Skip to content

Home Theater A/V-verbindingen: verdwijnende opties

10 de juli de 2021
onky tx nr787 analog video connections xxx 5c2e888446e0fb00011c6da3

In een thuisbioscoopopstelling moet je alles aansluiten om het correct te laten werken. De kabels en draden bieden meerdere manieren om oude en nieuwe componenten met elkaar te verbinden. Met het versnelde tempo van de verandering van analoog naar digitaal, is er een trend ontstaan ​​die de mogelijkheid om oudere componenten aan nieuwe te koppelen onder druk zet. Fabrikanten van consumentenelektronica hebben verschillende legacy-verbindingen geëlimineerd van thuisbioscoopcomponenten die al jaren of zelfs decennia worden gebruikt, waardoor het praktische gebruik van oudere, maar nog steeds functionerende apparaten die uitsluitend deze verbindingen gebruiken, wordt beperkt. Hier zijn voorbeelden van verbindingen die worden of zijn geëlimineerd.

S-Video-aansluitingen

De meeste tv’s, thuisbioscoopontvangers en andere videobroncomponenten hebben geen S-Video-aansluitingen meer. Oudere apparaten die deze aansluiting gebruiken, zijn S-VHS-videorecorders en camcorders, Hi8-camcorders, mini-DV-camcorders, oudere dvd-spelers, AV-switchers en de meeste overgebleven LaserDisc-spelers.

Component video-aansluitingen

Hieronder vindt u een set componentvideo-aansluitingen. Een beleid dat de Analog Sunset wordt genoemd, elimineert de bruikbaarheid van componentvideo-aansluitingen vanwege kopieerbeveiligingsvoorschriften en de snelle acceptatie van HDMI als de standaard voor high-definition video-overdracht. Aangepaste installateurs die voorheen huizen bekabelden met behulp van componentvideo-aansluitingen voor high-definition videoconnectiviteit, moeten deze converteren naar HDMI.

Component videokabels en aansluiting

Het composiet versus component video-ingangsdilemma

Een aanvullende ontwikkeling met betrekking tot het gebruik van Component Video-aansluitingen is dat een groeiend aantal tv’s zowel composiet- als componentvideo-ingangen combineert. De meeste tv’s kunnen niet langer tegelijkertijd op zowel een composiet- als een componentvideobron op de tv worden aangesloten, zoals videorecorders, oudere niet-opwaardeerbare dvd-spelers of standaarddefinitiekabel- of satellietboxen.

Gedeelde Composite/Component Video-aansluitingen op een TV

Meerkanaals 5.1/7.1-kanaals analoge audio-aansluitingen

Hieronder ziet u een set 5.1/7.1-kanaals analoge audio-ingangen. Met de snelle acceptatie van HDMI neemt de behoefte aan deze verbindingen af. Veel nieuwere thuisbioscoopontvangers elimineren de 5.1/7.1-kanaals analoge verbindingsoptie. Consumenten die oudere SACD- of DVD/SACD/DVD-Audio-spelers zonder HDMI-aansluitingen bezitten, vertrouwen echter op deze aansluitingen om toegang te krijgen tot volledige meerkanaals ongecomprimeerde audio van hun spelers naar een thuisbioscoopontvanger. Het elimineren van deze verbindingsoptie maakt die oudere spelers onbruikbaar wanneer ze toegang krijgen tot volledige audiomogelijkheden met behulp van veel nieuwere thuisbioscoopontvangers.

Yamaha RX-V667 7.2-kanaals thuisbioscoopontvanger - 5.1/7.1-kanaals analoge audio-ingangen

Aan de andere kant van de verbindingsstroom worden 5.1/7.1-kanaals analoge audioverbindingen ook door fabrikanten geëlimineerd als een audio-uitgangsoptie op Blu-ray Disc-spelers. Dit is een probleem, aangezien veel oudere thuisbioscoopontvangers die nog steeds in gebruik zijn, een overeenkomstige set analoge audio-ingangen hebben geëlimineerd. Slechts een beperkt aantal high-end Blu-ray Disc-spelers biedt 5.1/7.1-kanaals analoge audio-uitgangen.

Blu-ray Disc-speler met meerkanaals analoge audio-uitgangen

Het vreemde geval van Phono-platenspeleraansluitingen

Een phono-ingang verbindt een platenspeler met een thuisbioscoopontvanger. Met de introductie van cd’s begonnen fabrikanten van thuisbioscoopontvangers deze verbindingsoptie op de meeste thuisbioscoopontvangers te elimineren, zelfs op high-end apparaten. Door de toenemende populariteit van vinylplaten (zelfs in het licht van streaming), maakt de phono-ingang een comeback.

Onkyo TX-NR696 Phono-ingangsaansluiting

Afhankelijk van het model of het jaar van een thuisbioscoopontvanger, kan deze een phono-ingang hebben. Voor een oudere platenspeler die in goede staat verkeert en een ontvanger zonder phono-aansluiting, hebt u wellicht een extra externe phono-voorversterker nodig die past bij de spanning en egalisatie-uitgang van de platenspeler.

Pro-Ject Phono Box MM – Phono-voorversterker

Een andere optie is om een ​​van de groeiende aantallen nieuwe draaitafels aan te schaffen met zowel standaard als ingebouwde phono-voorversterkeruitgangen.

Aansluitopties voor Denon DP-400 Platenspeler Uitgelicht

Wat is er veranderd in 2013

Alle analoge video-uitgangen (composiet, S-video, component) zijn geëlimineerd op Blu-ray Disc-spelers die na 2013 zijn gemaakt. HDMI is de enige manier om Blu-ray Disc-spelers op tv’s aan te sluiten (de HDMI-naar-DVI-adapteroptie is nog steeds mogelijk). Hoewel dit niet verplicht was, begonnen fabrikanten na 2013 analoge audioverbindingen op een groeiend aantal spelers te elimineren. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe AV-uitgangen zijn veranderd op de meeste Blu-ray Disc-spelers.

Twee Blu-ray Disc-speler aansluitvoorbeelden.  Modellen van voor en na 2013