Skip to content

HP’s nieuwe VR-headset weet wanneer u oplet

13 de januari de 2023
HPs nieuwe VR headset weet wanneer u oplet

Belangrijkste leerpunten

  • HP’s nieuwe virtual reality Omnicept-headset claimt te meten wanneer gebruikers opletten.
  • De headset bevat ook een gezichtscamera en hartslagmeter om gebruikers te monitoren en feedback te geven.
  • De Omnicept is gericht op bedrijven en ontwikkelaars en voegt zich bij een groeiend veld van virtual reality-headsets.

HP beweert dat zijn nieuwe Omnicept virtuele headset kan meten wanneer gebruikers opletten door een gezichtscamera, hartslagmeter en andere technologieën te gebruiken. De Omnicept, vandaag aangekondigd en gericht op bedrijven en ontwikkelaars, voegt zich bij een groeiend aantal virtual reality-apparatuur gericht op online samenwerking. Nu miljoenen mensen thuiswerken tijdens de coronaviruspandemie, kijken bedrijven steeds vaker naar virtual reality als werkruimte. De gezichtscamera van Omnicept legt de gezichtsuitdrukkingen van de gebruiker vast, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om online verbinding te maken, beweert HP. “Gezichtsuitdrukkingen zijn verantwoordelijk voor tot wel 50 procent van effectieve communicatie”, zei Anu Herranen, HP’s Director of New Product Introduction, Advanced Compute & Solutions, in een nieuwsbriefing. Het zorgt ervoor dat mensen “meer op de hoogte zijn van elkaars gedrag en gevoelens, waardoor teams echt gelukkiger en efficiënter worden.”

All-in op VR

HP heeft vandaag ook aangekondigd dat de eerder onthulde Reverb G2 virtual reality-headset, die gericht is op consumenten, in november zal worden verzonden. De G2 mist veel van de geavanceerde functies van de Omnicept, zoals de gezichtscamera en hartslagmeter. De camera’s op de Omnicept zijn bedoeld om communiceren via VR realistischer te maken, aldus Herranen. Virtuele avatars zijn “relatief stijf en niet-expressief”, zei ze, dus met de gezichtscamera “kunnen we de uitdrukking terugbrengen naar een virtuele ervaring”, en gebruikers kunnen zien wanneer mensen hun lippen bewegen in VR. Naast de camera verzamelt de Omnicept ook een breed scala aan andere gegevens over gebruikers. Geïntegreerde sensoren en gepatenteerde algoritmen meten spierbewegingen, hartslag, pupilgrootte en blik “om het niveau van hersenkracht dat gebruikers uitoefenen tijdens een VR-sessie wetenschappelijk vast te leggen”, aldus een persbericht van HP. Met de headset die zoveel persoonlijke details bijhoudt, legden HP-functionarissen uit dat ze zich ook op privacy concentreerden. Er worden geen gegevens op het apparaat opgeslagen en het bedrijf zal de Europese privacyregels volgen, zeiden HP-functionarissen tijdens de persconferentie.

Leren vliegen

HP presenteert de Omnicept als hulpmiddel voor virtuele training. Sinds het begin van het coronavirus is het gebruik van VR voor training met meer dan 35 procent toegenomen, zei Herranen. Een mogelijkheid zou zijn om de Omnicept te gebruiken om piloten te leren vliegen. VR-headsets werken beter dan de meeste vluchtsimulatoren, vertelde Paul Heitmeyer, een luchtvaartconsulent, op de persconferentie van HP, “omdat je ogen je hersenen laten denken dat ik echt vlieg. Ze kunnen die informatie zoveel beter onthouden. ” Een nieuwe generatie VR zou de opleiding van piloten ook betaalbaarder kunnen maken, zei Heitmeyer. Volwaardige simulators die door luchtvaartmaatschappijen worden gebruikt om piloten op te leiden, kunnen miljoenen dollars kosten. Maar VR-headsets zijn “veel goedkoper geworden, ze zijn nu veel toegankelijker geworden via een heel systeem online voor slechts een paar duizend dollar.”

Facebook ziet grote markt voor zijn eigen headset

HP voegt zich bij een druk veld voor VR-uitrusting. Zo richt Facebook zijn eigen Oculus-headset ook op thuiswerkers. Het bedrijf heeft onlangs een samenwerking aangekondigd waarmee werknemers in virtuele kantoren kunnen werken terwijl ze op een echt toetsenbord typen. Isabel Tewes, Product Manager of Productivity and Enterprise bij Facebook Reality Labs, zei in een e-mailinterview dat de pandemie de belangstelling voor VR voor werk vergroot. “Wetenschappers doen collaboratieve moleculaire mapping vanuit huis, chirurgen zetten hun chirurgische training voort zonder een voet op de campus te zetten, en bedrijven organiseren virtuele vergaderingen en hebben het gevoel dat ze er echt zijn met collega’s”, voegde ze eraan toe. In sommige gevallen biedt werken in VR voordelen ten opzichte van andere trainingsmethoden, zei Tewes. Uit een onderzoek bleek dat VR-getrainde chirurgen 230 procent beter presteerden in vergelijking met traditionele trainingsmethoden en de procedure gemiddeld 20 procent sneller voltooiden dan de traditioneel getrainde groep, voegde ze eraan toe. “Studies als deze laten een verbetering zien in zowel kennis, vertrouwen als snelheid,” zei Tewes. “Er is ook tijdsbesparing – auto-ontwerpers kunnen bijvoorbeeld sneller prototypen van voertuigen maken en die modellen door de beoordeling leiden.” Het is duidelijk dat naarmate de pandemie van het coronavirus voortduurt, gebruikers op zoek zijn naar meer manieren om online verbinding te maken en samen te werken. Met zijn reeks sensoren is HP’s nieuwe Omnicept-headset een teken dat VR-fabrikanten meer feedback willen krijgen over deze groeiende markt.