordt echter niet ondersteund. B-luidsprekers spiegelen de hoofdluidsprekers en halen stroom uit dezelfde versterkers. De helft van het vermogen gaat naar elk paar luidsprekers. De A/B-luidsprekeroptie maakt het mogelijk om naar dezelfde audiobron in een tweede kamer te luisteren of biedt meer dekking in een grote kamer.
 • Zone 2: Bepaalde stereo-ontvangers hebben een Zone 2-uitgang, die een stereosignaal levert aan een tweede locatie en externe versterkers vereist. Zone 2 maakt het mogelijk om verschillende audiobronnen af ​​te spelen op een primaire en tweede locatie.
 • Subwoofer-uitgang: Bij bepaalde stereo-ontvangers kan een subwoofer worden aangesloten.

Een 2.1-kanaals opstelling is een stereosysteem met een subwoofer.

 • Draadloze multiroom-audio: Bepaalde stereo-ontvangers omvatten platforms zoals MusicCast (Yamaha), DTS Play-Fi en Sonos (Onkyo/Integra), waardoor muziek draadloos naar compatibele luidsprekers kan worden verzonden.
 • Ethernet of Wi-Fi: Ethernet en Wi-Fi bieden toegang tot muziekstreamingservices en netwerkopslagapparaten voor audio.
 • Bluetooth: Indien meegeleverd, kunt u draadloos muziek streamen vanaf compatibele smartphones en tablets.
 • USB: Via een USB-poort kunt u naar muziek luisteren vanaf flashdrives en draagbare harde schijven.
 • Video-aansluitingen: Bepaalde ontvangers hebben video-aansluitingen. Dit kunnen analoog (composiet) of HDMI zijn die alleen signaaldoorgifte bieden. Stereo-ontvangers voeren geen videoverwerking of opschaling uit.

Onkyo TX-8270 2-kanaals netwerk stereo-ontvanger

Luidsprekertypes en plaatsing

Luidsprekers zijn er in verschillende soorten en maten, en plaatsing is essentieel. Als je weinig ruimte hebt, zijn boekenplankluidsprekers misschien het beste. Overweeg vloerstaande luidsprekers voor een grote kamer, zeker als de receiver geen subwooferuitgang heeft.

Cerwin Vega VE-serie en LG Tall Boy-luidsprekers

Het is het beste om de luidsprekers ongeveer zes tot acht voet uit elkaar te plaatsen (ongeveer drie tot vier voet van het midden van een voormuur) of in een hoek aan de voorkant. Plaats speakers echter niet plat tegen een muur of hoek. Je hebt ruimte nodig tussen de speaker en de muur of hoek. Sprekers mogen niet recht naar voren gericht zijn. Luidsprekers moeten in de richting van de primaire luisterplek (de sweet spot) worden geplaatst, wat de beste balans in de geluidsrichting oplevert.

Opties voor alleen audio-bron

Sommige audiobronnen die u op een stereo-ontvanger of versterker kunt aansluiten, zijn onder meer:

 • Draaitafel: Er kan voorzien zijn in een phono-aansluiting met een aarde- of analoge lijnaansluiting.

Als een platenspeler een USB-uitgang heeft, is dat voor aansluiting op een pc, ondersteund door aanvullende software.

 • CD Speler: CD-spelers bieden analoge audio-aansluitingen en sommige bieden analoge, digitale optische en coaxiale audio-aansluitingen.
 • Cassettedeck: Een audiocassettedeck kan worden aangesloten op een stereo-ontvanger met behulp van analoge audio-aansluitingen.
 • TV: Als uw tv een audio-uitgang heeft, kunt u deze aansluiten op een stereo-ontvanger voor tv-geluid.
 • Netwerk audiospeler: Een netwerkaudiospeler heeft toegang tot muziek van streamingdiensten en muziek die is opgeslagen op pc’s en mediaservers. Bluetooth en USB zijn praktisch voor ontvangers die deze functies niet hebben. Analoge en digitale audio-aansluitingen zijn aanwezig.
 • Mediaserver: Als een stereo-ontvanger een netwerkverbinding heeft, kan deze muziek afspelen vanaf een mediaserver (NAS of pc) zonder verbinding met een externe netwerkaudiospeler.

Opties voor audio-/videobron

Een stereo-ontvanger met analoge of HDMI-video-doorvoer maakt de aansluiting van videobronnen mogelijk, zoals:

 • Dvd-, Blu-ray- en Ultra HD-spelers
 • Mediastreamers (Roku, Chromecast, Fire TV en Apple TV)
 • Kabel- en satellietdozen
 • videorecorders

Zorg ervoor dat alle video-aansluitingen op de stereo-ontvanger compatibel zijn met de video-aansluitingen van de bron.

Stereosysteem versus surroundgeluid

Sommige mensen hebben een stereo-installatie voor muziek en een apart surround sound-systeem voor tv- en filmweergave. U kunt echter ook thuisbioscoopontvangers gebruiken voor het luisteren naar stereomuziek, aangezien ze bijna allemaal een tweekanaals (stereo) luistermodus hebben. Hierdoor worden alle luidsprekers uitgeschakeld, behalve de linker- en rechtervoorluidsprekers.

2.1 versus 5.1-kanaals luidsprekerplaatsing – Dolby Labs

Thuisbioscoopontvangers kunnen ook stereosignalen verwerken voor distributie naar vijf of meer kanalen met behulp van Dolby ProLogic II, IIx, DTS Neo:6 of andere audioverwerking. Het zorgt voor meer meeslepende muziek, maar verandert het karakter van de originele muziekmix.

Het komt neer op

Overweeg het volgende voordat u in uw portemonnee grijpt:

 • Kritisch versus informeel luisteren: Of u nu een kritische of informele luisteraar bent, probeer een demo van het systeem of de componenten die u overweegt. Als het bij de dealer niet goed klinkt, klinkt het thuis ook niet goed.
 • Kleine of grote kamer: Als je een kleine kamer hebt, kan een compact systeem voldoende zijn. Als je een grote kamer hebt, zorg er dan voor dat je keuze de ruimte kan vullen met een bevredigend geluid.
 • Muziek versus tv en films luisteren: Als u een stereosysteem wilt gebruiken voor tv- en filmgeluid naast het luisteren naar muziek, overweeg dan een systeem waarmee u een subwoofer kunt aansluiten en video-doorvoerverbindingen biedt.

Als je vooral een tv- en filmkijker bent en alleen terloops naar muziek luistert, overweeg dan een soundbar of home theater receiver en een set surround speakers.

Stereosysteemkosten versus prestaties

Breng wat u wilt in evenwicht met uw budget. Je hoeft geen high-end stereo receiver te kopen. Zorg er echter voor dat degene die u koopt alle functies en verbindingsopties heeft die u nodig hebt of in de toekomst wilt gebruiken. Stereo-ontvangers beginnen zo laag als $ 120 en gaan op tot meer dan $ 1.000. Houd ook deze tips in gedachten:

 • Laat u niet verleiden door de specificaties van het uitgangsvermogen van de versterker.
 • U hoeft geen fortuin uit te geven aan kabels en snoeren. Pas op voor luidsprekerdraden van 1,8 meter die $ 100 of meer kosten.
 • Ga er niet vanuit dat een paar luidsprekers van $ 2.000 twee keer zo goed zal klinken als een paar luidsprekers van $ 1.000. Naarmate de prijzen stijgen, is er vaak slechts een stapsgewijze toename van de kwaliteit. Er zijn uitstekende, dure luidsprekers. Sommige redelijk geprijsde luidsprekers bieden echter superieure prestaties voor de prijs.